content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

03 Eki

Adana ve Sanatland!

Değerli okurlarım, Yüce Yaratıcının bir ismi “Sani” (sanatçı) “Kur’an-ı Kerim”in ilk emri de “Oku”dur. “Oku” ilahi emri mikrodan makroya kadar uzanan bir boyutu içermektedir.

Bilginin, sanatın ve edebiyatın evrensel önemini vurgulamaktadır.

Sanat ve edebiyat konusunda Rönesanssını yapmayan, yapamayanların durumu; dedikodudan ve kulaktan dolma sözlerden öte bir nitelik taşımaz.

Dünyaya gelişin ciddi bir amacı olmalıdır!...

Doğup çoğalıp ölmek için yaşam sahnesine bütün canlılar geliyor. “Bence bu dünyada yaşamak, yaşatmak ve yaşadıklarını paylaşmaktır hayat.” İşte tam bu noktada da sanatın ve sanatçının değeri ortaya çıkıyor.

“İster yirmi beş yaş, ister doksan beş yaş dünya yılı yaşayalım ama önce hayata duyumsayarak, hissederek, dokunarak yaşayalım. Mesleğimizin adının inşaatçı, şair, sinemacı, marangoz, gazeteci, aktör, yönetmen, kasap, doktor ya da televizyoncu olması hiç ama hiç önemli değildir. Önemli olan evrenin neresinde hangi noktasında olursan ol, küçük bir köy yada milyonların yaşadığı bir metropol; Edebiyatı, sanatı ve sanatçıyı ve dahi düşüncelerini küçümseme. Çağcıl değerlere, özellikle gençlere ve yeniliklere kulağını tıkayıp arkanı dönme! En küçük bir işyerinde bile devrimler yapabileceğine inan!..”

İşte Adana’mız bu bağlamda sanat, edebiyat ve sinema devlerini dünya insanlık ailesine kazandıran devrimci bir kenttir. “Adana ve Yılmaz GÜNEY: bu anlamda Sinemanın kırılma noktasının ve deviniminin simgesel adıdır.” Yani mitidir…

Altın Koza geçen senelerde yapılan Altın Koza festivallerinde ve bu senede dünya sanat ve Sinema dünyasının takdir ettiği bu hemşeri(leri)mize gerekli değeri vermekte midir? Kesinlikle hayır! Ama imkanları, bilgileri ölçüsünde çırpındıklarına şahit oluyoruz.

Ancak bu yeter mi?

Elbette yetmez…

Altın Portakala Milyonları veren devletimizin, “Dünya insanlık ailesine edebiyat, sanat ve sinema devlerini kazandıran bu sanat ve sanatçı coğrafyasına (SANATLAND) gibi dev bir müesseseyi kazandırmalı hatta armağan etmelidir.” Bu bağlamda Adanalı Okur-Düşünür- Yazarlar olarak, Şehremini v Zihni Bey’in ‘Onur Ödülleri Gecesi’nde “Kültür Bakanlığı” yetkililerinden aldığı sözün takipçisi olacağız.

Adana zemini buna müsaittir. Bu kent ve bu kentin güzel insanları buna fazlasıyla layıktır.

Bütün bunlardan öte de Adana’nın ve onun değerli yöneticilerinin sanat adına yaptıklarını duyumsamamak, göz ardı etmek sanata verilen önem ve anlam noktasında bir eksiklik olur diye düşünüyorum.

Bu bağlamda Adana’da yaşamanın sorumluluğu, bindiğimiz arabamızın markası, giydiğimiz gömleğin rengi, tuttuğumuz kalem, yazdığımız kitap ya da gazeteden öte yaşamı hissettirmek, düşünmek, düşüncelerini harekete geçirip düşündürmek olmalıdır…

ATATÜRK KÖŞESİ

Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz…

DÜŞÜN TAŞIN

Az olmaktan değil haksız olmaktan korkun…

GÖNDERMELER

-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, “Ben Mersin milletvekiliyim. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanıyım. Ne kadar Mersin’in bakanıysam, o kadar Adana’nın da bakanıyım. Adana için ne yapılması gerekiyorsa, kendimi o konuda görevli sayıyorum” dediğini duydunuz mu?

-Adana Milletvekili Ömer ÇELİK’in, Şakirpaşa Hava Limanında yüce halkımız tarafından sevgi seliyle karşılandığından haberiniz var mı?

-Gazetemiz Ekspres’i okumalarını Paris’te Fransız dostlarına tavsiye eden Prf. Dr. Ertuğrul ERDİN Bey’in gönüllü bir Adana misyoneri olduğunu biliyor musunuz?   

-Sağlık Bakanlığımızın sıradan bir hasta olan arkadaşım Davut Özgül’ü Adana Acıbadem’den helikopter ambulansla aldırıp Beşiktaş Acıbademe nakletmesinin; -ıp ve insana hizmet-konusunda nerden-nereye geldiğimizin muhteşem bir göstergesi olduğunu biliyor musunuz? 

-Acıbadem Başhekimi Prf. Dr. Mustafa KİBAR’ın “Adil Yönetim Anlayışı’nın hasta yurttaşlarımız tarafından takdir ve tebrik edildiğinden haberiniz var mı?

-Bin kez düştüm bir kez ibret almadım, dolu dolu boş gibiyim dünyada diyen Hüseyin Bayrak kim(ler)e sitem ediyor?

-Çalışmadan maaş almaya devam eden! ŞEHREMİNİ Aytaç DURAK’ın, fırsat bu fırsat diyerek haftada bir kitap bitirdiğini biliyor musunuz?

-Mustafabeyli’de (merhum)Hasan Turan’ı anma merasiminin sazlı-sözlü olarak mezarlıkta gerçekleşmesinin Çkkurova’da bir milat olduğundan haberiniz var mı?

-Çukurova’nin simge isimlerinden ilkokul hocam Dr. Halil ATILGAN’ın, Altnkoza etkinlikleriyle ilgili yapıcı ciddi eleştirilerinden haberiniz var mı?

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank