content

21 Haz

Azebaycanlı Aslan Kemerli’den: Nazım geçti

Azebaycanlı Aslan Kemerli’den: Bu yollardan Nazım geçti

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kültür köprülerinin temellerinin atıcısı, köprülerin hayata geçirilmesinde büyük emekleri, gayretleri bulunan Doç. Dr. Tamilla Abbashanlı hocadan bir mektup ve ekinde bir kitap aldım.

 

Mart 1999’da 352 büyük sayfayla yayınladığım ve bana gelen 2 bin 068 mektubun bulunduğu kitabın adı: “Bana Gelen Mektuplar”dı. Bu kitap önem verdiğim yayınlarım arasındadır. Çünkü mektubun yerini hiçbir şey tutmuyor. Şimdi mektuplar unutuldu ama, biz mektupların önemini biliyoruz.

 

Tamilla hoca, mektubunda, mektubun öneminden söz ediyor, bazı mektupların yakılmak durumunda kalındığını üzülerek anlatıyor ve Aslan Kemerli’nin “Bu yollardan Nazım geçti” kitabıyla ilgili bazı bilgiler veriyordu.

 

60 sayfalık bir kitap  “Bu yollardan Nazım geçti” adlı yayın. Türkiye Türkçesine aktaran: Doç. Dr. Tamilla Abbashanlı- Aliyeva, Editör: Muharrem Kubat , Tertipçi: Doç. Dr. Feride Leman, Bedii Editörü: Doç. Dr.Salatın Ahmetli.

 

Kitabın ikinci sayfasındaki bir bilgilendirme notunun girişinde: “Bu kitapta Azerbaycan’ın tanınmış şairi, bugün Hakk dünyasında olan Aslan Kemerli, dünyaca ünlü  Türk şairi Nazım Hikmet’e, Onun ışıklı ölmez ruhuna yazdığı şiirleri toplamıştır” deniyor.

 

Doç. Dr. Tamilla Abbashanlı- Aliyeva hoca 13 sayfalık bir sunuş yazmış, önemli ve kalıcılığı yüksek değerlendirmelerde bulunmuş. Maşallah Tamilla hoca, bilgisayarın başına geçtimi (eskiden daktilonun deniyordu) nefes almadan, sayfarca yazıyor, duygularını ustaca sayfalara aktarıyor.

Rahmetli Aslan Kemerli ile yaptığı şiir sohbetinin duygu denizindeki aktarımları Tamilla hocanın yaptıkları. Kutluyor, alkışlıyorum efendim.

 

Sayfa 16 ‘da başlayan “Bu yollardan Nazım geçti- Leke” başlığının girişinde ve uzunca şiirli anlatımın bütünlüğünden önce, giriş mısralarından aldıklarımız:

 

- “Asya ve Afrika ülkeleri yazarlarının Kahire’de düzenlenen toplantısında, Çin Cumhuriyeti’nin delegasyonu, Türkiye Pasaportu olmadığı için Nazım Hikmet’in Türkiye’yi temsil etmek hukuku olmadığını bildirmiş, onun adaylıktan çıkarılmasını talep etmiştir:
Mart ayı olsa da hava sıcaktır,

Yine yüzü dönmüş, dumanın, çenin,

Akışır salona iki bir, üç bir,

Meşhur edipleri iki kıtanın…

Kitabın son bölümünde; Muharrem Kubat, Prof. Dr. İsa Kayacan, Elettin Şamilov, Huriye Saraç, Regina Höfer, Hasan Akar, Mustafa Ferit Yıldız, Muzaffer Güler, Ahmet Otman, imzalarıyla Nazım Hikmet anlatımları ortaya konulmuş, sayfalara aktarılmış.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

 

1. Sersemler bile, ara sıra iyi öğütler verir (Boliau)

2. Ölüm sadece sonun başlangıcıdır (Çin Atasözü)

3. Övülme, tahta kaplamaların hem parlamasını sağlayan, hem de ömrünü uzatan cilaya benzer (Francis Bacon)

4. Cevizin kabuğunu kırıp özüne inmeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder (Gazali)

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank