content

29 Haz

Acılı Adana Kebabı

Güney ve Güney Doğu’nun insanlarının bir kısmı acı pul biberi, acı yeşil biberini sofralarından eksik etmezler. Bilhassa  Güney’ de lokantalarda Adana Kebabı sipariş ederken müşterinin bir kazaya kurban gitmemesi için servis görevlisi ‘’ acılı, acısız ’’ sorusunu mutlaka sorar.

5-6 cm büyüklüğünde turşusu da yapılan yeşil biberler hemen hemen her şehrin manavlarına gelmektedir. Bu büyüklükteki yeşil biberleri acısılısı da acısızı da var. Bunların acısılısı Güney ve Güney doğu illerimizin haricindeki illerimizde nadiren müşteri bulur.

Güney ve Güney doğuda, Çukurova’ da sadece saksılarda veya minyatür alanlarda yetiştirilen bir de acılı süs biberi var. Ancak 1,5-2 cm büyüklüğüne ulaşabilir bir türdür. Zehir zemberek! Çukurovalı olmama rağmen ,acılı biberi sevmeme rağmen Adana kebabının yanıında veya diğer yemeklerin yanında en fazla iki üç tanesini yiyebilirim. Benim haricimde bu acılığı arayanlarda iki, üç taneden fazla acılı süs biberini yiyemezler. Acılı süs biberinin ve kebabın üzerine mutlaka ya ayran ya da şalgam içilir. İçilen bu şalgam veya ayran ağızda kalan acılığı hafifletir. Adana Kebabı’ nın yedikten sonra kolalı içecekler içilmez.

Adana kebabı sadece içine koyunun veya kuzunun kuyruk yağı karıştırılmış kuzu etinin kıymasından yapılır. İyi Adana Kebabı Ustaları kuzu etini ve kuyruk yağını asla makinada kıymayıp elde keskin bıçaklarla kıyma haline getirirler. Güneyin haricindeki bölge veya şehirlerde yapılan Adana Kebabındaki kuzu veya kyun kuyruk yağının kokusuna alışık olunmadığından Adana Kebabı , sığır etinden ve arasına sığırın iç yağı kıyma makinesinde bir kere çekilerek yapılır. Aslında buna Adana Kebabı denemez. Ancak Şiş Köfte denilebilir.

Bu yüzden Adana Ticaret Odası Adana Kebabının isminin Markasını Türk Patent Enstitüsü’ ne tescil ettirerek markalaştırdı. Ama yine de Çukurova  ve Güney Doğu illerimizin haricindeki illerdeki kebapçılarda sığır etinden  yapılmış kebaba  ‘’ Adana Kebabı ’’ denilerek markaya hürmet edilmiyor!

1,5- 2 cm büyüklüğündeki acı süs biberi, diğer acılı biberleri  niçin yiyoruz! Sağlık verdiğine, faydalı olduğuna  inanıldığından ile o zehir zemberek süs biberlerini yiyoruz. Çukurova’ da her kebabçıda bu biberleri bulabilmek de mümkün değil. Bazı acı severler evlerinde  saksılarda da yetşitirip kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmekteler. Yetişen acı biberler ihtiyacın üzerinde ise kırmızılaşmaya terk edilip daha sonra dalından koparılıp kurutulup kışın da yenilmektedir.

Hiç acılı süs biberini yememiş olanlar Çukurova’ da Adana Kebabı acılı yeselerde yanında acılı süs biberini yemeye kalkıştıkları takdirde ağızlarını açıp derin derin hızlı nefes alıp hoh diye solumalarını dışarı vermek, bir bardak değil bir kaç bardak ayran veya şalgam içmek veya  ağızdaki acılığı alması için tüm domatesi ısıra ısıra yemek zorunda kalabilirler. Zaten Adana Kebabı’ nın  yanında ücrete dahil dometes ezme salatası, bol yeşil nane ve maydonoz servisi bu yüzden olmalı diye düşünüyorum.

Adana Kebabı asla somun ekmekle servis edilmez. Yayvan pide ekmekler tabağa dizilir kebab şişten bu ekmeklerin üzerine konulunca etin yağları ekmeğe bulaşır. Üstüne de servis esnasında etin soğumaması için bir kaç pide ekmek üstüne konulur.Bu yağlı ekmekler afiyetle yenilir.

O süs biberindeki acılık boşaltım sisteminin son durağında boşaltım esnasında hissedilse bile acı süs biberi yenilmesine devam edilmektedir.

Bunu yiyen üstad vatandaşlar  acı yeşil süs, acı pul, acı yeşil biberin klostrole faydalı olduğunu söylemekteler. Bizi okuyanları yanlış yönlendirmemek için ‘’ Uzmanların söylediğine göre’’  gibi çiğ bir laf etmek yerine kendini üstad sayan  acı biber yiyenleri söylemleri olarak arz etmeyi uygun buldum.

Sahi acılı biberi, Adana Kebabı’ nı niçin acılı yiyoruz?

Etiketler : , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

4 Kere Cevaplanmış to “Acılı Adana Kebabı”

  1. 1
    Ali Yaman Says:

    Acılı Adana kebabından bahsederken boşaltım sistemine değinmeniz yazıyı çirkinleştirmiş.

    Evet Adana'ya gidipte kebap yemeden gelmek imkansızdı. Ama son zamanlarda gelişen siyasi olayların kebaba yansıması damak tadımızı değiştirdi.
    Kesilen kaçak atların hastalıklı hayvanlar olması, ve et ithalatında yaşanan olumsuz gelişmeler kebabın tadını kaçırdı diyebilirim.
    Saygılar.

  2. 2
    TEMEL ÇÜRÜK Says:

    Bir acı biber seven Adanalı olarak(acıyı sevmeyeni pek yoktur) acı bir lezzettir.Tatlı nasıl bir lezzetse acıda öyledir diye düşünüyorum.Bir çorba nasıl ekşi limon ile özdeşleşmişse,limonsuz içilmezse birçok yemekte kültürümüzde acıyla özdeşleşmiştir,öyle olmazsa yenmez mesela çiğköfte,Adana kebap ve daha birçok yöresel yemeklerimiz gibi.Günümüzde diyetisyen ve metabolizma uzmanları güne abartmamak şartıyla metabolizmayı hızlandırdığından dolayı kahvaltıda bir miktar acı da yenilmesi gerektiğini söylüyorlar.

  3. 3
    Çapar Kanat Says:

    Sayın Ali Yaman ve Temel Çürük
    Yazımı tamamlayan yorumlarınız için teşekkür ederim.
    Çapar Kanat
    Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi

  4. 4
    Ali Kuş Says:

    Kusura bakmayın ama Adana kebabın acı olduğunu nereden çıkartıyorsunuz? Ben 30+ yıl bu şehirde yaşadım.Sayısını unuttuğum kadar kebap yedim.Hiç biri acı değildi.Acaba ben başka br şey mi yedim?
    Benim bildiğim Adana kebap acı olmaz.İstanbul'da bilinenin aksine Antep,Urfa'ya gittikçe acı tüketimi zirve yapar.Kebepların acısızı bile hafif acıdır.
    Acı biber konusunda size katılıyorum.Kebabın yanında közlenmiş olarak gelen sivri biberlerin çoğu acıdır.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank