content

11 Haz

Cumhuriyet Kadınları Dergisi

Aydın ilimiz, merkez ve ilçeleriyle, öteki yerleşim birimleriyle, kültürel açıdan zenginlik içinde. Yayımlanan gazete ve dergileriyle, kitaplarıyla, imza sahiplerinin önemliliğini ortaya koyuyor.

Eğitimci, yazar, araştırmacı, parlamenter M. Kemal Yılmaz hoca bu isim ve imzaların başında geliyor. Gönderdiği, yayınlarlar, şiirlerle hep ön palanda kalma başarısını gösteriyor. O’nun aracılığıyla gelen gazete ve dergiler de var.

Cumhuriyet Kadınları Dergisinin 2. sayısı bunlardan biri. Cumhuriyet Kadınları Derneği Aydın Şubesi adına Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü: Selma Egesoy. Yayın kurulunda Saniye Duman, Devlet Yorulmaz ve Şenel Kasap görev yapıyorlar.

Yazışma adresi: R. Paşa Mhl. Bedesten İş Merk. Kat. 1 Aydın. Tlf: 0505 255 78 65.

Halide Edip Adıvar’ın Sultanahmet mitingi konuşmalarından bölümler (23.05.1919) veriliyor ilk sayfalarda. Sonra, Selma Egesoy, Saadet Kavasgil, Ümran Yalçın, Fatma Kader, Birsel Oğuz, Gülşen Onbaşılar, O.Hasan Bıldırki, Talip Apaydın, imzalı yazılar başta olmak üzere, uzun soluklu pek çok haber yeralıyor. Dört imzadan birkaçar cümle:

1. Bu dünyadan gözleri açık gitmemek var. Cumhuriyetimizin kurulduğu yıllarda Atatürk’ün Doğu, Asya ve Latin Amerika uluslarına ilham veren, önderlik eden emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi insan ruhunun esaretten kurtulup özüne dönmesinin tek anahtarıdır (Selma Egesoy)

2. Atatürk’ün kadınlarla ilgili bütün reformları ve uygulamaları O’nun Türk Kadınına verdiği önemin ve bunun yeni Türkiye’nin kalkınmasında yararlı olacağı hususunda olan inancın kanıtıdır (Saadet Kavasgil)

3. Önce bilelim ki hiçbir lider hiçbir devlet adamı kadın hakları konusunda Atatürk gibi o ölçüde mücadele vermemiştir. (Ümran Yalçın)

4. Bizim yurt ve ulusal tarihimizde kadın hakları yönünden çeşitli evrelerden geçilmiş olmakla birlikte, Orta Asya’daki Türk boylarında kadının toplum ve aile içindeki yeri daima önemli olmuştur. Bugün de Türkmenler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar arasında kadın, yaşamın her biçiminde erkeğinin yanındadır. (Birsel Oğuz)

Not: Bu yazı M. Kemal Yılmaz Hoca’nın vefatından önce yazılmıştır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank