content

06 Eyl

DSÖ Aşısı Üreticilerinden Hesap Sormalıdır

Gazetelerde yer alan haberlere göre yeni grip aşıları eczanelerde 11 lira 84 kuruştan satışa sunuldu. Bu aşı içinde geçen sene üzerinde günlerce konuşulan H1N1’ den başka bir adet A ve bir adet de B tipi grip virüsüne ait antijenler de var.

Sağlık Bakanlığı’ nın açıklamalarına göre geçen sene 43 milyon doz ısmarladığımız domuz gribi aşısının tek dozuna 5.2 Euro ödemiştik. Üselik bu miktar aşı başına herhangi bir aracı (eczacı, ecza deposu vb) olmadan doğrudan üreticiye ödenecek olan paradır. Şimdi gelin, içinde bir dozunu geçen yıl 5.2 Euro’ dan aldığımız domuz gribi virüsü antjeninden başka 2 farklı grip virüsünün antijenleri de bulunan grip aşısının fiyatını irdeleyelim:

 İçinde üç çeşit grip virüsüne ait antijenler bulunan mutad grip aşısının eczane satış fiyatı bu sene 11 lira 84 kuruş’ tur. Bundan –toplamı herhâlde en az yüzde 30 olan- eczacı ve ecza deposu kârlarını çıkarırsak doğrudan üreticiden alınınan aşının fiyatının 7 lira 10 kuruş olduğu ortaya çıkar.

Grip aşısında 3 çeşit virüs bulunduğuna göre aşının virüs başına fiyatı 7.1/3=2 lira 36 kuruş’ tur. Bunu Euro’ ya çevirecek olursak 2.36/1.93= 1.22 Euro eder.

Üstelik bu hazır enjektörlü tek dozluk aşının fiyadır. Oysa domuz gribi aşısı geçen sene 10 veya2 lira 36 kuruş’  25 dozluk flakonlarda satılmıştı; yani ayrıca ambalaj ve enjektör masrafı da vardı.

Üstelik 1.22 Euro ülkemize her sene 2-3 milyon doz ithal edilen aşının fiyatıdır. Domuz gribi aşısı anlaşması 43 milyon doz için yapılmıştı. İster ilaç ister herhangi bir tüketim ürünü olsun hangi malı fazla miktarda alacak olursanız fiyatında çok ciddi indirimler yapıldığı da hesaba katılmalıdır.

Bu hesaplamalara göre tek bir doz domuz gribi aşısının veya başka bir grip virüsü aşısının fiyatı taş çatlasa 1 Euro’ dur. 

Demek ki aşı üreticileri geçen sene aşı başına ‘ekstradan en az 4 Euro kâr etmişlerdir’.

Gelelim neticeye

Sağlık günümüzün en çok kâr getiren sektörlerinin başında geliyor. Her şeyin değerinin para ile ölçüldüğü çağımızda sağlıkla ilgili bir olaya sadece tıp penceresinden bakarak karar verildiği zaman yanılma ihtimali yüksek oluyor. Hem sağlınızdan hem paranızdan olmanız işten bile değil! Çünkü Tıp artık sadece tıp değil’.

Domuz gribi salgını da aklını kullananlar için bulunmaz bir fırsat oldu. H1N1 virüsünün biyolojik bir silah olup olmadığını bilemem ama ‘etki gücü çok yüksek ekonomik bir silah’ olarak kullanıldığı kesin olarak ortada.

Geçen sene tüm ülkelerin fahiş fiyata milyonlarca doz aşı almalarına sebep olan Dünya Sağlık Örgütü’ nün aşı üreticilerinden bu ‘aldatmanın’ hesabını mutlaka sorması gerekiyor.  

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank