content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Mar

Kulaklık Tazminatı Olur mu?

Son birkaç yılda çok sayıda şirket çağrı merkezi kurmuş ve çağrı merkezlerinde çalışanların sayısı da oldukça artmıştır. Tüm diğer çalışanlar gibi, çağrı merkezi çalışanları da iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile ücret ve diğer çalışma koşulları belirlenebilmektedir.

Kulaklık tazminatı olur mu?

İsmini açıklamak istemeyen bir okurumuz, “Çağrı merkezlerinde çalışanların kulaklık tazminatı verilmesine ilişkin bir durum söz konusu mudur? Mahkemede şahit olabilmeleri hususunda bir engel var mıdır?” diye soruyor.

Son birkaç yılda çok sayıda şirket çağrı merkezi kurmuş ve çağrı merkezlerinde çalışanların sayısı da oldukça artmıştır. Tüm diğer çalışanlar gibi, çağrı merkezi çalışanları da iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile ücret ve diğer çalışma koşulları belirlenebilmektedir.

Eğer iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesinde çağrı merkezlerinde çalışanların kulaklık tazminatı alacaklarına ilişkin bir düzenleme varsa, bunu almaları mümkündür. Eğer sözleşmelerde buna ilişkin bir hüküm yoksa çağrı merkezlerinde çalışanların kulaklık tazminatı almaları mümkün olmayacaktır. Yani, çağrı merkezinde çalışanlara kulaklık tazminatı verilmesi gerektiği yönünde bir yasal düzenleme yoktur. Ayrıca çağrı merkezlerinde çalışanların mahkemede şahit olabilmeleri hususunda bir engel yoktur.

***

Ağır ve tehlikeli işlerde mesleki eğitim

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur. İşyerinde yapılan işler, asıl iş itibariyle “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” kapsamında yer almakla birlikte, işçinin yaptığı iş ağır ve tehlikeli işler kapsamı dışında ise, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla 4857 sayılı İş Kanununun 85 inci maddesi kapsamında mesleki eğitim alma zorunluluğu aranmamaktadır. 
    

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin zorunlu mesleki eğitim diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, 4857 sayılı Kanuna göre Bakanlık İş Müfettişleri tarafından denetlenmektedir.

İşverenler, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin mesleki eğitim belgelerinin bir örneğini, 4857 sayılı Kanunun 75 inci maddesine göre düzenlenen özlük dosyasında saklamak ve istendiğinde yetkili memurlara göstermek zorundadır.

16 yaşını doldurmamış genç işçiler, çocuklar ve mesleki eğitim almamış kişileri, mesleki eğitim almamış işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline her işçi için 2010 yılında 511 TL ceza uygulanacaktır. 

Ağır Ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğ 31 Mayıs 2009 tarih ve 27244 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Söz konusu tebliğde 09.03.2010 tarih ve 27516 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tebliğle mesleki eğitimin belgelendirilmesinde değişiklik yapılmıştır.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olmaları zorunludur:
 

a) 3308 sayılı Kanuna göre verilen diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgelerinden birisi,
b) 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesi ile 31/12/2008 tarihli ve 27097 (6. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği”nin 4 üncü maddesinin (f) bendine göre faaliyet gösteren kurslardan aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre alınan kurs bitirme belgesi,
c) 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2 nci maddesinin (g) ve (i) bentlerine göre faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi, operatör belgesi ve sürücü belgesi,

ç) 11/7/2002 tarihli ve 24812 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan ateşleyici yeterlilik belgesi, 
 d) Yukarıda sayılanların dışında kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler, 
e) Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği sağlanan belgeler.

f) 30/12/2008 tarihli ve 27096 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği kapsamında verilen meslekî yeterlilik belgeleri.

1/1/2009 tarihinden önce Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği kapsamına giren işlerde çalışmaya başlayan işçilere Milli Eğitim Bakanlığı ile yukarıda (d) bendinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak protokoller çerçevesinde verilecek en az 32 en çok 40 saatlik eğitim sonucu düzenlenecek belgelere sahip olanlar bu Tebliğ kapsamında mesleki eğitim almış olarak kabul edilecektir.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank