content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Nis

LEHVE’L HADÎS/Boş Söz Dersi Veren Cemaatler..

Rasulullah (sav)’ın zamanında onun tebliğinin önünü kesmek, insanların onu dinlemesini engellemek için müşrikler bir alternatif yol buldular. Kur'an’ın iman çağrısını ve insanların onu dinlemeye olan iştiyakını bu alternatif yolla kesmeye çalıştılar.Nadr bin Haris Hira ve Şam’a gitmiş,  oralardan çeşitli halk efsaneleri, Rüstem ve İsfendiyar gibi krallarla ilgili menkıbeler öğrenmişti. Mekke’ye dönüşünde halkın arasına girerek her mecliste öğrendiği bu kıssaları anlatmaya başladı. Böylece insanların Rasulullah (sav)’a kulak vermelerini engellemeye çalışıyordu. Rasulullah (sav) ne zaman ki bir meclise oturup Allah'ı ansa peşine hemen bu kişi gelir kendi kıssalarını anlatırdı. Sonra “benim kıssalarım Muhammed’inkinden daha güzeldir.” diyerek alay ederdi. Hatta bu adam işi daha da azdırarak şarkıcı bir cariye satın aldı. İslam’a girmek isteyenleri tutup bu şarkıcıya getirir, onu yedirip, içirir, eğlenceye daldırırdı. Sonra da “bu Muhammed’in çağırdığından daha hayırlıdır.” diyerek insanları haktan saptırmaya çalışırdı.

Allah-u Teâlâ onun hakkında şu ayeti kerimeyi indirmiştir.

“İnsanlardan öyleleri var ki herhangi bir ilmî delile dayanmadan Allah yolundan saptırmak ve sonra da onunla alay etmek için boş lafı (lehvel hadîs)i satın alır. İşte onlara rüsvay edici bir azap vardır.” (Lokman,6)

Bu gün de Nadr bin Haris’ler yok mu? Meclislerine topladıkları insanları Kur’an okumaktan, öğrenmekten alıkoymak için, ölülerin menkıbeleri ile veya bir dizi kerametle onları dinlerinden alıkoyanlar yok mu? Var elbette.

Bugün hangi tasavvuf dergâhında yücelttikleri şeyhlerin düzmece hikâyelerinden başka bir şey anlatılıyor ki?

“Rasulullah (sav) buyurdu ki” diye başlayan hadisler terk olunalı yüzyıllar oldu, eskiden İslamî tedrisat Rasulullah (sav)’ın sözlerine bina edilirdi, şimdi ise “efendibaba buyurdular ki” veya “şeyh hazretleri buyurdular ki” ile geçirilen sohbet saatleri sayesinde, dini ilimler terk edilmiş, lehve’l hadis (boş söz) tedrisatına başlanmıştır. İşte bu yüzden ortada ümmet yok. İşte bu yüzden mazlumların ahı yerde kalmakta. İşte bu yüzden İslam coğrafyası kâfirlerin ayak paspası olmakta.. Ümmeti bu zillete mahkum edenlerin kimin tarafında olduğu anlaşılmalı değil mi artık.

Allah’ı yüceltmek yerine, efendisini, seyidini yücelten adamlar futbol takımı tutar gibi şeyh tutmakta. Rakip takımı ezmek ister gibi din kardeşinin çukurunu kazmakta. Bu gidişat ümmet olma yolunda ancak geri geri gitmektir. Rasulullah (sav) ın numune insan oluşunu unutup, “biz onu çok seviyoruz” diyerek kuru bir sözden ibaret peygambere iman da, elbette ümmeti zilletten kurtarmayacaktır. Topluma din diye yutturulan hikâyeleri ve anlaşılmaz muammaları reddetmedikçe, boş gidilip boş gelinen oturmalardan vazgeçmedikçe, ümmet iflah olmayacaktır.

50 sene tarikat meclislerinde bu menkıbe ve kerametleri dinleyen bir ihtiyar İslam’ın nesini öğrenmiştir. Bu dinlediği hikâyeler Allah katında kendisine ne fayda verecektir.

İnsaf ehli olup düşünmeli ve tarikat sohbetlerinde imanın şartı gibi tekrarlanan menkıbelerin İslam’ın önünü kesmek için, Kur’an’ı susturmak için, ümmeti cehalet çukurunda eğlemek için tezgâhlanmış birer lehve’l hadîs (boş söz) olduğu artık anlaşılmalıdır. Kulun dünyada zilletten izzete kavuşması için evladı iyalini kurtarması için, bilgili bir ümmet teşekkülü için ve bu ümmetin ahiretinin de cennet olması için boş sözleri ve boş adamları terk etmeli, Kur’an’a yönelmeliyiz ki “Rabbimiz bize dünyada da güzellikler ver ahirette de” diye tekrarlayıp durduğumuz yakarışlarımız, dualarımız kabul olsun..

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

3 Kere Cevaplanmış to “LEHVE’L HADÎS/Boş Söz Dersi Veren Cemaatler..”

  1. 1
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Son model 4x4 jeep lerde kurulmuş hoca efendiler
    Saray yavrusu evlerde bir saltanat ki hiç sorma
    Ticari ilişkileri şirketleri holdingleri say say bitmez

    Bir şehire gittiklerinde elini öpme yarışına girmiş bir yığın saftirik
    Cenneti hoca efendinin kaçak arsası zanneden bir gaflet yığını cahil güruh

    Aldatan seni Allah ile aldatmasın diyen ayeti görmeyen bir sürü kör

    Hoca efendilerinin kitaplarını KURAN laştırmış ve deve kşu gibi kafasını hoca efendinin kitaplarına gömen yığınla ahmak

    ABD nin YEŞİL KUŞAK PROJESİ ürünü olmuş bir sürü cahil dinci yobaz kendini müslüman diye tarif ediyor, bir elinde zina diğerinde riba ve gönlü Ağrı dağı gibi kibirle

  2. 2
    selami Says:

    selamun aleykum
    "halef tu'ref"(muhalif ol, meşhur ol) diye bir söz vardır, sloganik ifadeler, genellemeci yaklaşımlarla İslam ümmetinin tek bir ferdini karalamak bir müslümana yakışmaz, hele bir alime hiç mi hiç yakışmaz.Yazarın "Bugün hangi tasavvuf dergâhında yücelttikleri şeyhlerin düzmece hikâyelerinden başka bir şey anlatılıyor ki?" ifadesi böyle bir cehalet öreneğidir.
    Yanlış yapan herhangi bir ferd varsa o ferdi düzeltmek gayemiz olmalıdır. Frdin hatası sebebiyle ferde ve o ferdin tabi olduğu cemiyeti suçlu bulmak çok basit bir yaklaşımdır. Peki hiç mi eleştiri yapmayalım, eleştiriye Kur'an'ın ifadesiyle "aleykum enfusekum" diye başlayın. Evvela kendi nefsinize bakın, sonra dönün aile efradınıza ve çevrenize bakın...
    Bu arada şunu söyleyeyim, sizin eleştirdiğiniz o mustasvifeleri(tasavvuf kılıklıları) çooook önceden yine tasavvuf ehli eleştirmiştir. yani yeni bir şey yapmıyorsunuz, sonucu iyiliğe matuf çok eleştiri yapmışlar.
    uzun oldu ama bu kadar yeter. Makale yazacak halimiz yok, büyüklerimizin yanında. haddimiz değil ama bir kaç kelma edeim dedik. Sürçü lisan ettiysek affoluna

  3. 3
    Ömer Faruk Özdemir Says:

    Selami abiye katılıyorum. Ayette bi sefer alay etmek var. Bu menkıbeleri anlatanların alay ettiğine ben hiç rastlamadım. Ayrıca 24 saat kerametlerin anlatıldığı bir tasavvuf mecliside bilmiyorum. Ayetleri kafanızda tasvir ettiğiniz kötü müslüman tiplemelerine uydurmaya çalışmayın. Kafanızı ayetlere uydurmaya çalışın. Genelleme yaparak hocaefendileri aşağılayan bu zihniyet, peygamberimizin "alimler varislerdir." hadisini unutuyor galiba.

    "Şeyh hazretleri buyurdular ki" vb ifadelerle dalga geçiyor ve aşağılıyor. Acaba bu yazar, bu şeyh hazretlerinin yerine, kimi koyuyor? Başsız sahipsiz, bir cacık bile yapılamayacağını bilmiyor mu?. Kuranda demiyor mu "Allaha, rasulüne, ulul emre itaat edin." Peygamberimizden sonra liderimiz, emir sahibimiz, alimimiz olamayacak mı, elbette hoca efendiler buyuracak, güzel sözler söyleyecekler. Yıkıcı olup, kuyu kazan bence bu yazıdır. Ayrıca hoca efendeileri dinlemeyin diyen bu yazı hocaefendiler yerine otomatik olarak bu yazıyı dinleyin demek istiyor. Yani sonuç beni dinleyin diyerek, yazar yazıda bahsedilen hocaefendilerden biri olmuş oluyor.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank