content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Nis

Yunanistan Gündemden Düşüyor

Haftalar boyunca Yunanistan’ın krizi tartışılırken AB ülkelerinde ortay çıkabilecek istikrarsızlık ve Euro bölgesinin zayıflığı piyasaları korkuturken, hafta sonu Yunanistan’a gelen AB desteği bu sıkıntıyı bertaraf etti…Yeni hafta ile birlikte artık hisse senedi ve sermaye piyasalarının gündemine ABD Şirketlerinin bilanço beklentileri oturmuş durumda. ABD de açıklanacak bilançolar bu haftadan itibaren piyasaları etkilemeye devam edecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan’ı borç krizinden kurtarmak için 3 yıllık kredi paketi üzerinde anlaştı. Euro bölgesi ülkeleri ilk yıl için Yunanistan’a 30 milyar Euro kredi verecek.

IMF’nin de 10 milyar Euro kaynak sağlayabileceği ve kredi tutarının 40 milyar Euro’ya ulaşabileceği belirtiliyor. Yunanistan’a verilecek kredinin faizi ise %5 olacak.

Cuma akşamı Fitch, Yunanistan’ın kredi notunu BBB+’dan 2 basamak birden düşürerek BBB-‘ye çekmişti. Yunanistan’a kredi paketinin detaylarının netleşmesi ile birlikte Euro’nun ABD doları karşısında toparlandığını ve Euro/Usd paritesinin 1.3675 seviyelerine yükseldiğini görüyoruz.

Yunanistan haberleri bugün Avrupa borsalarını da olumlu etkileyecektir. En azından olumsuz hava bir nebze olsun dağılacaktır.

ABD’de 2010 ilk çeyrek bilanço dönemi bugün Alcoa ile başlıyor. Global piyasalar Nisan ayı sonuna kadar ABD’de şirket bilançolarına odaklanacak.

Bu şekilde piyasalarda beklentiler bitmeden süreç devam edecek gözüküyor.  ABD sadece bilanço açısından değil diğer veriler açısından da hareketli bir haftaya giriyor.

Bugün açıklanacak Bütçe rakamları ve yarın dış ticaret rakamları açıklanacak. Çarşamba günü tüketici enflasyonu, perakende satışlar ve stoklar gelecek.

Perşembe haftalık işsizlik başvurularının yanı sıra sanayi üretim ve Empire State endeksi açıklanacak. Ayrıca Philly Fed ve ev üreticileri endeksleri gelecek.

Cuma ev başlangıçları ve tüketici güven verileri beklenecek.

EURO para biriminde Rekor yardım kararı alındıktan sonra değer artışı oldu. Parite haftaya 1,3650 seviyesinde başlamış oldu.

Hafta boyunca parite takip edilecek. Yunanistan kurtarma projesi ne kadar EURO değerine olumu yansısa da EURO bölgesini uzun vade zayıflatacak gelişmelerin önüne geçmek kaçınılmaz.

Konuşulan diğer AB ülkelerin finansal sıkıntıları da göz ardı edilmemeli.

Son dönemlerde Spekülatör  Soros ‘un gündeme getirdiği ve tartışılan İngiltere’nin Devalüasyonu konusu çok manidar. 

Üretim araçlarını etkin kullanamayan Türkiye de dış ticaret de zaten dezavantaj yaratan mevcut kur politikası İngiltere’ne gibi ülkelerin alacağı kararlar ve uygulayacağı politikalarla daha da sıkıntılı bir hale bürünebileceği riski vardır. 

Türkiye Cumhuriyeti merkez bankası bu konu ile ilgili politikalarını da artık gözden geçirmeli ve yakalanan Türkiye Dış ticareti için yapısal rekabetçi ortamı değerlendirmeleri ve sürdürmeleri konusunda kur bacağını da gözeterek daha hızlı davranmalıdırlar…

IMKB cephesinde işler biraz daha değişik seyrediyor. Türkiye, çevresinde ve Bölgede sıkıntı yaşanırken hem Ortadoğu için hem de doğu Avrupa için sığınılacak bir liman görüntüsü çiziyor.

Bu sıkıntılı dönemde hisse senedi ve bono- tahvil piyasasına talepler gelmeye devam ediyor. Ülke ekonomisinin barometresi olan verilerde senenin ilk üç ayına ait sonuçlanmış rakamlar olumluya dönerken, IMKB endeksinin de ciddi primli olduğu gözlemleniyor.

Endeks seviyesinin  60,000 civarlarına doğru hareketini devam ettirmesi güçlü bir piyasanın varlığının bize gösteriyor.

IMKB Birleşik endeksi  60,800-61500 direnç noktaları karşımızda dururken  59,000- 58,800- 58,000 destek seviyelerini de dikkatimizden kaçırmamamız lazım..

Özellikle 58,800  destek seviyesi kısa vadede izlenmesi gereken seviye alarak karşımızda duruyor. Hisse bazında Sanayi ve telekomünikasyon hisseleri bankacılık hisselerine göre daha ucuz olduğundan önümüzdeki dönem IMKB endeksinin yükselmesini bekleyenler bu alanlarda daha fazla para kazanma şansının yakalayabilirler.

Bol kazançlar dilerim,
Faruk BAKAÇ

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank