content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

21 Nis

Goldman Sachs ve Piyasalarda Güven Sorunu

ABD Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) ABD li yatırım bankası Goldman Sachs hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla dava açmasından sonra Almanya ve İngiltere'de bu bankanın faaliyetlerinin soruşturulmasını istedi.Haftaya bu haberlerin etkisi ile başlayan piyasalar ÇİN ve uzak doğu piyasalarının düşmesi ile daha da bir olumsuza döndü. Goldman’ın düşecek diye tahmin ettiği Mortgage sözleşmelerini önce övüp sonra da özel müşterilerine düşüş yönünde pozisyon açıp ciddi karlar oluştururken dünyada da kaldıraç etkisi ile felakete sebep olan süreçleri tetiklediği söyleniyor.

 Özellikle Abacus diye anılan bir yatırım ürünü ve yatırım stratejisi ile finans sektörüne darbe vuran süreç bu şekilde ortaya çıktığı söyleniyor.

Bu süreç de soruşturmalar küresel boyuta sıçrayınca Almanya ve İngiltere de, de Goldman ile ilgili incelemeler başlatma kararı aldılar.

Bu haberler ABD bilanço dönemini gölgelese de son gelen bilanço rakamları olumlu. Bilanço etkileri ile Dow Jones Sanayi endeksi 11.000 seviyesine yakın tutmak için yeterli güç sağlanıyor.

Özellikle dün CİTİ grubun kar rakamı hisse senedi piyasaları için moral oldu. Aynı zamanda SEC komisyonunda Goldman soruşturmasında bir karar birliğine varılamaması da olumlu havaya sebep oldu.

Aslında burası da ironik bir durum. Soruşturma için karar birliğine varılamaması piyasaları nasıl olumlu etkileyebiliyorsa ? Tartışmak lazım. Bununla birlikte Londra Goldman yaklaşık 5 Milyar USD prim dağıtıyor 6 aylık bir dönem için buda profesyonellerin yeni hortum yöntemi diye İngiliz bakan tarafından eleştiriliyor.

Bir yandan da “çok adaletli ve paylaşımcı kurum bunlar”! diye düşünebiliriz. Hep tartışmıyormuyuz çalışanları ile karlarını paylaşana adaletli ve eşitlikçi kurumlar istiyoruz diye…

Ama mambo jambo işlerini (Türkçesi= Alengirli işler) bu tip primlerle örtmeye çalışıyorlar da dersek, başka şeyde desek 5 milyar USD 6 aylık bir dönem içinde olsa 1 yıllık bir dönem içinde olsa çok büyük bir rakam. Demek ki bu yatırım bankası en az bu primin 5-8 katı para kazanmış da bunları personele dağıtmış.
Allah doyursun !!!

IMKB daha çok teknik seviyelerini test ediyor gözüküyor. Olumlu ekonomik verilere ilaveten bölgede rakipsiz istikrar, finansal cazibe unsuru olması, ayrıca anayasa değişikliği ortamının da olumlu beklenti oluşturduğu bir dönemden geçiyoruz.

Kısa vade de geri çekilmeler olsa da 60.000 seviyeleri hala piyasa ya göz kırpmaktadır. Ama olumlu havanın kalıcı olarak devam etmesi için 58.000-58.500 seviyesinin yukarı doğru kırılması gereklidir.

Bu seviye daha güçlü işlem hacmi ile yukarı kırar ise kalıcı bir yükselişi yeniden yaşayabiliriz. Bunun yanında 57.000 ve 56.500 destek seviyeleri de aşağı kırılma sinyali olarak algılanmalı buraların aşağı doğru geçilmesi durumunda satış yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum.

Kısa vadede piyasaları major olarak etkileyecek bir gelişme olmayacağını bekliyoruz. Endekste hem aşağı hem de yukarı marjlı işlemlerin olmasını da beklemiyorum. Hisse senedi piyasasında daha çok belli aralıkta yatay bir seyir beklenebilir.

Döviz piyasası da bu gelişmeler ışığında yatayda ve durgun kalacaktır. Yurt dışında Avrupa birliği ve AB ülkelerinden bazılarının finansal sorunlarında yaşanan istikrarsızlık etkileri ile Euro ve Dolar karşılaştırmasında ABD Doları daha şanslı duruyor.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank