content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Şub

Ekonomide Yeni Haftada Yoğun Veri Akışı Bekleniyor

Ekonomilerde dalgalı geçen haftanın ardından yine yeni haftada yoğun veri akışı bekleniyor,

Yurt dışında yaşanan yoğun veri akışı piyasaların geçen hafta dalgalı bir seyir izlemesine yol açtı. IMF ve Not artırımları piyasada olumlu etkiler yaratıyor. Kısa vadede beklenen düşüş gerçekleşmedi. IMKB birazda yurtdışından ayır hareket etmeye başladı. Son anda Cuma günü ABD de açıklanan sürpriz büyüme verisi de olumlu havayı körükledi. Kısa vadede bozulma olmayacağı ve piyasanın olumlu havasını koruyacağı beklentisi daha çok öne çıkıyor.

IMKB 100 deneksi 55.000 seviyesinden seyrini devam ettiriyor. 53500 destek seviyesini test edip tekrar 55.000 lere gelemsi olumlu olarak algılanmalı. Tabi henüz 55.000 seviyeleri yukarı doğru kırılmadığından alım içinde acele etmemek lazım. Alım için en önemli sinyal işlem hacmini artması ile endeksin 55.500-56.000 seviyesini geçmesi olacaktır. Bu gerçekleşirse endeksin 58.000-60.000 aralığına taşınması beklenebilir. Hisse bazında hareketlilik yine önemli olmakta. Özellikle hakkında ciddi vergi cezaları getirilecek olan grup’un bir davasını kazanmış olması haberi de piyasada bu grubun hisselerine olan talebi arttırdı. Bunun yanında son zamanlarda bazı büyük bankalarda da alım hareketleri gözlemlenmekte. Ulaştırma, demir çelik de bu dönem izlenebilecek sektörler olabilir.53500 seviyesi kırılırsa hisseleri satıp yeni bir trendi beklemek mantıklı olacaktır.

Yurt dışı tabi kendine Dow Jones Sanayi endeksini referans almaya devam ediyor. Dow Jones sanayi endeksi de aslında kritik noktalarda seyrediyor. 10.000 seviyesinin hemen üstünde seyreden endeks bu seviyenin altına sarkarsa teknik olarak biraz daha gevşeyecekmiş gibi bir hava veriyor. Zaten 10.600 den başlayan düşüş için bir düzeltme yaşanabilir. Ama burada yine 10.000 seviyeleri önemli. Avrupa yukarı da bahsettiğimiz gerekçelerden dolayı pek takat yok. Endeksler yukarı gidemiyor. Kısa vadede belli ülkelerin durumları belli olmadan da bir piyasa hareketi beklemek doğru olmaz.

Döviz cephesinde değişen bir şey yok. TL değerli halini korumaya devam edecektir. Burada en önemli etken yurtdışındaki Euro/ Dolar paritesidir. Euro / Dolar paritesi 1,50 ler den başlayan düşüşünü sürdürmeye devam ediyor 1,38 ler de gelen tepki ile şu an 1,3920 ler de seyreden parite gelişmeleri takip ederek yıl içinde daha dramatik seviyelere gelebilir düşüncesindeyim. Özellikle Avrupa Birliği belli başlı 2-3 ülkenin finansa zorluklara düşmesi Euro’nun değerini daha da düşürebilir. Daha evvel buradan yazdığımız gibi Yunanistan gibi AB ülkesi 3-4 devletin daha ekonomik çıkmaz içinde bulunduğu yorumları alıyoruz. Bu ülkelerde handikaplar yaşanırsa, yani borç ödeyememe veya borç çevirememe sorunları başlarsa Euro bölgesinin daha da zayıflayacağı kaçınılmazdır.

Bu hafta da yoğun bir veri akışı söz konusu. Piyasalar veri akışlarını yakından takip edecektir. Buna göre Cuma günü açıklanacak tarımdışı istihdam ve işsizlik oranı verisi en önemlisidir. Pazartesi ( bugün) kişisel gelirler ve ISM İmalat endeksi, Salı ertelenmiş konut satışlarını, Çarşamba ADP özel sektör istihdamı ile ISM Hizmet endeksini bekleyecek. Bunun yanında Çarşamba günü Euro bölgesi perakende satışlar verisi, Perşembe günü Almanya imalat siparişleri verisi, Cuma günü Almanya sanayi üretimi verisi izlenecek. Ayrıca Salı günü ABD hazine bakanı ile FED eski başkanı Volker’in açıklamaları olacak. Bunun yanında yine Perşembe günü Almanya ve İngiltere MB faiz kararlarını açıklayacak.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank