content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 Ara

Okunası Kitaplar

Zaman zaman değerlendirilmek ve  okuyucularımıza tavsiye etmek üzere bize gelen eserler, gazeteler, dergiler oluyor. Bu eserler arasından seçtiğimiz 5 güzel eseri sizlere tanıtmak istiyoruz. “Kim Bu Millet?” Sorgunlu şair hemşerimizin şiir kitabı; “Yanan Arzular”  Hacı Yiğid'in şiir kitabı, “Şiiri Şiir Gibi Yazmak” Urfalı Şair Nejat Gülümser'in Araştırma Kitabı, “Gönül Köprüsü” aynı yazarın şiir kitabı ve “Neden Az Okuyormuşuz?” Antalyalı Arslan Bayır kardeşimizin araştırma inceleme kitabı...

KİM BU MİLLET  - M.ALİ İLBAŞ

Mehmet Ali İlbaş 1949 Sorgun- Çakırhacılı Köyü doğumlu. Şiir yazmaya askerdeyken başlamış. Dini, Milli, aşk, sevgi, gurbet, ayrılık konularını işlemiş. Şiirlerinde “Zamani” Mahlasını kullanıyor. Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği yönetim kurulu üyesi, halen Sorgun'da ikamet ediyor.
“Kim Bu Millet” M. Ali İlbaş'ın ilk şiir kitabı. Bu kitapta şairin 78 şiiri yer alıyor. Anlatımı içten, akıcı ve duru olup, şiirlerinde hece veznini kullanmış. Şiire sevdalı, şaire saygılı bir dostumuzdur. Pek çok şiir programında kendisiyle birlikte olduk. Kars Âşıklar Bayramı'nda okuduğu güzel şiiri ile büyük alkış almıştır. Şair M. Ali İlbaş'ı kutluyor başarılarının daim olmasını diliyoruz. Kalemine, yüreğine sağlık. Ondan yeni eserler, yeni şiirler bekliyoruz. Kitabın önsözünü Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek yazmış.

HACI YİĞİD VE YANAN ARZULAR

Hacı Yiğid; 1961 Sorgun Kapaklı Köyü doğumlu. Sorgun Belediyesi'nde sayman olarak görev yapıyor. Şiire lise yıllarında başlamış, yarışmalarda dereceler almış, halk şairi olarak Kültür Bakanlığı listesine kayıt yaptırmış bir halk şairimizdir. Şiirlerinde “Sancaki”  mahlasını kullanıyor. SOYAŞAD'ın kurucuları arasında yer almış olup bu derneğin yönetim kurulu üyesidir.

“Yanan Arzular” Hacı Yiğid'in 4'üncü şiir kitabı. Halk şiiri geleneğine bağlı şiirler yazıyor. Şiirlerinde Vatan-Millet sevgisini konu ediniyor. Yaşadığı olaylardan etkilinerek şiir yazıyor. Hacı Yiğid'le de şiir şölenlerinde birlikte oluyoruz. Araştırmacı şair-yazar Durali Doğan'la Sorgun-Şairler Aşıklar Derneğini yürütüyor. Şiire ve şairlere sahip çıkan tavrı ile hepimizin övgüsünü kazanıyor. Başarılı çalışmalarından dolayı onu alkışlıyoruz.

ŞİİRİ ŞİİR GİBİ YAZMAK

Güzel bir tesbit, seviyeli bir eleştiri kitabı. Şiire sevdalı binlerce arkadaşımız var, bunlara neden şiir yazıyorsunuz, olmuyor, yazmayın kardeşim demek bize yakışmaz. Bu eleştiri de olmaz.
Doğru olan şu: “Mademki şiiri seviyorsunuz ve şiiri yazıyorsunuz, o halde şiirin kuralarına uyun!” demek en doğru bir tespit, ( eleştiri) olacaktır. Zaman zaman biz de eleştiri yapıyoruz, kendi şiirlerimizi de eleştiriyoruz, “Şu mısralar olmamış, şu dörtlükleri çıkarmalıyız” diyoruz.
“Şiiri Şiir Gibi Yazmak” alanında güzel bir çalışma; mini bir eleştiri eseri... Şairlerin el altında bulundurmaları gereken bir eser. Eserde neler mi var? İşte konuları:
Şiir nedir, şiirin unsurları, şiirde kafiye ve kafiye örnekleri, şiirde vezin-ölçü kullanımı, şiirin dili, ahengi, armoni-ritim düzeni, şiirde aliterasyon, serbest şiir, şiir dilinden sapmalar, sözcük ve biçimden sapmalar ve şiir yazan şair dostlarına öneriler... 54 sayfalık kısa, öz ve güzel bir değerlendirme kitabı... Şiirde eleştiri adına yapılmış en güzel bir çalışma. Şair Nejdat Gülümser beyefendiyi kutluyoruz. Kalemine sağlık.

GÖNÜL KÖPRÜSÜ VE NEJAT GÜLÜMSER

Nejat Gülümser, 1933 Şanlıurfa Akçakale doğumludur. Kuleli Askeri Lise ve Harp Okulu mezunudur. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Harekâtı’na katılmış burada Gazi Kimliğini kazanmıştır. Şiir yazmaya ortaokul sıralarında başlamıştır. Emekli olduktan sonra ticaret hayatına atılmış ancak ekonomik sıkıntılar onu bu düşüncesinden vazgeçirmiştir. Halen İstanbul'da ikamet etmekte olup, üç çocuk babasıdır.
“Gönül Köprüsü” şairin yeni çıkan şiir kitabıdır. Bu kitabı “Şiiri Şiir Gibi Yazmak” eseriyle birlikte çıkarmıştır. Şair şiirde uyuma, ahenge, sanata büyük önem vermektedir. Şiiri kurallarına göre yazmak düşüncesine sahiptir. Kural dışı şiirlere sıcak bakmamaktadır. Şiir sevgisi ve şiir eleştirmenliği ile kendini tanıtmaktadır.
Şair Nejat Gülümser'le “Edebiyat Defterinde” buluşup tanıştık. Bir şiirime yazdığı eleştiri dikkatimi çekti ve onunla dost olduk. Şiirleri son derece oturaklı, ölçülü ve ahenklidir. Aşk, sevgi, muhabbet, vatan sevgisi, insanlık duygusu şiirlerin ana teması oluşturur. Şairin “Gönül Köprüsü” Yozgat'a kadar ulaştı, eseri elimize geçti okuyoruz. Şair dostuma Yozgat'tan selam ve saygılarımı yolluyorum, kalemine-gönlüne sağlık.

NEDEN AZ OKUYOR MUŞUZ?

Arslan Bayır'ın Araştırma ve İnceleme Kitabı: “Neden Az Okuyor(muş)uz?” Toplumun önemli bir yarasına parmak basıyor. Evet, bu toplum neden az okuyor? Bunun araştırılıp, sorgulanması gerekir. Yazar da eserinde bu sorgulamayı yapıyor. Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle bu toplumun neden az okuduğu masaya yatırılmış. Arslan Bayır, eğitimci-yazar, şiir ve hikaye dalında bir çok eser vermiş bir arkadaşımızdır. Yozgat Sürmeli Festivali'ne katılarak bizlerle tanıştı. Yozgat'a olan özlemini giderdi. Şair araştırma ve incelemeleriyle, yurtiçi ve yurtdışı  konferanslarıyla, sunumlarıyla hizmet vermekte olup bu alanda ciddi çalışmalar içinde bulunmuştur. Kendisine başarılar diliyoruz. Yozgat'tan selamlarımızı yolluyoruz...

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank