content Alptekin Cevherli (d. 3 Ocak 1975, Ankara), Türk siyasetçi ve yazardır. Tüm öğrenim hayatı İstanbul'da geçmiş olup, Aksaray Mahmudiye İlkokulu ardından bir yıl Fatih Erkek Koleji'nde İngilizce eğitimi almıştır. Sonra, Fatih Ahmet Rasim Lisesi, ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1998 yılında mezun olmuştur. Ayrıca halen Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde öğrenim almaktadır. 1992 yılından beri çeşitli gazetelerde Türk dış politikası ve terör konulu yazıları yayınlanmakta olan yazarın ilk olarak 1992 yılında haftalık Özden Gazetesi’nde başlayan yazı hayatı daha sonra aylık Ufuk Ötesi Gazetesi'nde, Liberal Demokrat Gazete’de, Fatih’in Sesi’nde, Star Gazetesi’nde ve Yeniçağ Gazetesi'nde devam etmiştir. Halen kendisine ait bir internet haber sitesinde ve Ufuk Ötesi Gazetesi’nde yazıları yayınlanmaktadır. Çeşitli radyo ve televizyonlarda Türk dış politikası ve dünya stratejileri üzerine mülâkatları yapılmaktadır. 2001 yılında Liberal Demokrat Parti Gaziosmanpaşa İlçe Yönetim Kurulu üyesi olarak faaliyet göstermiş olup 2002 Mayıs ayında bu görevden ayrılmış ve LDP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliğine atanmıştır. Daha sonra 3 Kasım 2002 seçimlerine doğru LDP İstanbul İl Genel Sekreterliği görevine seçilmiştir. Kendisinin ayrıca Türk Dünyası ile ilgili pek çok çalışmaları vardır. TÜSİAD’ın aylık Vizyon Dergisi’nin Genel Yayın Müdürlüğü’nü gerçekleştirdikten sonra halen Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği’nin yayın organı olan Bul-Türk Dergisi'nin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü, ve http://www.siyasibakis.net adlı internet haber sitesinin yönetimini sürdürmektedir. Kocaeli'de Kent Konut A.Ş.'nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini yürütmektedir. “Gönül Gözlü Yâr” ve "Altın Şafak Büyüsü 'Kabala'" adlı yayınlanmış iki kitabı mevcuttur.
09 Nis

Türkistan’da Yenilenen Dengeler

Kırgızistan, Türkistan’ın en önemli ülkelerinden birisi. Bir yanında dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, diğer yanında ise dost ve kardeş diğer Türk cumhuriyetleri ile çevrili…

Aynı zamanda hem Rusya’nın hem de ABD’nin askeri üssü olan dünyadaki tek ülke.

Rusya’nın SSCB döneminden kalma üslerinin yanı sıra ABD’nin de Afganistan’ı işgal amacıyla kurduğu Manas Askerî Üssü bulunuyor. (Tabii ‘Manas’ gibi Türk tarihindeki abidevi bir şahsiyetin adının emperyal bir üsse verilmiş olması Kırgız kardeşlerimiz açısından büyük bir talihsizliktir…)Ama bunlardan çok daha önemlisi ve tehlikelisi ise, bölgedeki Türk soylu devletler arasında oluşturulmuş bulunan yapay rekabetler ve düşmanlıklardır…

Tarih boyunca Orta Asya’da Çinliler tarafından ve daha sonra da SSCB döneminde uygulanmış bulunan böl-yönet politikası sonucu Türkistan’daki kardeşlerimiz arasında pek çok yapay sorun oluşturulmuştur.

Kafkasya’dan önce Sibirya’ya ardından Orta Asya’ya sürgün edilmiş Ahıska Türkleri ile yerel halk arasında KGB’nin kurguladığı çatışmaların yanı sıra Kırgızlarla Özbekler, Taciklerle Türkmenler vb. sorunlar oluşturulmuştur.
Oysa Büyük Türkistan Hanlığı’nın birer parçası olan bu halklar arasında aslında bir sorun yoktur. Dili bir, dini bir, kültürü bir bu insanları ayıran tek şey; emperyal güçlerin çıkarlarıdır.

Bugün ülkemizde de aynı oyunlar oynanmıyor mu sanki?...

Peki, çare nedir?

Orta Asya Türk Devletleri’nin tek bir bayrak altında birleşmekten başka çareleri yoktur.

Bugün Kırgızistan’da yaşanan olaylar, haber kanallarında dile getirildiği gibi daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük veya daha müreffeh bir hayat için gerçekleştirilmemektedir.

Doğrusu istenirse Türkistan’daki en demokratik ülke Kırgızistan’dır.

Akayev zamanında da, Bakiyev zamanında da Kırgızistan’daki demokratik yapı ve özgürlükler örnek gösterilebilecek seviyede olmuştur.

Soros vakıflarınca beslenen turuncu devrimcilerin palazlanması için de uygun ortamı sağlayan bu fırsat, sonuna kadar değerlendirilmiştir.

Kırgızistan, Gürcistan, Ukrayna ve başka ülkelerde çeşitli şekillerde gerçekleşen ‘turuncu devrimler’, demir yumruğunu kullanmaktan çekinmeyen Özbekistan, Kazakistan ve Rusya’da başarıya ulaşamamıştır.

Ancak Kazakistan veya Özbekistan’daki otorite zayıfladığında o kardeşlerimizde de kan dökülmesinden çekinmeyen maksatlı güçlerin fırsat kolladığını tahmin etmek zor değildir.

Öyleyse çare Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Tacikistan’dan oluşan “Batı Türkistan Cumhuriyeti”nin en kısa sürede kurulmasıdır.

Bu konuda şüphesiz Türkiye’ye çok büyük sorumluluk düşmektedir. Bu, bizim için tarihi bir vebaldir…
Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbey’in ve Özbekistan Devlet Başkanı İslâm Kerimoğlu’nun bu konuda birkaç girişimi olmuş olmasına rağmen gerçekleşmemiştir. Bunun için şahsi koltuklarının derdine düşmüş bulunan bazı devlet başkanlarının, “gerçek lider” olduklarını göstermek için böylesi bir birlikteliğe ‘evet’ demeleri ve koltuklarından Türkistan birliği için feragat etmeleri şarttır.

Yoksa 1,5 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin’in ve 160 milyon nüfusuyla Rusya’nın arasında sıkışmış bulunan Batı Türkistan’da 6 – 7 milyonluk devletlerin hayatiyetlerini devam ettirmeleri çok zordur.

Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Tacikistan’ın ortak hareket etmesi halinde; yaklaşık 70 milyon nüfusa sahip Hazar Denizi’ne kıyısı olan, yine Rusya ve Çin’le komşu olmalarına rağmen Pakistan ve Afganistan gibi doğal müttefiklerle de sınırdaş hale gelmiş bulunan ‘Batı Türkistan’ın hayatiyetini devam ettirmesi ve hatta dünya üzerinde yeniden söz sahibi olması işten bile değildir.

Böyle bir birliktelik kurulduktan ve Afganistan’da sükunet sağlandıktan sonra, Afganistan da bu birlikteliğe katılabilir.
Güney Türkistan olarak adlandırılan coğrafi bölgenin Afganistan sınırları içerisinde olduğunu hatırlatırsak, sanırım ne demek istediğimiz çok daha iyi anlaşılacaktır. Ayrıca gerek nüfus yapısı, gerek tarihi özellikleri açısından Afganistan, bu birleşmeye uygundur.

Petrolden doğalgaza, altından uranyuma kadar her türlü yer üstü ve yer altı zenginliğine sahip böylesi bir gücün; dünya barışına yapacağı katkı müthiş olacaktır…

Kazakistan’daki uzay teknolojisinden, Özbekistan’daki otomobil endüstrisine kadar ağır sanayinin de bölgede bulunuyor olması büyük bir nimettir.

Zengin su kaynakları, uçsuz bucaksız pamuk tarlaları, on binlerce yıllık kültürü ve medeniyeti ile Batı Türkistan’ın; geleceğin parlayan yıldızı Türkiye ile el ele vererek dünyaya sağlayabileceği maddi-manevi öncülüğe, örnekliğe ve barışa, bugün dünya insanlarının her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı olduğuna kimsenin kuşkusu yoktur…

Tarihimiz bunun şahididir!

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Türkistan’da Yenilenen Dengeler”

  1. 1
    Halil DAĞ Says:

    Kırgızistandaki devrimsi darbenin arka planını iyi görebilmemiz lazım. Şahsen pek bilgim yok.
    Ancak benim kurduğum temel bağlantı Çin, İran Rusya ve ABD den oluşan bir denklemde yaşanan çarpışma üzerine.

    Bizim yöneticilerimize gelince;
    Onlar şu an ABD'nin Medeniyetler Çatışması senaryosuna göre dinsel bloklaşmanın Müslüman Bloğunu oluşturmakla meşguller.
    Onların bağımsız bir devlet kaygısı yok.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank