content

03 Eyl

Özcan Yüksek’den: Çayın Öyküsü

Kitapların bölgelere yönelik yayınlar olarak hazırlanmaları, ciddi bir araştırma ve inceleme gerektiriyor. Rize Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden gelen bir kitap. Adı: Çayın öyküsü. Araştırmacısı, yayın imzası Özcan Yüksek. Kaçkar Turizm Birliği tarafından 2014 yılının başlarında renkli, pırıl pırıl bir baskıyla, resim defteri görünümünde İstanbul’da basılmış, yayınlanmış

Yazı ve fotoğraflar Özcan Yüksek’e ait. Tasarım Duygu Aksoy, Editör Hüseyin Keçe, Yardımcı editör Selcen Küçüküstel, Katkıda bulunan isimlerin sayısı 9, Bolca yerleştirilen çay üretimi görüntülü fotoğraflardan sonra, (o günün) Rize Valisi Nurullah Çakır imzalı önsöz dikkat çekiyor. Bu önsözün bir yerinde;”Rize’de çayın üretilmesine ve ekonomik bir güç haline gelmesine katkı sunan birçok değerli devlet yöneticisi ile araştırmacı mevcut olup; özellikle Zihni Derin’in ismini zikretmek hepsi adına bir vefa borcudur. Rize, elinizdeki butik kitapla birlikte, çayın markalaşması sürecinde bir adım daha atmış oluyor. Kentimizin yetiştirdiği değerli sanatçılardan biri olan Özcan Yüksek’in engin bilgi birikimi ve anlatımıyla zenginleşen çay kitabını sunmaktan gurur duyuyoruz” deniliyor.

Sonra, Özcan Yüksek imzalı “Teşekkürler” sıralanıyor, vefa borcunun ödenmesi gerçekleştirilmiş oluyor. Çay yolu “bilgenin öyküleri” geliyor sırayla. Çay evi, Çay Seromonisi, anlatımların ara başlıkları olarak görülüyor. Rize’nin yağmurları ve gözyaşları Şehir efsanesi olarak sayfalara aktarılıyor.

 Çayın doğası, insanın doğasıyla karılaştırılıyor, Dereler ve nehir, hırçın ruh tarım başlıkları altında verilenlerin tümünün çıktığı yol Çay’a, Çay üretimine yönelik olanlar olarak ele alınıyor. Çayın toparlanmasının, yaşamak, yaşatmak anlamına geldiği noktasından hareket ediliyor.

 Sayfa 40 da verilen bir kitap kapağı. Osmanlı döneminde basılan bir kitap bu...

Altında:”Osmanlı döneminde yayınlanan üç çay risalesinden en kapsamlısı 1878 yılında Seyyid Mehmet Efendi tarafından yazıldı. Türkçede bilinen basılı ilk çay kitabı unvanını taşıyan bu eser aynı zamanda ilk çay sözlüğünü de içerir (Recep Koyuncu Arşivi)” açıklaması yer alıyor. İlerleyen sayfalarda, çayla ilgili bilgilendirme amaçlı çok geniş bir anlatım serisiyle karşılaşıyoruz. Çay konusunda bilmediğim ne kadar gerçek varmış, bilgi varmış, şaşırıp kaldım.

Bu bilgilerin sahibi olanlara, olabilenlere ne mutlu.

Gelişi güzel çevirdiğimiz sayfalardan biri 89.sayfa. Buradaki anlatımlardan bir paragraf içinde verilenlere kulak verelim: “Minik çay ağacının, baharda çiçek açmış halini, tüm çay ağaççıklarını, yamaçları süsleyen yeşil yaprakları, dev bir elin yardımıyla ters çevirip tepemize çıkartıyorum; gökyüzünde onlar parlıyor artık. Belki de gökyüzü, tek bir ağacın dev gövdeli, ak çiçekler açmış dallarıdır. Belki dev bir çınar, dev bir çay ağacı olan bu göksel ağacın açılıp solan çiçekleridir, gök çiçekleri. Sayısız yıldız, diğer adıyla sayısız güneş, ak, parlak, sayısız çay çiçeği ile. Sonsuzluğun görkemli gösterisi”.

Bu ve benzer bir üslupla akıcı bir şekilde yapılan anlatımların satır aralarında mola verip, yeniden yeniden okumak istemez misiniz?

Bu yayınla, Çayın öyküsü geniş biçimde anlatılmış, gelecek kuşaklara aktarılacağı kesinliği içinde çok önemli bir yayın ortaya konulmuştur.

Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

Özcan Yüksek: Kaçkar’ın eteklerinde 1963 yılında doğdu. İstanbul sokaklarında büyüdü. Hukuk Fakültesini bitirdi. Atlas dergisinin yayın yönetmeni, yazarı, fotoğraf sanatçısı, Son on beş yılını dünyanın enlem ve boylamlarını arşınlamakla geçirdi. Her zaman çok yere gitmek yerine, bir yere çok defa gitmeyi tercih etti..

***

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank