content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Mar

Piyasalar Beklemede Türkiye Yurtdışını İzliyor

AB maliye bakanları Yunanistan’a nasıl bir yardım yapacakları konusundan kara vermeye çalışırken yeni haftada dünyada genel olarak bir durgunluk havası var.Piyasalar beklemede, Türkiye yurtdışını izliyor şimdilik…

AB maliye bakanları Yunanistan’a nasıl bir yardım yapacakları konusundan kara vermeye çalışırken yeni haftada dünyada genel olarak bir durgunluk havası var. DOW Jones sanayi endeksi 10500-10600 seviyelerine takıldığını gözlemliyoruz…

Uluslararası piyasalarda sıkışık seyrin bir süre daha devam etmesini bekliyorum. Özellikle herkes Portekiz, İspanya ne olacak diye beklerken durgunluk olması normal. Yinede piyasalara yön verecek referans endeks Dow Jones sanayi endeksidir. Bu endeks 10700 hedefini kırdığında 11.000-11.100 seviyesini teste edebilecektir. Yakından takip etmek lazım.

Çin sorunları

Bu sırada uzak doğudan farklı sinyaller gelmeye başladı. Çin'in ekonomiyi soğutmak için önlemler almaya devam edeceği beklentisi Asya'da borsaların haftaya satış ağırlıklı başlamasına neden oldu.

Pazartesi itibari ile % 1 ler e varan düşüşler yaşandı. Bununla birlikte Tabi gündeme gelen diğer bir onu da Çin emlak piyasası sorunu.

Yeni bir balonumu neden bu kadar primli diye düşünen uzmanlar hafta içinde bu konuları tartıştılar. Geçen yıl konut satışlarını % 80 artması ve fiyatlarının astronomik seviyelere ulaşması herkesi tedirgin etmeye başladı. ABD konut piyasasının da yaşattığı handikapların üstüne Çin den gelecek böyle bir dalganın dünya ekonomisini ciddi bir darboğaza sokması bekleniyor.

Çin den gelen bilgilere göre emlak fiyatları da astronomik düzeylere ulaşmış durumda. Geçen yıl 560 Milyar Dolarlık konut satılmış durumda. Bir villa 30 Milyon dolarak alıcı bulabiliyor. Ve 3,5 Milyar dolara arsa satın alınıp konut geliştirilebiliyor. Bu astronomik rakamlar dikkatli olmak gerektiğini bize yeterince anlatıyor mu bilinmez ama bu açından Çin i izlemekte fayda var.

Yine çeşitli uzmanlar Çin İn para birimini baskı altında tutmasını eleştiriyorlar. Özellikle ekonomist Paul Krugman ''Çin para birimi Yuan’ın değerlenmesini baskı altında tutmaya son vermiş olsaydı küresel ekonomik büyüme yaklaşık 1,5 puan daha fazla olurdu'' yorumunu getirdi.

çin gelecek ay içerisinde para birimi yuan’ın ABD dolarına karşı değer kazanmaya başlamasına izin verebilir. Pekin'in bu hareketi, ABD'nin Çin'in para birimini daha serbest bırakması yönünde son zamanlarda artan baskısına yönelik olarak gerçekleştirebileceği söyleniyor.

Beklentisiz IMKB,

IMKB de durum daha çok dışa bağlı. Dow Jones Sanayi endeksi 10700 ve 11.000 seviyeleri test ederse doğal olarak olumlu havadan IMKB de etkilenebilir ve bu süreçte 55.000 e kadar bir çıkış yaşanabilir. Bunu dışında bir düzeltme hareketi başlarsa dünyada IMKB’ nin daha hızlı ve sert bir düşüşe sahne olacağını söyleyebiliriz. Şu an herhangi bir beklentisi kalmamış sadece genel konjonktür el beklentilerle hareket eden bir piyasa var.

Tabi bu durum hisse senedi piyasası için böyle. Tahvil- Bono piyasası da benzer gelişmelerden benzer şekilde etkilenebilir. Oransal olarak belki daha az oynak olacak bir piyasa olmasına rağmen son zamanlarda enflasyonist baskının artması, 2010 yılına dair iç borç çevrilme miktarının daha da artmış olmasının beklenmesi, dış açık da beklenen finansmanda yaşabilinecek aksaklıklar faizlerde yükselişi hem kısa vadede hem de orta vade de tetikleyebilir. IMF siz bir süreçte piyasa üstünde bir benchmark etkisi yaratacak gelişme olmadığından piyasalar bunu olumsuz algılayabilir.

Dövizde durum daha sakin olacaktır. Kısa vadeli dalgalanmalar dışında, Yıl boyunca sıcak para girişinin etkisi ve faizlerin yükselmesi ile oluşacak reel faiz farklarından döviz piyasası baskı altında kalmaya devam edebilir.

Siyasi kriz ihtimalini bütün bu gelişmelerin dışında tutuyoruz. Yakın zamanda yaşanabilecek bir siyasi kriz Türkiye analizini komple başka bir platforma taşıyabilir.

Faruk BAKAÇ

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank