content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 May

Okul Görünümlü Dershaneler!!

Eğitim sisteminde köklü bir değişim yaşanıyor. Hoş, “Milli Eğitim Bakanlığı deneme yanılma yöntemiyle neredeyse ayda bir değişikliğe imza atıyor” diyorsanız haklısınız. Ancak bu başlı başına bir dönüşüm. Hükümet aldığı ‘dershaneleri kapatma’ kararından taviz vermedi ve sonunda dershanelere kilit vuruluyor.

Kimi tümüyle perdeleri kapatırken, kimi temel liselere dönüştü. Nereye baksanız, sokak aralarında, cadde kenarlarında karşınıza okula dönüşmüş dershane çıkıyor. Okul dediysek, söylediğimiz gibi, bulduğu apartmanı, işhanını kullanan çok.

Adeta komedi oynanıyor. Hazırlık yapmak için tanınan kısa zaman ve teşviklerin yetersizliği bu tuhaf dönüşümün öncelikli nedenleri. Gerekçeler haklı ya da haksız tartışılır. Üstelik bu dershanelerin suçu değil onlar da yaşamaya çalışıyorlar..

KİM, NEYİ KEŞFEDECEK

Velilerin durumu da zor. Uygun ücretlere çocuklarını kolejde okutma fırsatı doğdu ama, renkli boyalı binalarda deneyimli öğretmen, laboratuvar, kantin ve çoğunda spor salonu yok. Birkaç özel okul birleşti ve spor tesisi kiraladı. Oysa okullar yalnızca bir öğretim yeri değildir, çocukların kişiliğini etkiler, özel yeteneklerinin gelişimini sağlar. Apartmandan, işhanından bozma liselerde kim, neyi keşfedecek...

Dershanelerin kapatılması yanlış mı? Eğer farklı düzenleme yapılsaydı, birkaç girişim tek çatı altında toplanarak sistematik çözüm üretilseydi, eğitim sistemi dershaneye gerek duymayacak şekilde düzenlenseydi çarpıklıklar yaşanmayacaktı. Yaklaşık 1 milyon 220 bin öğrenciyi sınavlara hazırlayan 3 bin 300 dershane, 1 Eylül 2015’ten sonra ya özel okul olacak ya da kapanacak. 01.04.2015 itibarıyla 1300 dershane özel okula dönüşmek için başvurdu.

İzmir’de 15 dershane temel lise olmak için izin alırken, yaklaşık 70-80 dershanenin son tarih olan Eylül’e kadar başvuracağı belirtiliyor. Temel liselerde 10-15 derste uzaktan eğitim yapılabilecek. Özellikle son sınıflardan bu okullara geçiş arttı. Ancak yasa gereği son sınıflar yüzde 30’u geçemiyor. Geri kalan sınıfların nasıl doldurulacağı soru işareti. Etüd merkezleri için benzer boşluk sözkonusu. Düzenleme, etüdlerin 12 yaşından büyük öğrenci almasını yasaklıyor. Benim gibi çocuğu önümüzdeki yıl üniversite sınavına girecek velilerin durumu naçar... İşler çorbaya dönmek üzere..

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank