content
06 Haz

Sahte Rakı Nasıl Zehirler?

Metil alkol:

Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz.

Endüstride çözücü, antifriz, maket uçak ve araçlarda yakıt olarak kullanılan, ağırlıklı olarak tekstil, patlayıcı, kontrplak, boya, plastik ve diğer pek çok alanda tüketilen kimyasal ürünlerin sentezinde ana çıkış maddesidir. Metil alkole aynı zamanda  “Odun ruhu” da denir. Kereste ve kütükler fabrikalarda ömürlerini uzatmak, dayanıklılıklarını arttırmak için fırınlanırlar. Kereste işleme tesisler bu işlemi yaparken kerestenin canlı hücreleri öldürülerek tekrar yeşermesi engellenmiş, kurtçuk ve kurtçuk yumurtalarından arındırılmış olur. Fırınlama esnasında ısıtılan odun içerisinde yuva yapan kurtçuklar ölürken odunun ruhu da (metil alkol) açığa çıkar. Bu şekilde makinelerin zarar görmeden işleyebilecekleri kuru kereste elde edilmiş, ekonomik değeri olan ısı, parfüm, kolonya endüstrisinde kullanılan metil alkol elde edilmiş olur. Ancak metil alkol gerek insanlar ve gerekse hayvanlar için zehir olup, gelişme geriliği yanında ölümlere neden olabilmektedir.

Rakı, ana maddeleri tarımsal kökenli Etil alkol (yaygın olarak pancar melasından elde edilmiş), anason ve üzümden elde edilen suma olan; çeşitli işlemlerle geleneksel aromasına kavuşan alkollü bir içkidir. Etil alkolün tarımsal hammaddeden elde edilmesi sırasında bir miktar metil alkol de oluşabilir. Oluşan metil alkolün bir kısmı, uygulanan işlemlerle ortamdan uzaklaştırılsa da genelde üründe bir miktar kalabilir. Metil alkol yiyecekler, içecekler veya solunum ve temas yoluyla alındığında ölüme ve kalıcı sakatlıklara neden olacak kadar zehirli olduğundan, içkilerde bulunabileceği maksimum miktarlar sağlığı korumak amacıyla mevzuatla belirlenmiştir.

Türk Gıda Kodeksi’ne göre rakıda bulunmasına izin verilen metil alkol miktarı en fazla 150 gr/ hektolitredir. Bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünler insan sağlığı açısından riskli olarak değerlendirilir. Metil alkol insanlar tarafından mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur.

Metil Alkol Zehirlenmesi (Sahte Rakı) Belirtileri:

Zehirlenme belirtileri 12 – 24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği zehirleme dozunun herkeste değişkenlik gösterebilmesidir.

Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, tansiyon düşüklüğü, koma, ölüm ve bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar. Metil alkol ile üretilen rakının tüketici tarafından, tüketilirken veya öncesinde ayırt edilebilmesi olanaklı değildir. Ancak tüketildikten sonraki belirtileriyle ayırt edilebilir. Gerçek rakı nedeniyle ortaya çıkan şikâyetler zaman geçtikçe azalır. Sahte Rakı(Metil alkol) zehirlenmesinde şikâyetler gittikçe artar, görme bozuklukları da dâhil tüm şikâyetler şiddetlenir.
Zehirlenme, sakatlıklar ve ölüm neden olur?

Zehirlenme, sakatlıklar ve ölümler metil alkol nedeniyle olmaz. Metil alkol bedene girdiğinde emilir. Bedende üretilen “Alkol Dehidrogenaz” denilen bir madde tarafından parçalanır. Ve çeşitli işlemlerden sonra “Formaldehid” ve “Formik Asit “ denilen zehirli artıklar ortaya çıkar. İşte bedendeki hasarlardan bu maddeler sorumludur. Bu maddeler beyin ve sinir liflerinde birikir. Beden sıvılarının asitliğini arttırır. Bu şekilde körlük başta olmak üzere çeşitli sakatlıklar bırakır. Ve yine bu maddeler nedeniyle ölüm olabilir.

Nasıl ve neyle tedavi edilir?

Hastanın etkilenme durumuna ve etkilenme özelliklerine göre her hasta da tedavi farklıdır. Sıvı tedavileri, mide yıkanması, vitamin uygulamaları, diyaliz uygulamaları, özel ilaçlar(panzehir özelliği gösteren) ve etil alkol tedavileri planlanabilir.

Etil alkol gerçek rakıda kullanılan alkoldür. Yani sahte rakıdan zehirlenen kişiye gereğinde diğer bir deyişle “gerçek rakı” verilmek zorunda kalınır.

Neden sahte rakıdan zehirlenen kişiye gereğinde diğer bir deyişle “gerçek rakı” verilmek zorunda kalınır?

Metil alkol (Sahte rakı alkolü) bedende parçalanmazsa zehirli artıklar ortaya çıkmaz. O zamanda kötü sonuçlar ortaya çıkmaz. Etil alkol(gerçek rakı alkolü) de, Metil alkol (Sahte rakı alkolü) ile aynı madde tarafından parçalanır. Bedene tedavi amaçlı etil alkol verilirse Metil alkolün parçalanması azalır. Ve zararlı etkileri azaltılır.

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank