content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 May

Marinacılıkta Ege Öne Geçecek

Teos ve Çeşme Marina’larında hazırlıklar bitiyor. Süreç, Yunanistan’la sıcak diyalog günlerine de denk gelince Ege için marinacılıkta yeni destinasyon alternatifi doğdu. Yunan yetkililerle paket çalışmalar için harekete geçilecek. Ege’nin marina ve yatçılıkta öne geçeceğine inanılıyor

Aslında bir pazar günü için İzmir’e, Ege’ye güzel bir haber vermekti amaç... Ülkenin iddialı marinalarından,  Teos ve Çeşme, nihayet, uzun bir sürecin ardından hazırdı. Son çalışmalar da tamamlanmak üzere... İşte bu süreç, Türkiye-Atina zirvesine denk gelince; 2-3 günlük vizesiz seyahat umuduyla birlikte, merhaba demeye hazırlanan marinalar için de hırslı bir başlangıç ihtimali doğdu. Yunan adalarında hizmet veren marinalarla ortak destinasyonlarla hizmet verme imkanının güçlenmesi, her iki marinanın da Akdeniz’in en güçlü seyir güzergahlarından birini yaratmasını gündeme getirdi.
* * *
Türkiye’de 45 yat limanında 14 bin adet yat bağlama kapasitesi bulunuyor. İlave yatırımlarla 11 bin adet yat daha bağlama kapasitesi yaratılacak. Ege adına Teos ve Çeşme bu ilave yatırımlarda önemli yer tutuyor. 

Yat turizmi tüm kompleksiyle ele alındığında yalnızca bir turizm çeşidi yaratmıyor, ilçenin hatta kentin konseptini değiştirebiliyor. Zengin turizmi diye biliniyor ancak artık modern çağın ekonomik bağımsızlığını eline alan insanlarının  çoğu için de yat ya da yelkenli sahibi olmak bir yaşam biçimine dönüşüyor. 

Kıyıları betona bulanmaktan kurtarması da bana cazip gelen yönü. Yine de en cazip yanı, her iki marinanın da İzmir’in muhteşem yarımadasına yeni bir işlev getirecek olmaları. Teos Marina’da 15 milyon dolar, Çeşme’de 12 milyon dolarlık yatırımlar için artık geri sayım sürecine girildi.

Çalışmalar mayıs ayı sonu itibarıyla tamamlanırken, açılışlar önümüzdeki ay planlanıyor, biraz da Başbakan’ın haziran programı bekleniyor. 

Çeşme Marina IC İbrahim Çeçen Holding  ile marinacılıkta dünya markası Camper &Nicholsons Marinas International ortaklığında yapılıyor. 

Çeşme Marina Genel Müdürü Can Polat, görkemli ve bu projeye yakışır bir açılış töreni organize etmeyi hedeflediklerini anlatırken,  Teos Yat Limanı’nı yap-işlet sistemiyle alan Kolin İnşaat yetkilisi Mimar Hüsnü Gökay da, 30 Mayıs itibarıyla tüm çalışmaları tamamlayacaklarını, kabul hazırlıklarını başlattıklarını anlattı.

Her iki portre de, yıllar sonra İzmir’le buluşan farklı portreler. Bundan sonra yaşamları ise İzmir’de geçecek.  GöztepeYelken Kulübü’nde  1974 yılında yelkenle tanışan Can Polat‘ın marinacılık yaşamı Port Bodrum Yalıkavak Marina ekibine katılmasıyla başlamış. Yatçılık ve marinacılık sektörünün geliştiği dönemde, bir marinanın dolgusundan işletmesine tüm evrelerinde bulunmasıyla sektörün hayli deneyimli bir ismi Polat. Aynı zamanda kurdukları  ICYC,  International Çeşme Yacht Club  ile marinada  sportif amaçlı yelken ve denizcilik faaliyetleri planlıyor.

Hüsnü Gökay ise deneyimli bir mimar. 1961’de İTÜ’den mezun olan Gökay, yaşamında ilk kez bir marina yapımına imza atmış ve bu işi çok sevmiş. Her iki yetkili de marinaların, Ege için yatçılıkta yeni bir seyir destinasyonu oluşturacağına dair emin konuşuyor.

 

Çeşme ve İzmir değişecek

Çeşme Marina’da gece gündüz hummalı bir çalışma var.  Tekne sahiplerine ve marinayı ziyaret edeceklere Haziran ayının ilk haftasından itibaren hizmet vermeye hazır hale geleceklerini anlatıyor Can Polat.

Kapasiteniz ne kadar ve ne zaman dolacağını bekliyorsunuz?

Bugün itibariyle marinanın deniz tarafında yüzde 30’unun kiralanması tamamlanmış durumda.  Tekne sahipleri yapılan yatırımın kapasitesini gördükçe bu sayı her geçen gün, artıyor. Doluluğun da birkaç seneye kalmadan sağlanacağına inanıyoruz. Kara alanında kiralamalarımız sona erdi. Kiracılarımız şu anda mağazalarının dekorasyonu ile ilgili çalışıyor. Kiralama şartlarımızdan biri mağazaların 12 ay açık tutulması. Bu durum  marinaların ticari hayatı açısından bu bir ilk olacak.

Türkiye’ye gelecek yatlar Çeşme’ye neden uğrayacak?

Çeşme tüm yatçılar için mükemmel bir nokta. Yelkenli teknelerin ihtiyacı olan rüzgar, Çeşme’de bolca var. Yelken yarışları ve yelkencilik için en ideal yerlerden biri. Çeşme, kuzey ve güney hattının tam ortasında bulunuyor. Yani, kuzeyden güneye inen ya da güneyden kuzeye çıkan teknelerin mutlaka uğraması gereken bir ikmal noktası.  Türk ve Yunan Adaları’na seyir yapmak için de oldukça uygun.

Türk-Yunan yetkililerin yakınlaşmasıyla birlikte yepyeni bir destinasyon ortaya çıkacak. Çünkü burası bir gümrük giriş-çıkış limanı  aynı zamanda. Çeşme Marina’nın bir diğer avantajı da şehir içi marinası olması.  Havalimanına yakınlık da çok önemli. O açıdan boş kalma gibi bir endişe hiç yaşamıyoruz.  

Marinada demirlemenin maliyeti ne olacak?

Şu an için  standart fiyat tarifemiz üzerinden indirim uygulayarak bir tanışma fiyatı sunuyoruz.  Bizim şu anda uyguladığımız tarife yoğun rekabette avantaj sağlayacak nitelikte hazırlandı.  Türkiye’deki diğer marinaların fiyat tarifleri inceleyerek  oluşturduk fiyatlarımızı. 

Teknelerin atıklarının alınmasına yönelik nasıl bir sistem uygulayacak sınız?

Marina içerisinde atık toplama tesisi oluşturulacak.  Liman İçi Su Sirkülasyon Sistemi, Atık Su Toplama ve Arıtma Tesisi, Katı Atık Toplama İstasyonları, Sintine Suyu Alma Hizmeti ve Atık Motor Yağları Toplama İstasyonu yer alacak. Burada yanlış bilinen bir şeyi düzeltmek istiyorum: insanlar genelde marinaların çevreye zarar verdiğini düşünüyorlar. Ancak bu tesislerle marinalarda doğaya zarar vermek mümkün değil.

Grubun Çeşme’de başka yatırımları da olacak mı? 

Çeşme, şu anda her iki ortağımızın da göz bebeği. Yöneticilerimiz Çeşme’yi grubun yüzük taşı olarak algılıyor. Bu yılın başında New York Times’ta Çeşme dünyada görülmesi gereken 31 destinasyon arasında 8. sırada yer aldı. İstanbul’u da geride bırakarak dünyadaki en güzel yerlerden biri olduğunu kanıtladı. İngiliz ortağımız Camper & Nicholsons Marinas International’ın, Türkiye’de yatırım ve işletme aşamasında bulunduğu ilk proje bu. Türk ortağımız IC Holding de Çeşme projesinin kendileri için bir ilk olduğunu ve bundan sonra da bölgeye yatırımlarının devam edeceğini vurguluyor.

İzmir için merkezde marina yatırımı tartışılıyor, siz ne dersiniz?

İzmir, denizcilik anlamında çok doğru ve potansiyeli olan bir şehir. İzmir’in merkezinde bir marina olmasının  büyük artılar kazandıracağına inanıyorum.  Böyle bir projenin, kentin ana arterlerini de içine alarak yeni  bir sinerji yaratacağı çok açık. Önümüzü kesmez, tersine destinasyonumuzu güçlendirir.  Kesinlikle İzmir’in güzelliğine güzellik katacağına eminim.

“Tekne Borsası” kurma fikriniz vardı...

Evet, karadaki açık oto pazarının denize uyarlanmasına benzer bir proje olacak. İlk yıl marina kapasitemizin tamamı dolmayacağı için ayrı bir iskelede 50 teknelik yeni ve ikinci el teknelere sergi-satış imkanını daha uygun şartlarda sağlayacağız.  Satılan tekneler belki Çeşme’de kalacak ve yıllık kontrata dönüşecek. Satılıp da gidenlerin yerine yenileri gelecek.

Teos’ta hazırlıklar bitiyor

Sığacık Yat Limanı olarak bildiğimiz marinanın adı artık  “Teos Marina” olacak. Bölgenin dünya arkeolojisinde büyük yeri bulunan üç bin yıllık Teos Antik Kenti’nin kuzey limanı olması marinanın adını da Teos olarak değiştirtti. SİT nedeniyle başlarda çalışmaların ağır gittiği marinada şu anda müthiş bir bitirme temposu var. 440 yat kapasiteli marinanın dışında dere içinde de 50 tekne kapasiteli küçük bir marina yapılıyor. Hüsnü Gökay’la hayli hummalı bir çalışmanın içinde konuştuk. Toplam inşaatın  9 bin metrekare civarında olduğunu söyleyen Gökay kompleksin en başta düşündüklerinin oldukça ötesine geçtiğini vurguluyor. Restoranlar, alışveriş merkezleri,  fitness center, spa, türk hamamı, biri halka açık olmak üzere iki kafeterya, hipermarketle marina bölgenin işlevini de hayli değiştirecek görünüyor.

Büyük bir bitirme telaşınız var. Açılış ne zaman yapılır?

Mayıs sonu itibarıyla biz herşeyi bitireceğiz. Ondan sonra Başbakan’ın programına yönelik açılış planlanıyor.

Ne kadarlık bir doluluk bekliyor sunuz?

Şu anda 65 tekne var. Marina Müdürümüz Cüneyt Acar, Eylül ayı itibarıyla 200 yata ulaşılmasını, önümüzdeki yıl bu zamanlarda ise yüzde 85 doluluk sağlanmasını bekliyor.  Ben de İstanbul’daki marina kullanıcılarının bu bölgeye birçok avantajından dolayı geleceğine inanıyorum.

Aynı zamanda gümrük kapısı da olması beklentinin büyük olduğunu mu gösteriyor?

Evet. Özellikle Yunan adalarına günübirlik vizesiz turların gelmesini arzu ediyoruz. Yunanistan‘la ilişkilerin sıkılaşması özellikle bizde böylebir umut doğurdu.  Yunan adalarına kolaylıkla birlikte yarımada yepyeni bir yat ve tekne rotası kazanmış olacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer de özellikle karşımızdaki Samos Adası’na günü birlik turlar konusunda çaba harcıyor. Başkan’dan büyük destek görüyoruz.

İzmir’in merkezine büyük marina kurulması tartışmaları gündemde, ne dersiniz, Kolin İnşaat düşünür mu?

Firmamız bir ara Bostanlı’da bir marina tasarladı ancak alanın sığ olması nedeniyle vazgeçildi. Konteyner taşımacılığı Aliağa’ya alınır, o bölge kuravaziyer ve yat limanına dönüştürülürse mükemmel olur. Çünkü liman bu haliyle güzel bir kadının boğazındaki kanser gibi duruyor.

Rekabete uygun fiyat...

Teos Limanı’nda uygulanacak fiyatlarla ilgili bilgi Marina Müdürü Cüneyt Acar’dan geldi. Tabii konuya yabancılar için biraz karışık görünüyor. Acar, “Metrekare üzerinden yatay fiyat alınıyor. Dikey olarak yani süreye bağlı ise 12 aya kadar giden fiyatlar uyguluyoruz. Bu endeksle rakamların 50-57 Euro’dan başladığını söylemek mümkün” diyor. Liste uzun ve karışık...  Özet istedik, yanıt, “Fiyatlarımızı çevre marinaların altında tuttuk” oldu.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank