content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Haz

Irak Kerkük, Türkistan, Güney Azerbaycan İran Türkleri Türkiye ile Muğla’da Kucaklaştı, Coşturdu

Türkiye’nin köyünden, bucak, ilçe şehrinden Türkmen Yörüklerle Irak, İran, Türkistan Türkleri ile yaylada eğlencelerle kutladıMuğla yöresindeki Yörüklerin önde gelen tanınan başkanları
6. Yörük Türkmen Kültür Şenliği etkinlikleri kapsamında yaylaya göç yolculuğunu ve gelin alma geleneğini canlandırdı

Atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmak isteyen Yörüklerin, yaz mevsimini geçirmek için Muğla, Denizli, Aydın, Isparta, Burdur, Antalya, Mersin, Osmanıya ve Fethiye’nin yaylalarına yolculukları sürüyor. At, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini, göreneklerini sürdürmektedirler

Türkmen Yörükler, kültürleri ile süslü çadırlarıyla giyimleri ile başka özellikler taşmaktadırlar,
Muğla’nın Yılanlı Yaylası’nda Yörük kültürünü tanıtmak amacıyla 6. Yörük Türkmen Kültür Şenliği düzenlendi. Şenliğe Türkiye’nin farklı kentlerinden Türkmen Yörükler katıldı.

Yörük şenliği kapsamında yaylanın farklı noktalarına kurulan 30 kıl çadırda Yörük kültürü ve yemekleri tanıtıldı.
Yörük Türkmenlerin Kültürel zenginliği
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, şenliği sevgi ve dostluk içinde kol kola kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirledi
Şenlikte, hiçbir siyasi görüş ön planda olamadan tam olarak Türklük, Türkiye, Türk dünyası, Atatürk aşkı yaşandı.

Birlik ve beraberlik içinde olunmalı demeği verilerek Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Türklük aşkıyla coşan Orhan Akcan da şenliğe yaklaşık 35 bin kişinin katıldığını belirtti. Muğla’daki Yörüklerin, Yılanlı, İkizce ve Göktepe yaylalarına göçtüğünü anlatan Akcan, “Bizim amacımız kaybolmaya yüz tutmuş kültürümüzü ve geleneğimizi yaşatmaktır.
AA
600 farklı dernekten ve Türk dünyasından
Kerkük, Irak Türkleri, Güney Azerbaycan, Erdebil, Urumya’dan
Türkistan’dan Temsilciler, tanınmış başkanlar, şahsiyetler katılmıştır.
Şenlik kapsamında unutulmayan yüz tutan geleneksel Yörük göçü, geleneksel kıyafetleri giyen, çocuk ve erkekler, kadınlar tarafından canlandırıldı.
Yörük düğününde de gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı etkinlikleri ilgiyle izlendi. Bu arada yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kurulurken, bağlama eşliğinde türküler söylendi ve ziyaretçilere yayıklarda hazırlanan ayranlardan ikram edildi.

Etkinliği CHP Muğla milletvekilleri Nurettin Demir, Süha Aldan, Muğla, MHP, AKP milletvekilleri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla İl Jandarma Komutanı Fevzi Kurşun ve İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davet adamları katılmıştır.
Şenliğe Doğu Türkistan Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah:
Türk dünyasının kanayan üç yarası olduğunu, bunların da Doğu Türkistan Türklüğü, Kerkük Türklüğü ve Kıbrıs Türklüğü olduğunu savunarak
Süleyman Akbulut Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından 25-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “Yörük Şenliği” kapsamında “Türkmen Birliği” konulu panel düzenlendi.
Panelde
Doğu Türkistan Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, Irak Türkmen Cephesin eski Temsilcisi Araştırmacı yazar Av. Sadun KÖPRÜLÜ ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş’in konuşmacı olduğu panelde Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ve illerin Yörük temsilcileri olan il beyleri de hazır bulunmuştur.

Başkan SAdun KÖPRÜLÜ konuşmasında
Yıllardan beri Irak başına gelen dikta, kıyıcı iktidarlar Irak Türklerini her bir alanda asimilasyon politikası ile yok etmeye çalışarak, günümüze kadar 24 katliam soykırım uygulamıştır
Ve yine günümüzde Kürtleştirme politikasında Irak Türklerini göçe zorlamakla kaçırtma, patlama, suikast olaylar her gün sürmektedir, bizler Türk milleti çok severek Türk milletinden her türlü yardım, destek, yanlarında olduklarını vurguladı
KÖPRÜLÜ
Ayrıca birçok Türkmen Oymak Aşiretleri Araplaştırılarak, Irak Türklerinin nüfusunu az göstermek amacıyla TELAFER bölgesinin aşiret yapısı olmasına rağmen eski yönetmenlerle, Saddam rejimi ve bugünde Kürtlerin baskı işkence, acı sinsi politikasıyla önde gelen Türkmen şahsiyetlerini genellikle Türkmen doktorlarını şehit ederek zorla Kürtleştirmekle ve kendi yerlerinin Türkmen bölgelerini bırakmasına neden olmuşlardır.
Günümüzde Kerkük şehrinde olan büyük baskı kaçırmalarının Patlama olaylarının tek nedeni Irak Türklerini yerinden, toprağından çıkarmak amacıyla başka ülkelere göndermektir ve sayımda Kerkük dâhil tüm bölgelerde Türkmen nüfus sayılarını az göstermektir.

Bu baskılar sonucu çok insanlarda Irak Türkmenleri bölgelerini bırakmak üzere Türkiye ve Avrupa ülkelerine barınmaktadırlar.
Ama bu sinsi kıyıcı baskı politika hiçbir zaman devam etmeyecektir.
Bu saltanat, İktidar Abdülkerim Kasım, Saddam Hüseyin ve başka dünya diktatörlerine kalmayarak bu acı, işkence dolu yönetimler yakında yok olup düşerek tarihe kavuşmakla artık bu iktidar başkalarına bile kalmayacaktır.

Irak Türklerinin ne kadar uygarlık, Eğitim, kültür getiren
Efendilik, Hoşgörü, iyilik, yardım getiren Devletler kuran bir millet olduğundan dolayı sağlam bir sayım olduğu sırada Türkiye Cumhuriyeti dâhil tüm devletlerinin gözetimi altında, baskısız tam olarak doğru nüfusları ortaya çıkacaktır.
Irak Türkleri Irak’ın Kuzeyi, Güneyi, Batısı, Doğusu her bir şehrinde, ilçesinde, köyünde Türkmen yaşamaktadır ve büyük Nüfusları vardır,
tanınmış Aşiret, oymaklara ayrılan Irak Türkleri Bayat, Karagol, Karakol Salihı, Haydarı, Vundavi, Beget, Züheyri, Nedavi, Terakima, Ak saçlar, İbişler Mehmedi ve buna benzer yüzlerce Türkmen oymak, Aşiretleri Araplaşarak ve Kürtleşen Aşiretler ise, Zengi, Şebekler, Afşarlar, Deregezenler, Kakai, Bektaşi, Baban, Haydarı, Zengene,Lek, Kara Geçili , ve buna benzer yüzlerce Türkmen aşireti baskı yüzünden Kürtleşmiştir.
Ayrıca Kerkük kalesinde Hıristiyan Türkmen soydaşlarımızda Hürmüz, Kelebet , Şamas ve birkaç aşiretleri bulunmaktadır.

Sonrada KÖPRÜLÜ Sözlerinde Türkiye devletinin değerini Atatürk’ün sevgisini bildirerek önemli konuşmasını sürdürmüştür.
Türkmen Yörük şenliğinde içli coşkulu Türkülerle oyunlar, kadınların, erkeklerin, gelin kızların giyimleri başka renk, süs katmaktaydı yaylaya.
Törene katılan tüm dernek başkanları Dünya Türkleri başkanları ile birlikte Türk milletini alkışlayarak alanı gezmeye başladıktan sonra sahnede büyük kalabalığa karşı konuşmalar yapıldıktan sonra Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan dernek kuruluş başkanlarına Plaket onurluk, sunmuştur.

Dernek başkanları hep birliği, birleşmeye mesajlar vererek Türkistan temsilcisi ise Türkistan Türklerinin acı durumlarını belli ederek, arkasında Irak Türklerinden araştırmacı yazar Türkmen şanı Bağımsız basın, yayın Medya Türkiye Temsilcisi Sadun KÖPRÜLÜ Türk Milletine anlamlı bir konuşma yaparak milleti içten coşturarak uzun süre alkışlamalar sürmüştür KÖPRÜLÜ Türk milletine önemli mesajında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ne Mutlu Türk’üm Diye Sözleri İLE başlayarak Türk milletinin büyük millet olduğunu, zaferler kazanan devletler kurarak hoşgörüyle, sevgiyle yönetmekle, her kes Türk olmaktan gurur duymalıdır söyleyerek, Dünya Türklerinin, Irak Türklerinin konularını, acılarını ele alarak, Türkiye devletine karşı sevgileri belli ederek her zaman bu uğurda ölmeye, şehit olmaya hazırız söyleyerek şiirlerde söylemiştir.

Yaradırız
Sözümüz yara, dırız
Kerkük, Tebriz, Kıbrıs’la,
Türkistan yaradırız

Erdebildi
Er Hakkın, Erde, bildi
Kerkük’le, Türkistan’la
Urumya, Erdebil’di
KÖPRÜLÜ konuşmasında uyanma çalışma, Türk olduğumuzu iyi bilmeliyiz büyük devletler uygarlık parlak gelecekler, devletler kuran yöneten bizleriz artık korku ölüm yok bu vatanı bayrağı, marşımızı, andımızı, bayrağımızı savunmalıyız, korumalıyız tutmalıyız Türkiye, Türklük uğrunda şehit olmalıyız.
Sadun KÖPRÜLÜ ÖNEMLİ Türkçülük, Türkiye, Türk dünyası ile ilgili sözlerini Medya, Basın, Yayın, Türkiye’de bulunan birçok TV, Gazetecilere konuşarak önemli masajlar vermiştir.
Özellikle TRT Avaz, TRT, Köy, Yörük TV Birçok haber ajanslara Türklük, Türkiye, Türk dünyası, gündemle ilgili önemli konuşmalar yapmıştır.
Türkmen Yörük Şenliği çok önemli bilgi dolu kapsamlı geçerek çok verimli olmuştur büyük, kalabalık toplantılardan sonra Türk milleti Türkçülük coşkusuyla coşarak içli saygı sevgilerini belli ederek sevinerek, eğlenerek mutlu olmuşlardır.

Etiketler : , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank