content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 Mar

Migros’un İzmir’e Vefa Borcu

Migros Genel Müdür Yardımcısı Şevki Tuncer’le bir aradayız. ‘Yine üzgün müyüm’ diye yüzüme bakıyor’.

Anladım tabii. Gülümsüyorum, ‘hayır üzgün değilim’ TANSAŞ mağazaları

Migros’a dönüştürülerek, TANSAŞ ismi yeryüzünden silindiğinde ‘hangi olay ve duyguları da dönüştürdüğünüzün farkında mısınız’ mahreçli bir yazı yazmıştım. Onu kastediyor. Çünkü bu kez de yine İzmirliler’in kurduğu KİPA’yı bünyelerine kattılar.

Eski bir TANSAŞ basın danışmanı olarak duyguları dile getirmek hakkımdı. İlk kurulduğu yıllarda, Tanzim Satış mağazalarından şirketleşerek adım adım büyüdüğü sürecin tanığıydım. KİPA’da ise durum bambaşka..

İçinde bir fiil çalışmasam da yine birçok sürecine tanık olduğum bu kuruluş, belki ilk İngilizlere satıldığı zaman, 2003’de İzmirli refleksi ile değerlendirmiştik ama aradan çok sular aktı.

İngilizler, Tesco Kipa’nın yüzde 95.5’ini 302 milyon iraya Migros’a sattı.

Ancak Rekabet Kurulu’ndan gerekli onay alınamadı. Kurul daha sonra, Migros’un taahhüt paketi ile hisse devir işlemine onay verdi.

Sonuç; 1 Mart 2017 tarihi itibarıyla KİPA’lar da artık Migros’un.

Migros Genel Müdürü Özgür Tort’la birlikte Kipa’nın Yönetim Kurulu’na giren Şevki Tuncer, uluslararası arenada önemli bir marka olan Tesco’nun, Kipa’ya büyük zenginlik kattığını, bu zenginlik ile Migros’ların daha da güçleneceğini anlattı.

İKİ KAT BÜYÜYECEK

Bugüne kadar bünyesine kattığı iki dev zinciri de İzmir’den aldı Migros. TANSAŞ’lar satıştan beş yıl sonra Migros’a dönüştü, belki KİPA’lar da zaman içinde dönüşecek ama yerel pazarlama stratejileri açısından Migros’a zenginlik katacağı kesin. 63 yıllık Migros deneyimi TANSAŞ ve KİPA ile harmanlanacak. Dünya öyle bir trende yol alıyor ki, büyük çabalarla oluşturulan yerel değerlerin bir süre sonra el değiştirmesine alışıyorsunuz.

Önemli olan bu değerlerin yerine yenilerini koyabilmek ve ulusal firmalarınızın güçlendiğini görmek. Migros, organik olarak son 6 yılda çift haneli büyüdü, satışlarını 2 katına çıkarttı.

Tuncer, böylece Türkiye’deki hanelerin yüzde 80’ine ulaşır hale geldiklerini söylüyor.

Bu kez 6 yıl değil, 4 yılda büyüklüğü ikiye katlamayı hedefliyorlar. Kipa’dan 6 bin 500 kişi Migros’a geçti.

Yalnızca 2017’de açmayı planladıkları mağazalar ile birlikte 5. bin 500 kişiye yeni iş imkanı yaratacaklar ve Migros’un toplam istihdamı 45 bin kişiye ulaşılacak.

Kipa birleşmesi ile birlikte mağaza sayısı ise 73 il ve yurtdışı mağazaları dahil 1782 mağazaya ulaştı. Tuncer, yıl sonu hedeflerini ise 1 buçuk milyon metrekare net satış alanı olarak dile getiriyor.

Ayrıca Kipa’nın 20 ilde bulunan 26 AVM’si ile yurt içi AVM sayısının 30’a ulaştığını söyleyen Tuncer, Türkiye’nin en büyük AVM yatırımcılarından biri haline geldiklerini de anlatıyor.

İzmir’de biri yapımı süren İstinye Park’ın içinde olmak üzere yeni mağazalar açmaya devam edecekler. Ülkenin ahvali içinde doğrusu Tuncer’in anlattıkları iyi geliyor. Aldıkları mirası iyi kullanarak kentte ve bölgede büyüme hedeflerine tanık olmak güzel.

Migros’lar sayesinde perakende sektöründe İzmir modelinin yaşayacağını bilmek artık elimizde kalan ve moral veren tek teselli!

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank