content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Eyl

Güneş Enerjili “Akıllı Duraklar”

Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmak için var. Teknolojik alanda her geçen gün yeni gelişmeler yaşanmakta ve bu gelişmeler değişik alanlarda kullanım imkanı bularak insanların farklı ihtiyaçlarına cevap verebilmekte.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ilk uygulamasını yaptığı enerjisini güneşten alarak yazın insanları serinleten kışın ise sıcak bir ortam sağlayan “Akıllı Duraklar” bunlardan biri. Antalya’nın ardından Erzurum ve Adana Büyükşehir Belediyeleri'nin de bu proje ile ilgilendiklerini görüyoruz.

Çalışmaları 2011 yılında başlayan ve ilki Eylül 2012 yılında kurulan Akıllı Durak sayısı şu an Antalya’da 4’ü bulmuş durumda. Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri vatandaştan yoğun ilgi gördüklerini belirterek 30 adet daha durağın üretim aşamasında olduğunu belirterek önümüzdeki günlerde Antalya’nın birçok yerinde bu durakların vatandaşın hizmetinde olacağını söylüyor.

İçinde bulunduğumuz Ağustos ayında gölgede dahi sıcaklığın 40 dereceleri aştığı Adana’da kent içi ulaşımı rahatlatmak ve vatandaşa daha iyi hizmet vermek için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğine giden Adana Büyükşehir Belediyesi bu duraklardan satın alarak ulaşımının en yoğun olduğu iki noktaya kurdu. Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu iki durağı vatandaşların beğenisine sunduklarını, vatandaşın memnuniyetine göre Akıllı Durak projesini kentin tümüne yaymayı planladıklarını belirtiyor.

Sistem 10 metrekare civarında bir alanın cam ile kapatılmasına, durağın üst kısmına monte edilen 1,5 KW’lık bir güneş enerji sisteminin beslediği klima ile soğutma ve ısıtma esasına dayanmakta. Sistem, vatandaşın cep telefonundan tekerlekli araçların şarj edilmesine, güvenlik kamerasına kadar birçok özelliği de içinde barındırmakta.

Özellikle yaz aylarında başta Akdeniz olmak üzere birçok bölgede sıcaktan bunalan insanlar yetersiz toplu taşıma araçlarından ve gölgede dahi 40 dereceyi aşan sıcaklarda otobüs duraklarında beklemek yerine ulaşımda özel araçlarını tercih ediyor. Akıllı Durak Projesi insanların yüzde 1’ini hatta 0.5’ini dahi toplu taşımaya yönlendirse bu bile çok büyük bir başarı olacaktır.

Her yıl trafiğe çıkan araç sayısından dolayı yeni yollar için milyonlarca lira ödeniyor. Trafik çilesine, petrol ithalatı için ödenen milyarlarca liralık faturalara, artan kazaların neden olduğu can-mal kayıplarına ve çevreye verilen zararlardan dolayı bütün bunların önüne geçilebilecek her fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için de bu projelerden biri olan Güneş Enerjili “Akıllı Durak” projesi tüm kesimlerce desteklenmeli ve ülke geneline yaygınlaştırılmalı.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank