content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

21 Şub

Parite ve Avrupa Piyasalara Şekil Verecek…

Avrupa da yaşanan ekonomik darboğaz Yunanistan dan sonra diğer kırılgan AB ülkelerini de olumsuz etkilemesi bekleniyor. Özellikle ötelenmiş sorunları olan Portekiz, İspanya, İtalya piyasalar üzerinde gerilimi arttırıyor.AB en önemli ekonomisi olan Almanya ve Fransa ‘nın tavrı bu noktadan sonra diğer zayıf AB ülkelerin kaderini de belirleyecektir. Avrupa mali piyasaları bu gelişmelerle birlikte uzun dönemli bir durgunluğa girmeleri beklenebilir. AB projesinin ekonomik temelleri çökmüş durumda. Türkiye açısından izlenmesi gereken en önemli durum AB projesinden yer alan unsurların önümüzdeki dönemde nasıl bir konumda kalacağıdır. Almanya önderliğinden AB kalbi olan Fransa ve İngiltere bu noktada nasıl bir tavır izleneceğini belirleyecektir. Daha fazla yük almak istemeyecek olan AB’ nin daha fazla harcama yapmak istememesi ve bu noktada genişleme sürecini de sekteye uğratması, en azından bunu bahane etmesi beklenebilir. ABD ekonomisi de radikal tedbirler alma yönünde ciddi atılımlar yapmaktadır. Özellikle 1 Trilyon USD lik teşvikin piyasadan geri çekilmesi konusunda bir takım çalışmalar yapılmakta bunlar için FED bir takım görüşmeler yapıyor. Bu süreçte ABD de faizlerin yükselmesi kaçınılmaz olabilir. Bu durumda fon akışının mevcut ülkelerden ABD merkeze kaymasına sebep olabilir.

Carry Trade de kaçılan ABD doları bu sefer sığınılacak liman mı olacak?

Son dönemlerde özelikle son dalgalanmalardan sonra dünyada fonlaması en ucuz para birimi ve en kolay bulunan para birimi özellikleri ile öne çıkan ABD dolarından kaçış öne çıkmıştır. Bu süreçte daha evvel Japon yen’i kullanılarak yapılan carry trade fonlama modeli bu sefer ABD doları için uygulanmıştı. Bütün yatırım araçlarında ABD doları satılarak oluşturulan likit fonla diğer enstrümanlar finanse edilmiştir. Bu noktadan sonra ABD dolarları yerine konulmalı ve faiz artacağından ABD açığı kapatılmalıdır düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Bu süreç başladığı için dünya da bütün emtia ve yatırım araçlarında çıkış dolara dönüş var. Bu süreç daha yavaş ama istikrarlı bir şekilde dolar lehine devam edecek gibi görülüyor.

Türkiye Yurt dışından doğrudan etkilenecek ama ayrışma olacak mı?

Türkiye piyasaları yurtdışı etkili hareketlere devam edecektir. Özellikle kurlarda paritelere bağlı hareketler devam edecektir. IMKB endeksleri de aynı şekilde yurtdışı hisse senedi piyasaları ile aynı korelasyonda hareket etmesini bekliyorum. Sektör bazında farklılıklar olabilecektir.

Son zamanlarda yabancı yatırım odaklarının Türkiye için çok olumlu raporları yayımlanmakta ve ısrarla yatırım yapılabilir ülke olarak algılanması istenmektedir. Bu gibi haberlere her zaman temkinli yaklaşmak zaten piyasa profesyonellerinin görevi. Piyasalardan eğer carry trade olarak gelen ucuz fonlama maliyetli ABD doları çıkacaksa bundan elbette Türkiye piyasaları da etkilenecektir. Özellikle bono – tahvil piyasasında bu tür bir geri çıkışın beklenmesi normal olacaktır.

Yatırımcılar dikkatli olmak ve destek seviyesinde seyreden yatırım enstrümanlarında gerekirse hızlıca kaçmak için tetik de olmak durumundadır. IMKB 100 endeksi 51.500- 52.000 direnç seviyelerini kıramadı. Destek seviyesi 50.000- 49.500 seviyesi kırılır mı dikkatli olmak gerekir. 50.000 altına sarkan endeks düşüşü teyit edecektir. Yatırımcılar için Likit eve gitmek bu ara en güvenli iş olacaktır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank