content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Haz

Güneş Işınlarından Korunun…

Dünyamızdaki biyolojik hayatın sürdürülebilmesi için gerekli olan toprak, hava ve su gibi temel unsurların dördüncüsü olan güneş ışığı yaz aylarının başladığı bu günlerde kendisini daha fazla hissettirmeye başladı...
Deri Kanseri ve Sağlık üzerine kaleme alınmış bir yazıyı ben de önemi üzerine köşeme taşıdım.
Yeryüzüne ulaşan güneşin ultraviyole ışınlarının insan ve insan derisi için pek çok faydasının yanı sıra, göz ardı edilemeyecek zararları olduğuna yer verilen açıklamada tüm biyolojik olayların başlaması ve sürdürülmesi, D vitamini sentezi, hastalık yapan mikroorganizmaların yok edilmesi ve insan psikolojisine olumlu etkileri ile güneş ışınlarının yaşamsal gerekliliği tartışılamaz. Ancak özellikle açık ten rengine sahip kişilerde bu ışınların güneş yanığı, deri kanseri oluşumu, çeşitli alerjik reaksiyonlar ve erken deri yaşlanmasına yol açtığı da bilinen gerçeklerdir.
Güneş ışınları çeşitli dalga boylarında dağılırken bir kısmı atmosferde emilir ve yeryüzüne ulaşamaz. Yeryüzüne ulaşan ve deriye yansıyan güneş ışınları, deri hücrelerindeki moleküller tarafından emilerek depolanır. Bu ışınların deri üzerinde kısa sürede ortaya çıkardığı en bilinen zararlı etki güneş yanıklarıdır. Maruz kalınan UV süresine göre değişmek üzere birkaç saat veya birkaç gün içerisinde ortaya çıkan güneş yanıklarında deride önce kızarıklık ve ödem; daha sonra sıcaklık artışı ve ağrı görülür. Ardından gelişen içi sıvı dolu kabarcıkların yırtılmasıyla deride soyulmalar ve hatta derin doku hasarları ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ciddi seyreden güneş yanığı oluşumundan korunmak son derece önemlidir. Çünkü çocukluk çağında oluşan yanık bölgesinde, ileri yıllarda deri kanseri gelişme riski çok artmaktadır.
Bu amaçla temel bazı önlemlerin alınması gerekir. Bunların başında uygun giysiler ile zararlı ışınlardan korunmak gelir. Geniş kenarlı şapkalar, sıkı dokunmuş açık renkli giysiler ve uygun güneş gözlüklerinin kullanılması uygun olur. En önemli temel kural ise güneş ışınlarının yeryüzüne yoğun geldiği saatler olan 11.00 ve 15.00 arası güneşe çıkılmamasıdır. Yaz aylarında mutlaka koruma faktörü en az 15 (SPF:15) olan ürünler kullanılmalı, hatta açık tenli kişilerde bu faktörün 30 veya daha üzeri olmasına dikkat edilmelidir.
Sözün Özü!
Çocuklar başta olmak üzere herkesin yaşamının bütün dönemlerinde güneşten bilinçli bir şekilde korunması gerekir. Özellikle de yukarıda verilen 11.00 ve 15.00 saatleri arası güneşe çıkmaktan kaçınma, korunmanın temel kuralıdır.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank