content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Nis

Eleştiri Yapmasını Bilmeyen Muhalefeti,

 Eleştiri Yapmasını Bilmeyen Muhalefeti, İktidar Partisi Bile Beğenmiyordu! 

Belediye Başkan yardımcılarının isimleri yapılan yatırımlara verilmeye devam ediyor. Dün yapılan Esenyurt Belediye Meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, BBP eski Genel Başkanı rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu’nun ismi de başka projelere verildi.
Muhalefet meclis üyeleri, yeni isimlerin yeni yatırımlara verilmesine karşı çıkarak, “Darbe yapanların isimleri nasıl bugün kalkıyorsa, gün olur o isimler değiştirilir” diyerek mesaj verdiler. Bunun üzerine adı yeni bir yatırıma verilen Emin Batmazoğlu oturduğu yerden “Bu da sizin ayıbınız” olur diyerek laf attı.
*****
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yaşayan kişilerin isimlerinin verilmemesine yönelik genelgesi olduğu hatırlatılmasına rağmen, yaşayan yerel yöneticilerin, devlet büyüklerinin isimlerinin projelere verilmesi dikkatimi çekti. 
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Mustafa Akboğa’nın başkan yardımcısı yapılmasını gerekçesini dün yaptığı konuşmada açıkladı. 500 bin nüfusu geçen yerleşim merkezlerinde belediye yönetimlerinde 4 siyasi başkan yardımcısının görevlendirilebileceğini açıklarken aklıma CHP’li Avcılar Belediye yönetimi geldi.
Düşünün; Kadıoğlu, meclisten 4 üyeyi başkan yardımcısı, kimilerini de başkan danışmanı olarak görevlendirirken, yetki ve sorumluluk verirken Avcılar’da iki dönemdir CHP’den seçilen Mustafa Değirmenci’nin ilaç için bile bir CHP’li meclis üyesini başkan yardımcısı olarak görevlendirmemesi ise bir siyasi ayıp olarak orada duruyor.
CHP’nin iktidar olduğu tüm yerel yönetimlerde meclis üyelerinden başkan yardımcısı varken Avcılar’da olmaması ise, aynı zamanda meclis üyelerinin yetersizliği olarak da sırıtıyor. Ve yerel ilçe örgütü de meclis üyeleri de bu gerçeği sadece seyrediyorlar.
****
Dün Kadıoğlu, faaliyet raporu ile ilgili sunum yaparken 230 milyon 867 bin liralık bütçenin, revize edilerek 90 milyon liralık ek bütçe yapıldığını öğrendik. Ve bütçe 267 milyon lira olarak gerçekleşmiş. Gider bütçesi ise 320 trilyon 854 bin lira olarak gerçekleşirken, (ancak bütçe içinde gösterilmeyen yeni dönemi devrolan 30 milyon liralık fazla bir gider bütçesi gerçekleşmiş) bütçe yaklaşık 62 milyon lira açık vermiş. Bu şunu gösteriyor. 2011 yılında Esenyurt Belediyesi yaklaşık 62 trilyon lira borçlanmış.
Ancak AK Parti Gurup Sözcüsü Mustafa Akboğa, bütçe ile açıklama yaparken, borç-larının yaklaşık 160 milyon lira olduğunu, alacaklarının ise bu rakamdan daha fazla olduğunu örnek vererek açıklıyordu. 
****
Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun, 8 yıldır son iki toplantıda konuşmasını düzelttiğini ve anlaşılır bir dil kullandığını gördüm. Dünkü sunumda konuşmasını sakin sakin ve kelimelerin üzerine basarak yaptı.
Gerçekleşen bütçenin; 47 milyon lirasının İller Bankası paylarından, 5.4 milyon lirasının elektrik kurumundan, 5.7 milyon lirasının ise temizlik vergisinden geldiğini söyledi. Tabi bu rakamları verirken, imar ve emlak gelirlerini açıklamadı. Ancak 60 milyon liranın dışındaki gelir bütçesinin büyük oranda vergi dışı gelirler olduğunu açıkladı.
*****
Geçen gün 2004 bütçesini yanlış yazdığımı Başkan Kadıoğlu, bütçeyi 20 milyon lira ile devraldıklarını açıkladığında anla-dım. Eski dönemin 8 milyon lira borçla devir yapmasının bütçe olarak aklımda kalması sonucunda, hafızama güvenmemem ve teyit etmem gerektiğini anladım. Bir taraftan da bunu düşünürken, başımdan kaynar sular dökülüyordu.

Belediye 1700 kişiyi istihdam ediyor

Başkan Kadıoğlu, kimi belediyelerin üç aylık gecikmeyle maaşları ödeyemediğini açıklarken, kendilerinin 1700 kişiyi istihdam ettiklerini ve bir haftalık gecikmeyle maaşları ödediklerini söylerken, bütçe içinde personel giderlerinin yüzde 4 olduğunu ifade ediyordu.
Bütçenin yüzde 55’den fazlasını yatırımlarda kullandıklarını açıklayan Kadıoğlu, geçen faaliyet döneminde toplam 4018 inşaat ruhsatı verdiklerinin altını çiziyordu.

Türkiye genelinde 18. büyük ilçe, İstanbul’da 8. büyük ilçe olduklarının altını çizen Başkan Necmi Kadıoğlu, gerçekleşen bütçe ile Türkiye’de 2, İstanbul’da 1. olduklarını ifade ederek, A sınıfı ilçe olduklarını ifade ediyordu. 
*****
Esenyurt Belediye Başkanı Esenyurt’un tüm mahallerine yaptıkları hizmetleri açıklarken dikkatimi çeken iki mahalle oldu. Bunlardan biri Esenkent, diğeri ise Güzel-yurt mahallesiydi.
Her iki mahallede yaptığı sokak ve cadde birer adetti. Ve bildiğim kadarıyla iki ma-halle de CHP’nin en çok oy aldığı mahalle-lerdi. Muhalefetin bunu ne görecek, ne eleş-tirecek, ne takati ne de gücü vardı.
Geçtiğimiz günlerde Kıraç’ta Medya Ormanı’na ağaç dikme törenine eşim Aynur’la giderken, sokakları çok beğenmiştik. Birkaç yıl öncesinin çamurlu ve kötü sokakları gitmiş, karşımızda kilitli parke taşıyla yapılmış sokaklar yer alıyordu.
Yapılan sokakları fotoğraflarda izlerken, yapılan hizmetin altyapısıyla beraber bir mahalleyi dünü bilen biri olarak nasıl değiştirdiğine şahit oluyordum.
      ****

Yüzlerce sokağı ve caddesi olan Esenyurt’ta tüm mahallelerin sokakları ne zaman aynı güzellikte olurdu? Bence tüm sokakların ve caddelerin tamamlanması için Kadıoğlu’na bir hizmet yılı daha lazımdı. Çok büyük ihtimalle, 2014 seçimlerinde Kadıoğlu, ‘Bir dönem daha yetki verin, hizmetleri tamamlayayım’ diyerek Esenyurtlulardan bir dönem daha isteyecek gibi.
Sonuç olarak 8 yılda nüfusu 140 binden, 500 bine çıkan bir kentte, bütçe 20 milyondan 15 kez katlanarak 320 milyona çıkıyorsa, bu kentte altyapı ve üstyapı hizmetlerinin de yetersiz kalması ve aynı eşitlikte tüm mahallelere dağıtılmasının da oldukça zor olduğunu görmek gerekiyordu.
****
Müthiş büyüyen, ülkenin ve İstanbul’un yatırımlarla gözde ilçesi olan Esenyurt başlanacak, tamamlanan ve yapımı devam eden projelerle 20’den fazla cami sayısı ile dikkat çekiyordu.
****
2009 seçimlerinde 85 bin oy alan muhalefet partilerinin sözcüleri ise yaptıkları konuşmalarla sınıfta kalıyorlardı. CHP’nin eleştirisi, ‘kamusal binaları ve kimi projeleri neden yüzde 20 küsur ile verdin?’ BDP’nin eleştirisi ise ‘sosyal sorumluluk projeleri yetersiz’ üzerinden yapılıyordu.
Kadıoğlu bu eleştirilere ne yanıt veriyordu. “Yapılan projelere hayal diye bakılıyordu. Varsa bugün daha fazlasını verecek olan ihaleyi derhal iptal edip, o guruba verebilirim.”
****

CHP Gurup sözcüsü, önündeki yazılı metni okumaktan uzak görüntüsü ile sınıfta kalıyordu. Gurupta yazılanı okuyabilecek başka Meclis üyesi yok muydu? Demek ki, yoktu. Olsaydı, konuşmaz mıydılar? Kendi adına söz alan muhalefet Meclis üyeleri bile yoktu. Hepsi sessiz sessiz, kuzu kuzu AK Partilileri dinliyorlardı.
AK Parti Gurup Sözcüsü Akboğa, “Muhalefetin görevi eleştiri yapmaktır. Ancak yapamadılar” diyerek iktidar partisi olarak muhalefeti yetersiz bulduklarını açıklıyordu. İktidar partisi sözcüsünün bu sözü, her şeyi anlatıyordu. Kelimeler kifayetsiz kalıyordu.
Son söz: Esenyurt’ta iki dönemdir yerel iktidar olan AK Parti yönetimine karşı muhalefet yapmasını beceremeyen iki partiye önerimiz şudur:
CHP’li yönetimlerin iktidar olduğu Silivri, Büyükçekmece, Çatalca ve Avcılar AK Parti guruplarını izlesinler. Özellikle Silivri AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş’ı takip etsinler. Nasıl muhalefet yapılır, eksiklikler nasıl vatandaşa taşınır öğrensinler. Dersini bile çalışamayan, bir yılı masaya yatıramayan bir muhalefete ne diyeyim ki..
Kendilerini seçenlere ve oy verenlere ve tabiî ki partilerine hayırlı olsun.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank