content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Kas

Tabi Afetler Bakanlığı Kurulmalı

Tabi Afetler Bakanlığı’nın Kurulması Neden Düşünülmüyor?

Uzmanlar ülkemizin deprem kuşağında olduğunu defalarca belirtmektedirler. Profesör Mete Işıkara Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Müdürü iken İstanbul’da olması beklenen deprem için 2010-2014 arası tarihini vermişti. Geçtiğimiz hafta 4 ilde 7 ve üzerinde deprem olacağı tahmininde bulundu. Durum bu kadar ciddi iken tabi afetler konusunda çalışma yapan tüm teşkilat birimlerini bir çatı altında toplayan bir bakanlığın kurulması vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu görülmektedir.

Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi adı altındaki kurumun bu tür çalışmalar yaptığı bilinmektedir. Fakat bu kurum ve deprem ile ilgili diğer ilgili kurumların bir bakanlık adı altında toplanması alınacak önlemler bakımından daha ciddi çalışmalar yapılmasını kolaylaştıracaktır.

Yurdumuzda depremin dışında diğer tabi afetlerin olduğu ve çeşitli zamanlarda gerek tarım alanında gerekse şehirlerde can ve mal kaybına uğrattığı düşünüldüğünde bu tür alanlarda zararları önleyici kurumların bir bakanlık adı altında hizmet vermesi mantıklı görülmektedir. Deprem anında ve sonrasında alınacak önlemler bakımından Van’da yaşanan organizasyon bozukluğu, kurum bazında yeterli teşkilatlanmanın yapılamadığını göstermektedir.

Bu nedenle afetler ve acil durumlar için daha kapsamlı teşkilata ihtiyaç vardır. Oluşturulacak yeni bakanlık diğer bakanlıklarla irtibat halinde olarak organizasyonu yapacak bu alanda tek yetkili organ olacaktır. Bu sayede çalışmalarda çok başlılık ortadan kalkacak her bakanlığın tek tek ilgilenmesi yerine bu çalışmalar tek bir bakanlık eliyle yürütülecektir. Bu sayede Van’da ilk gün yaşanan organizasyon boşluğundan kaynaklanan ihmallerin tekrarı da önlenmiş olacaktır.

Diğer yandan ülkemizde yerleşime açılacak yerlerin zemin etütlerinin yapılması, riskli bölgelerin tespiti, yapıların denetimleri gibi konuların tek bakanlıktan takip edilmesi daha verimli olacağı muhakkaktır. Bu konuda uzmanlaşmış bir bakanlık ihtiyaç haline gelmiştir.

http://firatayhan.com/

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank