content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 May

Sizce Hangisi Daha Önemli?

Hayatta kazandıklarımızda vardır, kaybettiklerimizde. Hep kazandım kaybetmedim demek sanırım biraz abartılı olur. Fakat asıl önemli olan kazanılan ve kaybedilenin neler olduğudur. Bazen olur ki insanın kazandım sanıp kaybettiği de olur. Neyi kazanıp neyi kaybettiğimizin ya da bunlardan hangisini kaybettiğimiz de geri kazanamayacağımızın hesabını yapıyor muyuz?

 

Kazanılan mal, mülk, servet ise bence bunun pek önemi yok öyle bir an gelir, hepsi kaybedilebilir fakat tekrar kazınılması mümkündür. Ayrıca mal mülk sahibi olmak maddi bir zenginliktir, Allah kime nasip ederse ona verir. Kişi bu mal mülkle bir zaman hüküm sürer kaybettiği zaman ona malı için değer verip yanında yer alanlar sırt çevirirler. Bunlara da iyi gün dostları diyoruz hani hep iyi zamanında sana dost olanlardır bunlar.

 

Kazanılan onur, şeref ve haysiyet ise en değerli olan budur. Bu değerleri taşıyanlar her zaman kıymetlidir. Ama onur ve şeref kaybedilirse bunu tekrar kazanmak mümkün değildir. Bunu kaybetmemekte dürüst ve şerefli insanların işidir.

 

Eğer şerefini kaybetmişsen artık herkesin gözünden düşümüş, geçmeyen akçe gibisindir. Geçmeyen akçe durumuna düşmekte insanı derinden yaralar. Çünkü insana verilen değer gerçek dostlar tarafından senin onur ve şerefinedir.

 

Sen bu şerefi kaybettiğin zaman gülüp geçenler olduğu gibi lanetleyenler de olacaktır. Bu yüzden asıl olan o şerefi onuru kaybetmemendir. Kazandığın serveti kaybetsen de değerli isen yine geçerli akçesin o serveti tekrar kazanman için destekleyeninde olacaktır.

 

Ama onurun, şerefin kaybedilmesi çok acıdır. Kaybedenlerin başında kişiliğine sahip olamayıp, dürüstlüğünü bozanlardır. Böyle olanları, içinde yaşadığı toplum dışlamış, değerini de sıfıra indirmiştir. Ne kadar çabalasa da ilk seviyesine ulaşmayacaktır.

 

 

Günümüzde kazanılan ve kaybedilene baktığımız zaman daha çok maddiyat üzerinde durulur, insanlar karşısındakini malına, mülküne göre değerlendirir. Bazılarının kapılarında köle olunurken bazılarına selam bile vermeden geçilir. Onlara göre mal mülk sahibi olanlar her şeydir adeta, şerefli ya da şerefsiz olmaları önemli değildir.

 

Onların servetinden faydalanabilmeleri yeterlidir. Hâlbuki servetin gelici geçici olduğu unutulmaktadır, kalıcı olanın insanlık onuru olduğu düşünülmez hiç. Servetini kaybedenler eğer değersiz kişilerse kapılarında kölelik yapanlar tarafından bile kolayca unutulabilir. Onun servetinden daha çok şerefli bir insan olduğuna bakılır.

 

Şerefli ve asil insanlar en fakir konumuna bile düşse kapısındaki dostları terk etmez onu. Çünkü kaybedilen malın yeniden kazanılabileceğini bilir herkes.

Ama haysiyetsiz birinin elindeki serveti yok olunca kimseyi bulamaz yanında. İyi gününde menfaat hatırına ona boyun eğenler zaten şerefsizin biriydi der uzaklaşır.

Görülüyor ki insanın servetini kaybetmemesi hiç önemli değil önemli olan şerefini kaybetmemesi.

 

Tek amacı olmalı insanın iyi bilinmeli iyi anılmalı, arkasından kötü söz söylenecek bir durum bırakmamalı. Ne kadar zengin olursan ol sonuç yine ölümdür. Öldüğün zaman sorulacaktır nasıl bilirsiniz diye, o anda orda bulunanların içinden geçirdiği düşünce çok önemlidir.

 

Bilinmelidir ki zengin olmak fakir olmak hiç önemli değil, önemli olan geçmişi ile övülebilen şerefli bir insan olmaktır. Kazanılan en değerli varlıkta şeref ve onurdur. Bu kalıcı olursa insan da mal mülk kazanması kolay olacaktır. Çünkü onurlu insanlar için az olan, helal olan daha evladır.

Çok paramız ya da servetimiz yoktur ama namusumuz, şerefimiz her şeydir bizim için. Nasıl kazandığı değil ne kazandığı önemlidir insanın. Bazıları servet kazanır, insanlıktan uzaklaşır. Bazıları da şeref haysiyet kazanır insanlık ona yaklaşır. İkisi arasındaki farkı görmekte yine şerefli insanlara düşer.

 

Servetimiz, malımız, mülkümüz varsa kaybolsun zaten helal kazanıldıysa geri gelebilir. Yeter ki insanlık şerefimizi kaybetmeyelim onu geri kazanmak zordur.

Nasıl ki altın yere düşmekle pul olmuyorsa, şerefli insanın fakir olmakla da şerefi kaybolmaz. Demek ki mal, mülk kazanmak önemli değil, önemli olan insanlık kazanmalıyız.

Acaba sizce hangisi daha önemli?

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank