content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

23 Eyl

Bunamak istemiyorsanız Türk Kahvesi için, siyah çikolata yiyin!

Alzheimer olmak (bunamak) istemiyorsanız, günde üç-dört fincan Türk kahvesi ve siyah çikolata yemeniz gerekiyormuş… Aman unutmayın. Ben her ikisini de kullanmadığım için, yandım… Erken bunama adayıyım… Ya siz?

Kahve içmeyenler, kahve içenlerden önce bunuyorlarmış…

Günde bir kahve içince bunamaktan kurtulamıyorsunuz, 3-4 fincan içerseniz bunama yanınızdan bile geçmiyormuş…

Benim gibi kahve içmeyi hiç sevmeyenler yandılar…

Bunamanın en güçlü adaylarıyız.

****

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç, “Saha çalışmalarında kahve tüketimi ve demans görülme sıklığı arasında ters orantı olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin araştırıldığı tüm çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesi ile hiç kahve içmeyenlere göre, günde 1 ila 2 bardak arasında kahve tüketen kişilerde Alzheimer riskinin azaldığı gözlenmiştir” diyor ardından ekliyor: “Üç bardak ve üstü olacak şekilde aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür.”

Anlayacağınız kahveyi de yerinde tüketmek gerekiyor. Fazla içersenizde kahvenin Alzheimer riskini de azaltmıyormuş. Tabii, Doç. Dr. Bilgiç 1-2 bardak kahvenin, Türk Kahvesi olarak düşünüldüğünde karşılığı üç-dört fincan kahve olduğunu hatırlatıyor.

Bir yere not alın…

Günde 3-4 fincan Türk Kahvesi içenler bunamaktan kesinlikle yırtıyor…

Her çikolata değil, siyap çikolata!

Kahve tüketimi Parkinson hastalağında da olumlu etkilere sahipmiş…

Günde 3 kez Türk kahvesi içmek keyifli olduğu kadar bunamaya karşı koruyucu bir faktörmüş!

Çikolata yemeyin diyenlere inat Bilgiç, “Günde 1-2 siyah çikolata yemenin de Alzheimer hastalığından korunmada etkili olabileceği ortaya konmuştur” diyerek çikolata yememizi öneriyor.

Doç. Dr. Başar Bilgiç, “Kakaonun deney hayvanlarında Alzheimer hastalığında biriken plakları azalttığı ve de içeriğindeki flavonoid adı verilen maddelerin zihinsel işlevlere müspet etkilerinin olduğu bildirilmiştir” diyerek hayvanlara iyi gelen kakaonun, insanlara da iyi geleceğini söylemiş.

Kadınlar da bunama daha çok görülüyormuş!

Kadınlar, erkeklere göre daha çok Alzheimer oluyormuş!

65 yaş üstü 6 kadından 1’inde Alzheimer görülürken, erkeklerde ise bu oran 11’de 1 olarak gözleniyormuş.

Yani kadınların oranı erkeklerden daha fazla…

Erkeklerden daha fazla yaşayan kadınların daha fazla bunamaya yakalanması oldukça ilginç.

Bilgiç, bunamanın kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülmesinin nedeni olarak da; “hormonal ve biyolojik faktörler, yaşam süresi, iş alanları, eğitim düzeyi, kalp hastalıklarının görülme sıklığı, strese duyarlılık, sık depresyon ve uyku bozukluklarının etkili olabileceği öne sürülüyor” demiş.

Kadınlarda neden daha çok bunamaya rastlanıyor?

Elimde herhangi bir araştırma yok ama bence kadınların, erkeklere göre iki kat daha fazla bunama görülmesinin nedeni bizleriz. Yani erkekler…

Kadınlara hayatları boyunca yaşattıklarımız; baba, kardeş, eş ve sevgili olarak çekilir gibi olmadığını düşünüyorum. 65 yaşından sonra galiba beyin sonunda iflas ediyor.

Yeter diyor…

Katlanamıyor… Herşeyi unutuveriyor…

Gerçek hayatta ise kadınların asla unutmadığını, zamanı geldiğinde hesabını sorduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

****

Önümüzdeki yıllarda Alzmeier hastalığında görülen kadınlar aleyhine olan dengesizliğin erkeklerle dengeleneceğine inanıyorum.

Neden mi? Çünkü toplumsal koşullar değişiyor.

Erkerler tüm değişmezliğine rağmen dönüşüyor...

Kadınların kendilerini tanımalarıyla, haklarına sahip çıkmalarıyla, toplumsal bilinçin artmasıyla beraber yetkilinin belirttiği; “yaşam süresi, iş alanları, eğitim düzeyi, kalp hastalıklarının görülme sıklığı, strese duyarlılık, sık depresyon ve uyku bozukluklarının” kadınların lehine düzeleceğini düşünüyorum.

****

Gün gelecek dengenin erkekler aleyhine bozulacağını da şimdiden iddia edebilirim. Ancak birkaç on yıl içersinde bunama hastalığınından ortadan kalkacağını en azından 65 yaş üstü değil ama 85 yaş üstü olanlarda rastlanabileceğini söylebilirim. Tabi dileğim, bunamanın tamamen ortadan kalkacağı sağlık alanında gelişmelerin olmasıdır.

Son söz: Bunamaktan kurtulmanın yolu kahve ve siyah çikolata… Yemeyi unutmayın… Ne az ne fazla… En önemlisi de stresi hayatınızdan çıkarın.. Yoksa yaşlılığınız hem kendinize hemde yakınlarınıza zulme dönüşebilir… Aman dikkat…

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank