content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Ara

Ne Yaptığınızın Farkında Mısınız Siz?

12 Eylülün 30. Yılına günler kaldı. 30. Yılında generallerin  anayasasının bir kısmının değiştirilmesi için hepimiz sandık başına davet  edildik. Ve bazılarına her taraf “toz duman” olmuş gibi görünüyor. Sisdağı  yaylasında dolaşa dolaşa gözlerimin “sisli havaya” alıştığından mı, otuz yıl  öncesinin ve ardından gelen karanlık günlerin hafızamdan bir gün bile  silinmemiş olmasından mı bilmiyorum, her şey bana tuhaf bir şekilde son derece  berrak görünüyor.

Anlatayım…
11 Eylül 1980 de halk ve demokrasi düşmanı bir başbakanımız  vardı. Generaller onu deviriyormuş gibi yaptıktan sonra hemen bize döndüler.  Tüm yasal örgütlerimizi –partilerimizi, derneklerimizi, gazetelerimizi-  kapattılar, 650 bin tanemizi içeri alıp işkenceden geçirdiler, yüzlercemizi  işkencede, sokak ortasında imha ettiler. 50 insanı astılar, 1,5 milyonumuzu  fişleyip hayatımızı kararttılar. Sonra da bize zorla bir anayasa giydirdiler.  Şimdi bize zorla giydirilen bu anayasanın yırtılması geldi gündeme…
Bu anayasanın bir yerlerinin yırtılmaya başlanmasıyla benim nasıl  bir sorunum olabilir? Değişiklikleri eksik ya da yetersiz bulduğum açık. Eğer  –bu anda- o anayasayı tümüyle yeniden yazdırabilecek politik gücüm olsa - ki  yok- özgürlükleri sonuna kadar güvence altına alan bir anayasanın yazılmasını  isterdim. İstemeye de devam edeceğim. Generallerin anayasasının oyulmaya  başlandığı bir anda, generallerin anayasasının devamını istemenin, politik,  sosyal ve ahlaki sorumluluğunu taşımak nasıl bir şey olabilir? Bu gelecek  kuşaklara nasıl anlatılır?

Bir Kürt olsaydım eğer, “bu değişiklik beni dikkate almıyor,  beni ben olarak halen kabul etmiyor,   gitmiyorum sandığa” diyebilirdim. Ama “batıda yaşayan” biri olarak  generallerin anayasasının değiştirilmesine “hayır” demeyi nasıl anlatırız  çocuklarımıza?

Bir de; “mevcut politik güçler ilişkisi bakımından ‘hayır’  demenin, MHP, Ergenekon ve onların avukatı CHP’nin iktidarına yol vereceğini  ayan beyan görürken”

Yukarıda yazdığım örneğe dönüp bitirmek istiyorum. Faşistler,  Ergenekoncu darbeciler, onların avukatı CHP kazandığında, tıpkı bir zamanlar  hesaplaşamadığımız Demirel gibi, AKP ile de hesaplaşma şansımız kalmayacak…  Generallerin, faşistlerin kazandığı ortamda benim gibilerin, bizim gibilerin,  yani demokrasi güçlerinin kazanma şansı yok.

Tüm bunlara rağmen generallerin anayasasının devamından yanaysanız  benim size bir sorum var.
“Siz ne yaptığınızın gerçekten farkında mısınız?”

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank