content

29 Haz

Grip Aşısı Fiyaskosu

Kısa adı CDC olan ve tavsiyelerini tüm dünya tıbbının emir kabul ettiği Centers for Disease Control and Prevention 2-8 yaş arası çocuklar için daha etkili olduğunu bildirdiği FluMist isimli grip aşısının etkisiz olduğunu açıkladı (1).

Canlı ama zayıflatılmış grip virüslerinden hazırlanan FluMist, deri altına zerk edilen grip aşılarının aksine buruna sprey şeklinde untitledpüskürtülerek uygulanıyor.

AstraZeneca tarafından üretilen FluMist 2003’ de 2-49 yaş arasında olan sağlıklı insanlar için ruhsat aldı; daha sonra aşının 4 virüs ihtiva eden türü de çıkarıldı.

Şirket tarafından gerçekleştirilen randomize araştırmalar FluMist’ in özellikle de çocuklarda çok etkili olduğunu gösteriyordu.

CDC de bu araştırmalara dayanarak 2-8 yaş arası çocuklara buruna püskürtülen grip aşılarını tavsiye etti.

Gel gelelim ilerleyen senelerde FluMist’ in bilhassa H1N1 türü grip virüsüne karşı koruyuculuğunun olmadığı gösterilmesine rağmen CDC çocuklar için ısrarla bu aşıyı dayatmayı sürdürdü (2).

FluMist’ in geçen sene de hiçbir etkisinin olmadığının ortaya çıkmasıyla CDC’ nin artık bu ısrardan vazgeçmek zorunda kaldığı anlaşılıyor.

Bu haberden alınması gereken iki ders

BİR: Üretici şirketler tarafından yapılan veya onların destekledikleri araştırmalara kesinlikle güvenmemek gerekir.

İKİ: Endüstri tarafından maniple edilen CDC’ nin tüm uyarı ve tavsiyeleri aklı, mantık ve temel bilgi süzgecinde geçirildikten sonra dikkate alınmalıdır.

Gelelim neticeye

Tamamen ticari bir mantıkla hazırlanan grip aşılarından herhangi bir fayda beklemek abesle iştigaldir.

Aşı üreticileri buldukları bu harika sistemle her sene tüm dünyaya etkinliği bazı seneler sıfıra kadar inen hatta sıfırın da altına düşen grip aşılarını güle oynaya pazarlıyor.

Bilim dünyası da bırakın buna en küçük bir itirazı tam aksine bu aşıları teşvik ederek büyük bir hata yapıyor.

Oysa âlim olmaya gerek yok, immünolojinin temel bilgilerine hâkim olan bir öğrenci bile grip aşılarının sadece bir “aldatmaca” olduğunu kolayca anlayabilir.

Evet, durum bu kadar vahimdir.

Kaynaklar:

1. http://www.cbsnews.com/news/flumist-flu-vaccine-spray-fails-shot-recommended-instead/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/16/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/ccdc-grip-asilari-etkisiz-ama-gene-de-yaptirin/

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank