content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Ağu

İstanbul’da 36 Belediye Ne İş Yapar?

Belediyelerimiz ve büyükşehir belediyeleri teşkilat yapıları gözden geçirilmeli

Ramazan Bayramınız Hayırlı ve Kutlu olsun. Huzurlu ve sağlık dolu nice bayramlar.

20 gün dünya, yatay ve düşük işlem hacimli dar bir bant da hareket eden piyasalar bekliyor.

FED açıklama yaptı. Ama “asıl açıklamayı 20 Eylül den sonra yapacağım” dedi. Demek ki asıl açıklama buydu. Yani hiçbir şey demedi… Piyasa odaklı bir açıklama ve geçiştirilen sorunlar. Parasal genişleme bir çözüm değil ama yapabilecekleri en iyi şey bu. Bir de vergilerde artış ve maliye politikaları var. Seçim öncesi bunu nasıl yapacaklar belli değil. Dünya borsaları, haftaya ne kadar iyi başlasa da haftanın son 3 gününü bu parasal genişleme ihtimalinin zayıflaması üzerinde kurdu. Endeksler gevşeme eğilimine girdi. Özellikle Almanya da daha sert kırılmalar görüldü. Bunda Yunanistan da ki belirsizliğinde etkisi oldu. Bayram tatilimize denk gelen hafta yurt dışında beklenti yaratacak bir gelişme beklenmiyor. Buna rağmen Euro ya talep gelmesi de karmaşık bir durum. FED in açıklamaları doları güçlendirmesi gerekiyordu, bakalım dünya kendine ne kurdu ne yöne nasıl tepki vereceğiz.

Bu gelişmeler ışığında belirsizlik ortamının devam ettiğini tespit ediyoruz. Altın bu durumda tansiyonunu korur gibi duruyor. Belki hızlı yükselişler beklenmez ama set düşüşlerde beklememeli. Hafta başında yaşanan geri çekilme bir kar realizasyonu gibi algılanmalı. Dünyada ne olacağına dair tam bir netlik yok.

IMKB daha pozitif bir havada idi. Kısa vadeli al yönlü göstergeler etkisini sürdürüyor. IMKB 54000 üstüne atamadı henüz kendini ama Avrupa borsalarının kötü performansları bile endeksin düşmesini sağlayamadı. Bu iyiye işaret olarak algılandı. Bu arada işlem hacmi de düşen bir piyasa izledik. Daha çok spekülatif alım satımlar ve futbol hisselerinde hareketler gözlemledik.

PPK faiz indirim kararı almadı. Ama izlemeye aldıkları bir süreç olduğunu ilan ettiler. Bir sonraki toplantıya kadar piyasaları gözlemleyecekler ve gerekirse önlemler alabilecekler. Faizlerde aşağı yönlü eğilim son zamanlarda bono piyasasına gelen alımlar yüzünden devam eder diye düşünüyorum.

Evvelsi Cuma ciddi bir para girişi olduğunu belirten ekonomi bakanımız bundan sonrada para girişinin devam edeceğini söylüyor ve hissettiriyor. Para girişi bu haftada devam etti bunu daha çok döviz ve bonoda hissettik. Özellikle dövizde 1,75 USD seviyesine gelen satışlarda bunu gösterdi.

Merkez bankasının satış ihaleleri de devam ediyor. Bazı kamu kuruluşları da MB’nin işaret ettiği seviyeden satış yaptılar. 1,79-1,80 direnç seviyesi geçilmediği için satışların gelmesi devam eder diye düşünüyorum. Yatayda oyalanan piyasalar yüzünden de döviz bir talep etkisi olacağını beklemiyoruz.

***************

Değişik bir konu üzerinde durmak istedim bu hafta.

Belediyelerimiz ve büyükşehir belediyeleri teşkilat yapıları gözden geçirilmeli.

Zor bir dönemde seyreden dünya ekonomilerinde çokça göz ardı edilen bir konu. Yerel yönetimlerin müsrifliği ve kamu borcu içinde yer alamayan çılgın borçları. Bu konularda artık radikal bir düzenleme yapma zamanı geldi. Mesela İstanbul’dan yola çıkarsak, 36 belediye ve teşkilatı ne yapar? Sadece belediye başkanı sayısını arttırmanın ötesinde ne gibi bir verimlilik sağlar. Yerel yönetimler reformu dediğimiz şey aslında bu olmalı. Bu kadar çok belediye teşkilatının ne olacağı ve bunlardan tasarruf edince ne gibi bir fayda sağlanacağı konusunda bir düşsel fırtına oluşturmamız gerekir. İstanbul’a Bir büyük şehir belediyesi az ama 36 ilçe belediyesi fazla. İlçe teşkilatları sadece kaymakamlık ve diğer idari hizmetleri ile sağlık hizmetlerini kapsasa yeter diye düşünüyorum…

Düşünün her belediye başkanının bir makam aracı, başkan yardımcıların araçlar, bir ton teşkilat, Makamlar, telefon ve elektrik masrafları, ulaşım ve ağırlama masrafları onlarca harcanması şart olan kalemler. Eşe dosta sempatik görünmek için yapılan müsriflikler…

Bu arada bu büyükşehir belediyesi bünyesinde bulunan ilçe belediyeleri ne hizmet yapmaktadır? Doğal gaz! Onu merkezi şirket yapıyor! Su – atık su? Merkezi teşkilat yapıyor! Ulaştırma, toplu taşıma? Onu da merkezi şirket yapıyor! Yol, bakım, inşaat çoğunu büyükşehir yapıyor. Güvenlik büyükşehir koordinasyonunda, imar ve benzeri uygulamalar merkez teşkilat da. Zaten bu aş evi, yardımlarda artık daha organize ve merkezi bir yerde örgütlenmeye doğru gidiyor.

Bir de hesapsız kitapsız yapılan borçlanmalar. Atıl personel, atıl araç gereç stok’u gibi şeyler de çabası. Evet sizce ilçe belediyesi ne yapar? Özellikle Büyükşehirlerde… Kendi düşüncem İstanbul 3 büyükşehir belediyesine bölünse çok daha verimli yönetilir. Seçim bölgeleri birer büyükşehir belediyesi olmalıdır. Benzer tasnif diğer büyükşehirlerde de yapılabilir.

İyi bayramlar,

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank