content 1977 Trabzon doğumluyum/evli ve bir çocuk annesiyim. yerel bir gazetede ve İnternet bir edebiyat dergisinde yazılar yazıyorum. k.t.u mezunuyum.
29 Ara

İnsan Olmak Zanaat, Kadın Olmak Sanattır

Su gibidir kadın bir yudumda; içildikçe susuzluğuna derman olan... Cennetin görünürdeki yüzüdür; baktıkça hayata anlam kazandıran... Ne güzel şey kadın olmak... Ne özel bir yaradılış kadın gibi kadın olmak... Ne kadar güzel tesellidir kadına yakışır gibi yaşamak…

Kadının toplum içerisindeki yeri hep konuşulmuştur. Bilen de, bilmeyen de yorumlarını yapmaktan geri kalmamışlardır. “Kadın toplumun hangi noktasındadır?” sorusuna verilecek cevabı, Kur'an'ın yüce sayfalarında ve peygamberinin uygulayışında aramak gerekirken, zamanın gelenekçi yüzü kadına bakılan aynaları kırmıştır, kendi kurallarıyla.

Türkiye’de kadına bakışı, tek taraflı olarak ele alırsak yanılırız. Ülkemizde kadın figürünün ayrıcalıklı olduğu bölgeler olabilir, ama birde bunun tersiyle davranılan ve konumlandırılan şekli vardır. Batı'nın Avrupa(i) yüzü neredeyse tüm batıyı sarmıştır. Kadın her yerdedir. Okumalıdır, eğitimli olmalıdır ve eksiksiz bir şekilde cumhuriyet sınırları içerisinde sesini duyurabilmelidir. Kadın tarlada da amirdir; şirkette de, bankada memurdur, evde ve sokakta da. Erkek kadar özgür ve özgündür. Kendine yetebilmeyi öğrenmiştir. Ayaklarını yere sağlam basabilmeyi öğrenmiştir.

“Kadınsı düşlerdeyim bu saatte,
Geleneksel aynaları kırıyorum kalemimle.
Üzerinden geçiyorum cam kırıklarının,
kanayan ve acıyan yanlarımı yaşamamak için,
Bir daha binlerce kez sürüyorum,
merhem diye yıpranışlarımı kalbime.” A. GÜL

Seçer ve seçilir. Haklarının nerede başlayıp bittiğini bilir.  Anne'dir, eştir, iş kadınıdır, tartışılmaz bir anıt gibidir, ülkenin batı sınırları içerisinde. Kadının kuzeydeki sınırlardaki bitmeyen çilesine de bakmak lazım tabii. Kuzeyde kadın güçtür, başarıdır ve sönmeyen bir güneştir. Gücünü aldığı denizde, dağda-taşta, bahçede, bağda ve düşünülemeyecek ve güç yetirilemeyecek her taraftadır. Karadeniz’in kadını ekmeğini taştan çıkarmayı bilendir. Ne kadar çok dillerde “Karadeniz de erkeğin sözü geçer lafı” söylense de, esas olan kadının sözüdür. "Sepet sırtında o dik yamaçlarda kendi talihini yaşamasın diye"  kızlarını okutanda bu kadınlardır.

Bundan 10 sene öncesine kadar, Karadeniz’de oğluna kız arayan anneler; kızın yaşından çok, tarlada nasıl çalıştığına bakarlardı. Artık bu değişti, yerini kültürlü ve bilgili Karadeniz kadını aldı. Ama atadan gelen gerçekleri unutmadan yaşayan mavi gözlü, yeşil gönüllü kadın. Geleneksel yapıyı gerektiği yerde kullanan ve yaşayan Karadeniz'in yürekli kadın.

Güney'deki kadınımızın da Karadeniz'deki kadınımızdan bir farkı yoktur. Çalışkan ve üretkendir. Toprağını işler ve yaşama ait olan zorlukların üstesinden gelmeyi daima bilir. Pamuğun yumuşaklığına elleri değmiştir, portakalın rengine ve tadına sevgisini vermiştir. Akdeniz kadınları sıcak ve uysal karakterleriyle, her çevrede konuşulan açık-sözlü kadınlardır. Mert ve asil yaradılışlarıyla, aynaya yansıyan yüzleri dik ve vakurdur.

“Hassasiyet limanlarına demir atıp
Uzun uzun baktım ufkun gözle görülmeyen çehresine
Birileri vardı ulaşılmazlarda
Birileri sardı hislerimi bir çizgide
Fecri  sadık zamanlarında.” A.GÜL

Ve doğudaki geleneksel kadın yapısı, belki de en şansız kadını çizer, Türkiye’de. Aşiretlerin kuralları yüzünden hakları kısıtlanmış bir alanda yaşarlar. Evleneceği kişiyi seçme hakları yoktur. Hala var-olan "Berdel"  anlayışı değişmeden devam etmektedir. Kadın eştir ve çocuk doğurandır. Birilerine kuma olma şanssızlığıyla endişeler içindedir.

"İslam böyle istemiş" söylemleriyle, geleneksel yapıdan uzaklaşamayan doğu, İslam dışı anlayışıyla kadınına davranmaktadır. Evlenme çağına gelen kızlarını, hala para ile satan babaların varlığı da göze çarpmaktadır. Kız çocuklarının eğitimleri yarım yamalak kalmaktadır. Bir kızın 8.sınıftan sonra koca yolu gözlemekten başka bir şansı yoktur.  Artık o büyümüştür, onu evlendirmek haktır. 13-14 yaşında gittikleri evde hizmete devam ederler. Ne olduklarını anlamadan anne olurlar. Oysaki onlar zaten çocuktur.

“Miras hakkından yaralanamaz” demek bile istemiyorum, sonuçta çocukluk hakkı da elinden alınmıştır bu kızların. Eğitim hakkı da, konuşma hakkı da, evlat olma hakkı da vs. vb. vd. körü körüne yaşanan bir illettir, geleneksellik anlayışındaki "gereksiz kurallar değişemez"  diye bakılması ve Allah'ın emri hiçe sayılarak uygulanmasının sıkıntısını da kadınlar çeker.

Ve hangi bölgeden ele alırsak alalım; kadın ne kötü bir ruh, ne geleneksel bir figür, ne şeytanın sol kolu nede cinselliğin kaynağıdır. Erkeğe verilen tüm haklara sahip olan insan-kızı insandır. Kadın zerafetiyle, uysallığıyla, anlayışlılığıyla, güzelliğiyle ve nezaketiyle vardır bu âlemde. Kadın haklarının kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısı olmaz ve de olmamalıdır. Su gibidir çünkü kadın, …
SELAM VE DUA İLE

Etiketler : , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

7 Kere Cevaplanmış to “İnsan Olmak Zanaat, Kadın Olmak Sanattır”

  1. 1
    Asuman SOYDAN ATASAYAR Says:

    "insan-kızı insandır" en çok bu söze bayıldım...
    Kadın dayanışmasına çok güzel bir yazıydı... Kendimizdeki güzelliklerin farkına varmalıyız. Bu da bilinç düzeyi yüksek kadınlar aracılığıyla olacaktır Aysun Hanım... Okuma oranı artırılmadığı müddetçe kadın modern esir haline devam edecektir...teşekkürler...tebrikler arkadaşım...selamlar

  2. 2
    Aysun GÜL Says:

    Teşekkürler Asuman Hanım, bir anda kalemimden çıkan kadınca kelimeler. Lakin kadına kadınca değeri önce bizler vereceğiz. İnşallah buna doğru gidiyoruz..
    Saygılar

  3. 3
    Murat Serdar Arslantürk Says:

    Her şey oluyor da insan, 'anne' olamıyor; eğer bir kadın değilse...
    Tebrikler ve teşekkürler.
    Selamlar.

  4. 4
    Ahmet AY Says:

    Tarih, söylenceler ve dinler/Kutsal metinler "insanlık ailesinin babasız var olabileceğini, neslini sürdürebileceğini ama annesiz neslin sürdürülmesinin mümkün olacağına dair kayıt düşmemişlerdir" Örnek; Meryem-İsa Mesih Selam onlara ve size...

  5. 5
    Aysun GÜL Says:

    Tarihin ekmeği sıcak ve büyüktür nasibimize ne düşerse onu alıyoruz hocam. Biz kadınlar, nasiplene-bildiğimiz kadarını yakaladığımızda kaçırmamaya çalışıyoruz. Anne olmak okadar özel bir meziyet ki Hz. Meryem islam tarihinin ayrıcalıklı tek kadını ve annesidir. Azra-dır Meryem, MERYEMCE DÜŞÜNMEK VE YAŞAMAK HER KULA NASİP OLMAZ..
    saygılarımla..

  6. 6
    Aysun GÜL Says:

    İyi akşamlar Murat bey, düşünceleriniz için teşekkürler. Kadın kadınlığı her haliyle yaşar.Ama anne olmak gerçekten tartışılmaz bir farklılıktır.
    saygılarımla

  7. 7
    beyza Says:

    Ve hangi bölgeden ele alırsak alalım; kadın ne kötü bir ruh, ne geleneksel bir figür, ne şeytanın sol kolu nede cinselliğin kaynağıdır. Erkeğe verilen tüm haklara sahip olan insan-kızı insandır. Kadın zarafetiyle, uysallığıyla, anlayışlılığıyla, güzelliğiyle ve nezaketiyle vardır bu âlemde. Kadın haklarının kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısı olmaz veya olmamalıdır. Su gibidir çünkü kadın, …

    çok anlamlı ,etkiliyici... SONSUZ SAYGILAR...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank