content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Eyl

MEB 8383 Bilgi Servisi (II)

Milli Eğitim Bakanlığına ait bu servisten yaz boyunca paylaşılan mesajların ilk kısmını dünkü köşemde paylaşmıştım. Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu faydayı siz değerli okurlarıma yansıtmak istediğim için gelen mesajların ikinci kısmını olduğu gibi aşağıda paylaşıyorum:

*

Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olmalısınız. Kendi içinizde çelişkili davranışlarda bulunmanız ya da anne ve babanın birbiriyle çelişen biçimde davranması çocuğu doğruyu bulma konusunda zorlar.

*

Çocuğunuzu internet ve sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korumak için, bilmediği kişilerden aldığı e-postaların içinde yer alan bağlantıları açmaması gerektiğini belirtmelisiniz. Bu tür bağlantılar çocuğunuzun uygunsuz sitelere ulaşmasına neden olabilir.

*

Spor yapmak, çocuklarda fiziksel gelişimin yanı sıra psikolojik ve sosyal gelişimi de desteklemektedir. Spor yapan çocuk psikolojik açıdan kendini kontrol etmeyi, konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir. Ailede değerli olduğu duygusunu hisseden çocuk mutlu olur ve yaptığı şeylerden keyif alır.

*

Çocuklarınızı internetin olası zararlarından korumak için ziyaret ettiği sitelerde zararlı ve rahatsız edici durumlarla karşılaştığınızda www.ihbarweb.org.tr adresine şikâyette bulunun.

*

Çocuklarda fazla kilo ve obezite ile mücadele için, çocukların aşırı ve hızlı yememeleri, daha çok yağ ve şeker içeren besinleri tüketmemeleri, öğün atlamamaları sağlanmalı ve fiziksel aktivitelere katılım konusunda çocuklar desteklenmelidir.

*

Fiziksel şiddete maruz kalan çocuklarda; kişisel gelişimde bozukluğu, korku ve kaygı, içe dönük çekingen kişilik, sosyal uyum bozukluğu, saldırganlık, alkol-madde bağımlılığı, dikkat eksikliği, güvensizlik ve sağlık problemleri görülmektedir.

*

Düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltır, beyin gücünü ve öğrenme yeteneğini arttırır, bilişsel gerilemeyi önler, kendine güveni geliştirir, uyku sorununu giderir, iş verimini arttırır.

*

Sigara içilen evlerde büyüyen çocuklarda solunum sistemi hastalıkları daha fazla görülmektedir, ayrıca sigara dumanına maruz kalan kişilerde kalp rahatsızlığı ve kanser riski artmaktadır.

*

Çocuğunuzdan beklentilerinizde aşırı söylemlerden ve zorunluluk ifadelerinden ( mutlaka kazanmalısın, derece yapmalısın, ... vb ) kaçınmalısınız. Bu tür ifade ve söylemler çocuğunuzun kaygısının artmasına sebep olarak başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.

*

Çocuğunuza karşı emirler vererek konuşmak, bağırarak söylediklerinizi yaptırmaya çalışmak doğru değildir. Bu tutum çocuğunuzun özgüveninin zayıflamasına neden olur ve bir birey olarak kabul edilmediğini hissettirir.

*

Dinlendiğini düşünen çocuk; kabul edildiğini, dolayısı ile sevildiğini düşünen çocuktur. Onları suçlamak, aşağılamak, onlar adına karar vermek yerine çocuğunuzu dinleyin. Anne ve babasının kendisini dinlediğini gören çocuk duygularını ifade etme olanağı bulur.

*

Bazen çocukların motivasyonunu olumlu etkileyeceği düşüncesi ile negatif söylemlerde ( bu gidişle asla kazanamazsın, emek vermeden sınav kazanılmaz, ...vb ) bulunulmaktadır. Bu tür ifadeler çocuğun kendine olan güvenini kaybetmesine ve daha çok kaygı duymasına sebep olabilir.

*

Yapılan araştırmalar sonucunda, aile içi iletişimin başarıyı etkileyişine bakıldığında, çocukların okul başarılarının huzurlu aile ortamlarında arttığı, buna karşın anlaşmazlıkların yaşandığı huzursuz aile ortamlarında yetişen çocukların hem kişilik gelişimlerinde hem de sosyal uyumlarında sorun olduğu görülmektedir.

*

Çocuğunuzun okul başarısını arttırmak için onun hedef belirlemesine yardımcı olun. Çocuğunuzun nasıl ders çalışması gerektiği değil, niçin ders çalışması gerektiği sorusunun cevabını bulmasına yardımcı olmak başarıyı sağlamada önemli adımlardan biridir.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank