content

19 Nis

Hatip Rızâ Akdemir’de Dünyasını Değiştirdi.

Emekli Vali, Şair- Yazar ve Hatip Rızâ Akdemir’de Dünyasını Değiştirdi.

Vefatla aramızdan ayrılanlar, dünyalarını değiştirenler, sevdiklerimiz, saydıklarımız, aradıklarımız, aramaya devam edeceklerimiz bir bir sıralanırken, içimiz yanıyor, yüreğimiz burkuluyor.

Son olarak dünyasını değiştiren, aramızdan ayrılan emekli Vali, şair – yazar ve hatip Rıza Akdemir bizleri yalnız bırakıp gitti. Vakti gelen, sırası gelen gidiyor. Durdurulması mümkün değil. Allahın yazdığı, vakit saat geldi mi her şey bahane oluyor, böyle kabul ediliyor.

Rızâ Akdemir, bir İstanbul beyefendisi… Konuşmaları ilgiyle izlenir, alkışlanırdı. O “ “Hanımefendileri, beyefendileri saygıyla, sevgiyle” selamlayarak söze başladı mı, herkes pür-dikkat dinler, dinler, uzun uzun alkışlardı.

Rıza Akdemir’in beyefendiliği, sakinliği, kimseyi kırmayan tutum ve davranışı gönüllerde akıllardadır. Bunlar böyle kalacaklardır. Rahmetli eşini kaybettikten sonra dünyasındaki yıkımı zor kabullendi ama rahmetli eşini fazla bekletmeden yanına koştu, gitti. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun efendim.

RIZA AKDEMİR.

1930 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinde doğdu. İlk orta ve Lise öğrenimini Samsun’da tamamladı. Sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin idari şubesini bitirdi.1960’ta Samsun’da maiyet memuru olarak devlet hizmetine girdi.,Çorum’un Ortaköy ilçesine kaymakam olarak atandı. Daha sonra Almanya Hükümetinin davetlisi olarak, Federal Almanya’da mahalli idareler üzerinde araştırmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra sırasıyla Sarız, Olur, Niksar kaymakamlıklarında bulundu.1975 yılında Siirt valiliğini müteakiben, İçişleri Bakanlığı’nda Özlük İşleri Genel Müdürlüğü, Müsteşar yardımcılığı vazifelerini yerine getirdi. 1982 yılında kanunsuz ve haksız bir tasarrufla takdirname verilerek 36 Vali arkadaşı ile birlikte emekliye sevk edildi. Büyük Türkiye Partisinin ve daha sonra Doğru Yol Partisinin kurucusu oldu.

ANAP Hükümetinin iş başına gelmesiyle, tekrar İçişleri Bakanlığına döndü. Müşteşar Yardımcılığı görevinde bulundu. Balıkesir Valiliğine tayin edildi ve 1995 yılında emekliye ayrıldı.

Evli ve 2 çocuk babası olan yayınlanmış 25 ayrı kitabı bulunan, Kaymakamlık anılarını yazan, İLESAM Genel Başkanlığı görevinde de bulunan Rıza Akdemir, 09 Nisan 2012 tarihinde vefat etti. 10 Nisan 2012 tarihinde Kocatepe Camiinde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra, Ankara Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi.

Balıkesir Valisi iken, o günün Balıkesir Milletvekili Hüseyin Balyalı’yla aralarında bir fikir mücadelesi geçmişti. Bu olaydan çok üzülen Rıza Akdemir, dimdik duruşuyla 6 dörtlükten meydana gelen şiirle cevap vermiş, bu şiir 09.09.1995 tarihli Hürriyet Gazetesinde “Şiirli Kavga Savaşına dönüştü.” başlığıyla yayınlanmıştı. Bu şiirin iki dörtlüğü:

Nara atarak çıkma meydana/ Ben gölgemi bile çiğnetmem sana/ Dinle sözlerimi atma yabana/ Öyle kuru sıkı vız gelir bana.

Umurumda değil mebusu, beyi/ Unumu eleyip astım eleği/ Bana çifte atan yaban eşeği/ Ayağımın altında toz gelir bana.

GÜNÜN SÖZLERİ:

1. Sadece iki büyük günah vardır. Diğer tüm günahlar bunlardan türer: Sabırsızlık ve tembellik (Franz Kafka)

2. Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünellerle birlikte ışığı vede gelecek treni görür. (J. Harris)

3. Bırakın “ senin için öldüm “ lafını. Önce kendiniz için yaşamayı öğrenin, sonra başkası için ölürsünüz (Can Yücel)

4. Bulunduğunuz odadaki en önemli kişi, bir sonraki adımın ne olduğunu bilendir. (James L.Webb)

5. Bir millet uyuyorsa uyandırmak kolaydır. Ama uyumuyor da uyuyor gibi yapıyorsa, ne yapsanız nafile, asla uyandıramazsınız (Gandhi)

Burdur- Tefenni Belediye Başkanı Bayram Kavak:

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank