content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Nis

Japonya Faciadan Sorumludur ve Yargılanmalıdır

Yıllar önce Çernobilde olan nükleer felaket bu yıl da tsunaminin etkisiyle Japonya’da oldu. Nükleer reaktörlerden kaynaklanan radyoaktif sızıntısı önlenemedi. Sızan radyasyon daha sonra, Pasifik Okyanusu ve Amerika üzerinden Avrupa’ya ulaştı. Atmosferdeki radyasyonun 20 bin km’lik alana yayıldığı açıklanıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada da ’’Radyasyon yayılımının özellikle jet rüzgarlarıyla birlikte, ülkemizin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte ve konsantrasyonu oldukça az olmak kaydıyla mevcut olduğu tespit edilmiştir. ‘ denilerek bunların tehlikeli olmadığı iddia edildi. Bu ifadeler Çernobil faciasından sonrada söylenmişti. Kameralar karşısında çay içildi ve Türkiye’de tehlike olmadığı beyanları verildi. Bu gün de aynı şeyler yaşanırsa hiç şaşırmamak gerekir.

Ameraika Birleşik Devletleri’nde ürünlerde radyasyon tesbitleri yapıldı bile. Yakında ülkemizde de bu izler ortaya çıkar. Yine binlerce masum insanlar bundan etkilenecek. Geçmişte olduğu gibi...

Peki bunların hesabını o ülkeler nasıl verecek? Sebep oldukları bu facialar diğer ülkelere yayılmakta ve insanların sağlıkları tehlike altına girmektedir. Faciaya sebep olan ülkeler, hem kendi vatandaşlarını hem de tüm dünyadaki vatandaşların hayatlarını tahlikeye sokuyorlar.

Bu ülkeler bu tür faciaları önleyemiyorsa neden nükleer santraller açılıyor? Deprem olması, tsunami olması o ülkenin suçunu hafifletmiyor. Nükleer santralleri kuran ülkeler, olabilecek her türlü doğal felaketlerde bu reaktörleri kontrol altına almaları gerekir. Bunun bahanesi olamaz.Yok eğer bunu sağlayamıyorlarsa uluslararası arenada bunun hesabı vermeliler. İnsanların hayatlarını kendi menfaatleri uğruna hiçe sayamazlar.

Japonya’daki bu nükler santralin eski teknoloji ile yapılmış olduğu açıklanarak bu günkü santrallerin güvenilir olduğu ıspat edilmeye çalışılıyor. Madem o teknoloji eskiydi neden bu güne kadar çalıştırldı? Güvenlik açıdan riskli olan santraller neden kapatılmadı? Bunu kontrol eden bir mekanizma yok muydu?

Japonya bunun hesabını ödemeli..Geçmişte olan faciadan dolayı Rusya’da bu hatanın cezasını çekmeliydi. Bunu hesabını verseydi bu tür faciların önü kesilirdi.

Bu ülkeler insanlık karşısında ayağa kaldırılmalı ve yargılanmalıdır. Yargılansın ki diğer ülkelere örnek olsun. Bu sayede de nükleer santrallerin kurulmasını isteyenler tekrar tekrar bunu düşünsün..

http://firatayhan.com/

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank