content

14 May

Feyzullah Aktan’dan: Domuz Dolabı

Feyzullah Aktan bir gazeteci… Anadolu Basını içinde örnek gösterdiğimiz, Keşan’da günlük yayınlanan “Önder” Gazetesinin kurucusu, sahibi.

Feyzullah Aktan, araştırmalarıyla, yazdığı makaleleriyle Keşan çıkışlı haberlerin yorumcusu… Yenilerde bir kitabı geldi Adı: Domuz Dolabı. Köy Enstitülerinin kapanış öyküsünü anlatıyor.

254 sayfalık kitabın önsözü Mehmet Başaran’a ait. Başaran önsözünün bir yerinde; “Okuyun Domuz Dolabı’nı, okuyun da; Köyleri Kalkındırma davasında bile yaşananları görün. Cumhuriyet savcılarını, yargıçlarını tanıyın.. Kafana, yüreğine sağlık, Seher Ananın oğlu Feyzullah Aktan” diyor.

 

Üç sayfalık bir sunuş var. Feyzullah Aktan’ın olduğu anlaşılıyor bu sunuşun. Buranın bir yerinde de, “Zaman geçtikçe, olayı yazmam gerektiği konusundaki baskılar artmaya başladı. Kırklareli olayına kıyıdan kenardan sokulmuş ya da sokulmak istenmiş.. Ya da olayı ondan bundan dinlemiş olanlar doğrusunu öğrenmek istiyorlar” denildiğini görüyoruz

Kitabın adı olan başlık altında verilenlere bakalım:

Uğursuzlar.. her sabahın alaca karanlığında çalarlar kapıları.. Uykunun en tatlı yerinde.. 26 Mart 1953 sabahı da öyle yaptılar.. Uykunun en tatlı yerinde çaldılar kapımızı..

Gece geç yatmıştık aslında. 18 Şubatta doğup 23 Şubatta toprağa verdiğimiz ilk çocuğumuz Gülbahar’ın acısı çok taze idi. Onu konuşmuştuk eşim Ümmü ile uzun uzun. İçimiz yanarken birbirimizi teselli etmeye çalışıyorduk. Bizim Sesimiz Dergisinin 01 Mart 1953 tarihini taşıyan 5. sayısına kızımız için Ağıt başlıklı şiir yazmıştım. Derginin Nisan 1953 tarihli 6. sayısı hakkında konuştuk..

Feyzullah Aktan hocanın anlatımı böyle başlıyor. Devam ediyor. Kitap içinde bir tarih dile gelmiş, konuşmuş. Gerçeklerin penceresinden ses vermiş dışa karşı yankılanmış.. Kulak verilip dinlenilmiş.

 

Mektuplar var gerçekleri ortaya çıkaran. R.B.E. rumuzuyla yazılanlar, sonra bu rumuzdaki ifade edilenler, açıklanmış şeklinin Rus Büyük Elçiliği olduğunun görülüşü. Duruşmalar, duruşmalarda “iyi hal gösterememişim” lerin sıralanışı.

 

Ve sonuç: Demek ki, ‘Köy Enstitülerinin karanlık işleri (!) hakkında “DP döneminden 27 Mayısçıların önüne sadece çuvallar dolusu belge gelmemiş.. O belgeleri hazırlayanlar da birlikte gelmiş.. Lütfi Erçin’ler, Sami Akyol’lar, Osman Bener’ler, Nazif Karaçamlar, Adnan Çakmak’lar.. Orhan Hançerlioğlu’lar, Hüseyin Tarhan’lar.. Yani Domuz Dolabının figüranları.. bütün tetikçiler..

Feyzullah Aktan: Bulgaristan’ın Varna ili Yenipazar ilçesi Çanlar köyünde 03 Şubat 1928 tarihinde doğdu. 1935 yılında Türkiye’ye göç ettiler.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

 

1-    Kaderini değiştiremiyorsan, tutumunu değiştir (Çin Atasözü)

2-    Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir (Paolo Ruffini)

3-    İnsan uçurumun kenarına varmadan kanatlanamaz (Kazancakis)

4-    En güçlü beyinler, en yüce erdemlere olduğu kadar, en korkunç ahlaksızlıklara da muktedirdir (Rene Descartes)

5-    Atalarından sana kalanı hak etmeye bak!. Yoksa senin olmazlar (Goethe)

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank