content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Haz

Yağdır Mevlam Su

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1993 yılında ilan edildikten beri 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.

Dünya toplam su miktarının % 97,5 i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, geri kalan kısmı ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunuyor. Bu tatlı suların % 90 ı kutuplarda ve yeraltında bulunuyor. Dolayısıyla direkt kullanabileceğimiz tatlı su miktarı % 1 in altında ve su hayati derecede önemli.

Bugünkü yazımı içerisinde suyla ilgili notlarında bulunduğu çevresel konularda olumsuzluk içeren kısa tespitlere ayırdım.

Gelişmekte olan ülkelerde atık suların arıtılmadan nehirlere, göllere ve okyanuslara boşaltılma oranı % 90 (TURMEPA)

Dünya’da tarımsal genetik çeşitliliğinin % 75 i yok oldu (www.yesildusunce.org)

Tarım için kullanılan toprakların % 28 inde üretilen gıda israf ediliyor (www.tema.org)

Denize atılan bir cam şişe 1 milyon yılda doğaya karışıyor.Denizlerdeki çöpler her yıl 1 milyondan fazla deniz canlısını öldürüyor (www.dogahaklari.org)

En iyimser tahminlere göre, dünyada her yıl 200 ile 2 bin türün soyu tükeniyor. Dünya, her yıl ortalama 13 milyon hektar orman alanını kaybediyor. Türkiye’deki her sekiz bitkiden biriher an yok olma tehlikesi altında. Nesli tükenmek üzere olandeniz kaplumbağalarınınülkemizdeki yuvalama kumsallarından üçte ikisi bozulmuş durumda.Sulak alanlarımızınyarısı son 50 yıl içinde yok oldu. (www.dogahaklari.org)

Konutlarda ısı tasarrufu yapmamak yıllık 1,2 milyar TL ye mal oluyor (Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği)

Türkiye’nin kara yüzeyindeki topraklarının % 86 sı erozyon tehdidi altında (dünya gazetesi)

Dünyanın ekili arazilerinin neredeyse üçte biri geçtiğimiz 40 yıl içinde erozyon nedeniyle terk edildi. (UNDP)

Dünyada her yıl, 13 milyon hektar orman alanının tahrip edildiği biliniyor. Türkiye'de ise 21.5 milyon hektar orman alanının yüzde 48'i erozyona maruz kalıyor.(www.tema.org)

Türkiye’de hava sıcaklığı 1976 dan beri 1 derece arttı. (www.iklimdegisikligi.org)

Dünya genelinde yaklaşık 750 milyon insan temiz su kaynaklarına erişimi yok. Kuraklık ise 110 ülkede 1,4 milyar insanı tehdit ediyor. (Birleşmiş Milletler)

Evsel su kullanımında ülkemizde şebekese basılan iyi kalitede içme suyunun % 43 ü şebeke hatlarındaki eksikliklerden dolayı kayboluyor. (www.dunya.com)

Son söz benden olsun: tarımda kullandığımız kimyasallar, özelliklede yağmur öncesinde attığımız gübrelerin % 70 i derelere gidiyor, dereler içme suyu kaynaklarımızı besliyor, içme suyu arıtılırken burada biriken nitrat yeterince arıtılamıyor, içtiğimiz sulardaki nitrat sağlığımızı tehlikeye atıyor, hastanelerin abonesi olduk ama hastanelerde yetmiyor.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank