content

08 Ara

Türk Kardioloji Derneği’nden Şaşırtan Açıklama

Türk Kardiyoloji Derneği üyelerne gönderdiği yazıda Sosyal Güvenli Kurumu' nun ilaca devam edenler ile yapılan yayınlar etkisiyle statin almaktan

vazgeçenlerin karşılacakları tıbbi olayları özellikle izlemeye ve Mengele tarzı araştırmanın gönülleştirilmiş deneklerinin başlarına gelenleri tıbba yol göstermek üzere sonuç raporlarını yayınlamaya çağırıyor.Böyle bir tıbbi bilimsel araştırmayı benim bildiğim Sosyal Güvenlik Kurumu değil TKD' nin kendisi veya onun örgütleyeceği üniversite, eğitim hastaneleri ve diğer sağlık kuruluşlarının yapması gerekir.

Türk Kardiyoloji Derneği' nin (TKD) üyelerine gönderdiği açıklamayı aşağıda okuyabilirsiniz.

Değerli Üyemiz Sayın Dr. ...,

Bilimsel çalışma ve araştırma sonuçlarından haberdar olmayan tıp dünyası içinden ve dışından şöhret peşindeki spekülatörler tarafından ortaya atılan kolesterol tedavisinde kullanılan ilaçlar ve statinlerin halk sağlığını tehdit ettiği iddiaları kamuoyunda büyük bir tedirginliğe yol açtı.

Hastalar ilaçlarını bırakarak hayatlarını tehlikeye atmaya başladılar ve çok ciddi bir halk sağlığı, hatta yüksek düzeyde can kaybı tehlikesiyle karşı karşıya kaldık.   

Statin olarak adlandırılan kolesterol ilaçlarının yararsız oldukları ve yan etkileri nedeniyle kullanılmaması yönünde yapılan açıklamaların bilimsellikten uzak olduğunu bildirmek ve sorumsuz kişileri yol açtıkları yaşamsal tehlikeler nedeniyle uyarmak üzere İstanbul'da bir Basın Toplantısı düzenledik. Ardından da çok sayıda televizyon kanalı ile gazete ve dergiye konuyla ilgili açıklamalarda bulunduk.

Buna karşın, insanların kolesterol yüklenmesini savunan başka alanlardan akademisyenler ile üyemiz olan Dr. Canan Efendigil Karatay; kitaplarını yayınlayan Hayy Kitap ve destekçisi-yan kuruluşu olan web portallerinin organize ettiği bir basın toplantısı düzenleyerek toplum sağlığına karşı açtıkları kampanyayı sürdürmeye ve can kayıpları tehlikesini artırmaya devam ettiler.

Uluslar arası bilim çevrelerinin yıllardır yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar doğrultusunda tüm dünyada genel kabul gören kolesterol tehdidini kabul eden ve bu tehdide karşı ruhsatlandırdığı ilaçların kullanımına olanak sağlayan Sağlık Bakanlığını ve halk sağlığını pervasızca tehdit ederek uzmanlıklarından başka alanlarda hasta tedavilerinde kaos yaratan sorumsuz hekimler hakkında gereken işlemleri yapmak üzere Türk Tabibleri Birliğini hızla görevlerini yapmaya, sorumluluklarını üstlenip kanıta dayalı tıp ilkelerini hiçe sayanlar hakkında yaptırım uygulamaya davet ediyoruz.

Bu arada, sigortalı hastalardan statin tedavisi verilenlerin tümünün kayıtlarını tutan Sosyal Güvenlik Kurumu'nu da, bu yüksek riskli hastalardan ilaca devam edenler ile yapılan yayınlar etkisiyle statin almaktan vazgeçenlerin karşılaşacakları tıbbi olayları özellikle izlemeye ve dünyanın hiçbir yerinde hiçbir etik kurul tarafından izin verilemeyecek olan bu tür bir Mengele tarzı araştırmanın gönüllüleştirilmiş deneklerinin başlarına gelenleri diğer hastalara ve tıbba yol göstermek üzere mutlaka izleyip sonuç raporlarını yayınlamaya çağırıyoruz.

Basın toplantımızla ilgili geniş bilgiyi web sitemizde görebilirsiniz.

Saygılarımızla.
 
Prof. Dr. Oktay Ergene                                  Prof. Dr. Mehmet Aksoy

Başkan                                                                 Genel Sekreter

ŞAŞIRDIM KALDIM!

TKD' nin "SGK’ yi ilaca devam edenler ile yapılan yayınlar etkisiyle statin almaktan vazgeçenlerin karşılaşacakları tıbbi olayları özellikle izlemeye ve dünyanın hiçbir yerinde hiçbir etik kurul tarafından izin verilemeyecek olan bu tür bir Mengele tarzı araştırmanın gönüllüleştirilmiş deneklerinin başlarına gelenleri diğer hastalara ve tıbba yol göstermek üzere mutlaka izleyip sonuç raporlarını yayınlamaya çağırıyoruz." sözleri gerçekten hem şaşırtıcı hem ibretlik.

Böyle bir tıbbi bilimsel araştırmayı benim bildiğim Sosyal Güvenlik Kurumu değil TKD' nin kendisi veya onun örgütleyeceği üniversite, eğitim hastaneleri ve diğer sağlık kuruluşlarının yapması gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumlarından tıbba yol göstermesini beklemek TKD’ nin "acizliğinin" kanıtıdır. TKD, sağa sola onu bunu şikâyet etmekten bilimsel çalışma yapmaya zaman bulamıyor anlaşılan.

Ben de TKD' den "Düzenli olarak statin alan ve almayanlarda ölüm sebepleri ve ölüm oranlarının ne olduğunu" ve "Statin kullandıkları halde ölenlerin neden öldüklerini, bunlarda ölümlerin statinlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını" ortaya koyan bir araştırma yapmalarını istiyor ve bekliyorum.

ÇOK MERAK EDİYORUM

TKD açıklamasında “uluslararası bilim çevrelerinin yıllardır yaptıkları araştırma ve çalışmalar doğrultusunda…” diyor.

TKD’ nin uluslarası bilim çevrelerinin araştırma ve çalışmalarını takip etmesi elbette takdire şayan bir şey ama 2.900 üyesi olduğunu öğrendiğimiz TKD’ nin statinlerin etkinlikleri ve güvenilirliklerini gösteren çalışmaları var mı yok mu, çok merak ediyorum.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank