content

18 Mar

Herkesin Gözü Doktorların Kazancında

14 mart Tıp Bayramı sebebiyle Yozgat Valisi Necati Şentürk’ ün konuşmasından bir hatırayı nakletmek istiyorum: “7 yıl kadar önce İstanbul Vali Yardımcısı iken Sağlı Bakanı Recep Akdağ bir toplantı sırasında “Doktorlara döner sermaye olarak 7 bin liraya kadar para vereceğim” dedi. Ben de “Üff be paraya bak, İstanbul valisi bile bu kadar maaş almıyor” deyince Sayın Bakan “Doktorların bunu hak ettiğini” söyledi. Birkaç ay sonra bir hastane açılışında Sayın Bakan ile ameliyathaneye girerek bir hastanın açık kalp ameliyatını seyrettim. Ameliyattan çıkınca Sayın Bakana şunu söyledim: “ Doktorlara 7 bin değil 14 bin verseniz azdır.”

Birkaç gün önce Haftanın Haberi köşesinde Adana Valisi İlhan Atış’ ın 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Balcalı Hastanesinde düzenlenen törende şu sözleri yer almıştı:

Şimdi bir aile hekimi benden 3 bin 500 lira fazla para alıyor. Benden 10 kat fazla alabilir hayat kurtarıyor. Ama az diyerek ağlamayalım. Maaş yönünden en çok maaşı alan sizlersiniz. Ama ah vah edip, eziliyoruz, perişanız, şiddete uğruyoruz, iş güvemiz yok demeyin. Yapmayın Allah aşkına.”

Bu sefer de gene 14 mart Tıp Bayramı sebebiyle Yozgat Valisi Necati Şentürk’ ün konuşmasından bir hatırayı nakletmek istiyorum:

“7 yıl kadar önce İstanbul Vali Yardımcısı iken Sağlı Bakanı Recep Akdağ bir toplantı sırasında “Doktorlara döner sermaye olarak 7 bin liraya kadar para vereceğim” dedi. Ben de “Üff be paraya bak, İstanbul valisi bile bu kadar maaş almıyor” deyince Sayın Bakan “Doktorların bunu hak ettiğini” söyledi.

Birkaç ay sonra bir hastane açılışında Sayın Bakan ile ameliyathaneye girerek bir hastanın açık kalp ameliyatını seyrettim. Ameliyattan çıkınca Sayın Bakana şunu söyledim: “ Doktorlara 7 bin değil 14 bin verseniz azdır.”

Bu anekdotun kaynağı “Hekimforumu” isimli bir haberleşme formu. Olay doğru mudur elbette bilmiyorum.

Bir adli tıp uzmanının mektubu

Şimdi de gene aynı gruptan adli tıp uzmanı bir meslektaşımızın mektubunu “Doktorların çok kazandıklarını” sananlara ithaf ediyorum:

“Ben 10 yıllık hekimim, Adli tıp Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. 1600 TL maaş + 720 TL dönerle geçinmeye çalışıyorum. Allahtan evliyim ve eşim çalışıyor, aksi halde asla geçinebileceğimi sanmıyorum. Ya erkek olsaydım da eşim çalışmıyor, çocuklara bakıyor olsaydı! Halim ne olurdu bilmiyorum.

Dışarıdan yüksek miktarda maaş+döner aldığımıza dair bir izlenim oluşmuş ve ne derseniz deyin bunu değiştiremiyorsunuz. Başka ihtisaslardaki arkadaşlar uzman olunca belki bir nebze olsun rahatlayacaklar ama ben ve benim branşımdaki arkadaşlara kolaylıklar diliyorum.

Herkes belli branşları tercih eder de hala çok fazlaca ihtiyaç duyulan bu branşı kimseler istemezse bu işleri kim yapacak? Buraya gelen ve hassasiyet isteyen, şefkat bekleyen, adalet bekleyen hastalara kim bakacak? Birilerinin kişiler arası adaletsizi ortadan kaldırması gerekir ki bu branşı isteyerek gelen, layıkıyla yapan insanlar da adil olsun.

Ek ödeme beklemiyorum çünkü verilmeyeceğini biliyorum. Bizim baktığımız bir hasta ve incelediğimiz bir dosya bazen bütün günümüzü alır ama ek ödeme ve döner için sarf ettiğin emek değil, baktığın hasta sayısı ve istediğin tetkik sayısı önemlidir . Fazla söze gerek yok çünkü adalet yok!”

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank