content

17 May

TKİB Çiğ Sütte Fiyat Düşüreni Buldu!

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı sonunda çiğ sütün fiyatını düşüreni buldu ve alkışlayalım!: Rennet Kazein ve Süt proteini konsantresi.

Rennet kazein nedir bir inceleyelim:

Rennet kazein; yağı alınmış saf pastörize sütün pH 4.6 ya kadar asitlendirilmesiyle üretilir. Asit kazein, ürüne mineral asit veya laktik fermantasyon ekleme yöntemiyle elde edilir.

Rennet Kazein, kazein ve pastörize sütün rennet ile mayalanması işlemi ile, protein çökeltme yöntemiyle elde edilir.

Kazein besleyici! yiyecekler ve proses peynir yapımında kullanılır. Rennet Kazein endüstriyel birçok sektörde ayrıca kullanılmaktadır. Bu alanlar kısaca; mukavva kaplaması, yapıştırıcı, dericilik ve plastik sektörleridir.

Ülkemizde çiğ süt satın almak, kullanmak yerine margarine rannet kazein katılarak sahte kaşar üretimi maalesef yapılıp tüketicilere satılabilmektedir.

Süt ve Süt ürünlerinde Süt Proteini Konsantresi kullanılma sebebi;

Türkiye’de süt işletmelerine gelen çiğ sütte  yağ, protein ve laktoz oranları mevsimlere, aylara ve günlere göre değişiklik gösterdiği gerekçesi ile ambalajlı süt ve süt ürünlerinin tüketicilere sunulmasında standart sağlanması amacı ile ‘’ İthal Süt Proteini Takviyesi ‘’ Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunca şart koşulmaktadır. Bu yüzden süt ve süt ürünleri sanayicileri ithal süt proteini kullanmaktadırlar.

Rennet Kazein ise hile olarak da  kullanılmaktadır. Rennet kazein Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunun süt ve süt ürünlerinde kullanılmasının mecburi kılındığı bir ürün de değildir.

Yurt dışı piyasalarda MPC (Milk Protein Concentrated) olarak adlandırılan Süt proteini Konsantresi ve Rennnet Kazein’in İthalatının ‘’ Gözetim Altına Alınması ‘’ için Tarım Bakanlığı Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı’na müraacat etti.  Tarım Bakanlığı’nın Çiğ Süt Fiyatlarında aşırı düşüşün buna sebep olarak gösterildiği bildirilmektedir.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın bu müracaatını alınca bu maddeleri yurt dışından ithal eden firmalardan savunma isteyecek. Buna bir damping (maliyetin altına fiyat indirimi) soruşturması açacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı bu mallarda hangi ülkenin damping uyguladığına karar verirse o orijinli mallara ‘’ anti damping vergisi ’’  uygulanacak. Bir çok ayı hatta bir yılı alacak bir soruşturmada çiğ süt üreticilerinin canı çıkmaz ise ne âla!

Türkiye Süt proteini Konsantresi ve kazein üretmiyor ve ithalatçı ülkeler sınıfındadır.

Süt proteini Konsantresi ve kazein süt  ürünü olduğundan dolayı bunu ülkemize ve diğer ülkelere ihraç eden ülkelerin ihracatlarında uyguladıkları ‘’ ihraç primi ‘’, çiğ süt alımlarında uyguladıkları destekler,  maliyetin altına satabilmede kazandırılan diğer yeteneklerdir. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay, Yeni Zelanda, Avustralya bunlar arasındadır.  Süt proteini Konsantresi ve kazein ithalatındaki ‘’ damping ‘’ de bu memleketler menşeliler bilhassa soruşturma kapsamına alınmalıdır.

Süt proteini Konsantresi ve kazein ithalatında Romanya’ya sıfır, AB ve diğer ülkelere % 15,6 gümrük vergisi uygulanmaktadır.

Çiğ Süt fiyatlarını düşüren süt sanayicileri olmasına rağmen Tarım Bakanlığı yitiği kaybedilen yerde aramıyor başka yerde arıyor. Süt tozu ülke içinde üretilesin ithal edilmesin gerekçesi ile mevcut 2009 yılı için 10 bin tonluk teşvikli süt tozu üretimi 2011’de 38 bin tona çıkarılmasına rağmen süt sanayicilerinin fiyat düşürme kararları engellenemedi.

Süt proteini Konsantresi ve kazein ithalatı tamamen durdurulsa bile çiğ sütün fiyatının düşürüldüğü yer Süt proteini Konsantresi ve kazein’in ucuz, dampingli ithal edilmesinde değil sütte fiyat düzeninin oluşturulmamasındadır.

Damping soruşturması neticesinde % 150 gümrük vergisi Süt proteini Konsantresi ve kazein ithalatına uygulayacak bile olsa çiğ süt fiyatları kaç santim yukarı kalkacak!

Tarım bakanlığı yitiği kaybedilen asıl yerde aramalıdır.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

 

 

Etiketler : , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “TKİB Çiğ Sütte Fiyat Düşüreni Buldu!”

  1. 1
    Hakan Özay Says:

    Çapar Bey Merhaba
    Bu MPC denilen süt proteininin ülkemizde üretilmemesi veya üretilemememesi aslında çok büyük bir eksiklik maalesef...MPC ülkemize hangi ülkelerden gelşiyor
    Yeni Zellanda
    İrlanda
    Fransa
    Almanya
    İngiltere

    Peki birtek bizim ülkemizemi giriyor MPC hayır Çin Hindistan gibi nüfusu yoğun olan ülkeler en çok alıcı durumunda biz bence bunu şu an çiğ sütün yerlerde süründüğü bu ortamlarda MPC olarak yapabilmeli ve gerekirse yurtiçine gerekirse yurtdışına biz satabilmeliyiz.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank