content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

05 Ara

Neden Endeks Bu Kadar Yükseldi?

Altın fiyatları bu dönemde yükseliş sürecini sürdürebilir. Bunun gibi para bolluğuna bağlı olarak diğer emtia, değerli maden, temel tahıl gibi önemli faktörler, enstrümanlara talep gelmeye devam edecektir

Piyasa aktörlerin beklentisinin aksine bütün dünya olumlu bir hafta yaşadı.

Son günlerde piyasa aktörleri o kadar olumsuzdu ki herkes bir felaket senaryosu ortaya koyuyor ve hisse senetleri için çeşitli döviz pariteleri için bir çok felaket öngörüsü sunuluyordu. Gerçi teknik analizde hala bunlar konuşulabilir. Hafta başına yükselişle başlayan IMKB haftayı 54769 seviyesinde kapadı. En yüksek 55154 puanı gördü. Teknik olarak bu seviyeler kimsenin beklentisinde değildi. 

Neden endeks bu kadar yükseldi? FED‘in süprizi…

Aslında Avrupa piyasaları ve ABD piyasaları IMKB ye göre daha çok prim yaptılar. Dünya piyasalarında çok olumlu bir hafta geride kaldı. 

DOW JONES 11222 den başladığı haftayı 12019 den kapandı.

DAX 5390 dan başladığı haftayı 6080 den kapandı,

IMKB hafta başında olumlu tepki veren AB bölgesi borsalarına rağmen çok da harekete katılamadı. Bunda Türkiye ile ilgili birkaç olumsuz düşüncenin FITCH'in görünümü düşürmesi gibi etkenlerden dolayı morallerin bozulması etkili olduğu söylendi. 

AB gelişmeleri;

AB krizinde ECB ( Avrupa Merkez Bankası) desteğini arttıracağını belirtti. IMF de ECB aracılığı ile desteğini sürdüreceğini söyledi. Merkel’in daha yumuşak tavır koyması dikkat çekti. Ama asıl bunları tetikleyen durum, yani piyasaların olumluya dönmesi, hafta başında ABD den gelen gerçek likidite desteği oldu. Parite 1,32 altına sarkarken ve her şey olumsuza giderken ABD varlığının hissettirdi. Parite 1,3230 gibi iken FED ‘in bütün merkez bankaları ile birlikte dolar satarak destek olması EURO’nun toparlaması çok daha somut bir gelişme idi. Piyasa, ABD’nin Euro/USD paritesinin 1,32 altında tahammül edilebilir seviye olmadığını düşünüyor ve bu seviyenin altında seyretmesine izin vermemeye çalışıyor diye düşünüyor. Bu müdahalede AB bölgesi Merkez bankaları ile BOJ ve FED ortak çalışma yürütüyor. Gelişmeler kısa süreli sonuçlar doğurduğundan kısa süre içinde olacak olanları yakında takip etmek lazım.

Dünyanın likiditeye ihtiyacı var…

Son gelişmeler dünya da finansal sistemin likiditeye ihtiyacını gösteriyor. Çeşitli uzmanların “bu kriz likidite kriz değil borç krizi” demelerine rağmen bütün çözüm yolları likidite sağlanmasına dönük oluyor/olmuştur. Bu durumda piyasaları bol para bekliyor. Yatırım araçlarına bakarken, projeksiyon yaparken bunları dikkate almamızda büyük fayda var. Altın da yaşanan yükseliş de bunu habercisidir. Altın fiyatları bu dönemde yükseliş sürecini sürdürebilir. Bunun gibi para bolluğuna bağlı olarak diğer emtia, değerli maden, temel tahıl gibi önemli faktörler, enstrümanlara talep gelmeye devam edecektir. Likidite bolluğu yatırım araçlarının düşmesinin engelleyebilir. Ama bu dalgalanma olmayacak anlamına gelmez. Herkes 2012 kötü geçecek diyor bir de olaya bu açıdan bakalım. Reel ticaret elbette pek parlak gözükmüyor. Ama ABD finansal sisteminde yer alan likidite bolluğu ile Asya- Pasifik de yer alan büyüme dinamiği, AB’nin krizini atlatmak için sağlayacağı likidite de eklenince ciddi bir bolluk ve risk iştahını arttırıcı etki ortaya çıkacaktır. 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank