content
10 Oca

Dizi Filmlerin Olumsuz Etkileri

Aile toplumun en temel ögesidir.  Aile,  cinsellik, neslin devamı, toplum huzuru gibi birçok görevi yerine getirmekle birlikte bireyin yaşamında çok önemli bir yer tutan  sevgi ihtiyacı, psikolojik gelişim, eğitim, kültürel değerleri kazanma  gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı en öncelikli kurumdur. İnsanın kendisini güvende hissettiği, yalnızlıktan kurtulduğu, sevgisini, üzüntüsünü paylaştığı, gündelik hayatın koşuşturmasından uzaklaşıp  huzura erdiği yer ailesidir.

Aile toplum ağacının meyvesi olduğu gibi aynı zamanda da çekirdeğidir. Dolayısıyla ailedeki problemler toplum kaynaklıdır ve bu problemler toplumun bütününü ilgilendiren ve  çöküşüne sebep olabilecek hayati meselelerdir. Bu çöküşe sebep olmada toplumdaki önemli kurumlardan medyanın payı inkar edilemez. Kitle iletişim araçlarının (televizyon, İnternet,radyo)  insan tutum ve davranışları üzerindeki etkilerinin çok güçlü olduğu küçümsenemez bir gerçekliktir. Tahsin Yücelin eşsiz romanı Kumru ile kumru da işledi gibi eşyanın ve teknolojinin insan hayatını nasıl etkisi altına aldığı ve ne boyutta değişime uğradığı ustalıkla ele alınmıştır.

Medyadaki bazı dizilerin (Fatma gülün suçu ne, kurtlar vadisi, küçük sırlar, kavak yelleri vs...) olumsuz etkisiyle toplumdaki aile kurmak ve çocuk sahibi olmak eski değerini yitirmekte, daldan dala atlar gibi aşk birlikteliği yaşamak kabul edilebilir sıradan bir yaşam tarzı olarak gösterilmektedir. Diziler, intikam almanın doğallaştırıldığı,intihar ve cinayetlerin özendirildiği, ölene kadar sürdürülmesi için söz verilen evliliklerin, ihanetlerle, entrikalarla yıkıldığını gösteren örneklerle doludur.

Bireye ve topluma sağladığı önemli yararlarla, toplumun ve bireyin vazgeçilmez öğesi olan aile, evlerimizin başköşesine oturan televizyondaki bu yayınlarla özellikle milli ve manevi değerlerden yoksun bazı dizi filmlerle dejenere olmaktadır.

Seyredenlerini ekran başına bağlayan bu diziler dürüstlük, mahremiyet, vefa gibi değerleri gereken önemiyle konu edinmez. Eğitici nitelikli dizi filmlerin  hemen hemen görülmediği ekranlarda maalesef  Türk aile yapısına ve yaşantısına uygun olmayan görüntüler hâkim olmaktadır.

Nitekim okul çağındaki genç kızlar için hayatın gerçeklerinden uzaklaşıp tozpembe bir dünyada yaşamasına imkân sağlayan, arkadaşlık ilişkilerinin daha da cinsel boyutlara indirilmesini meşrulaştıran ve gençleri bu yönde bir hayat tarzını benimsemeye iten diziler var. Fırtına-gerginlik dönemi diye adlandırılan ergenlik çağının  içerisinde bulunan gençler için şiddetin egemen olduğu, çalışarak hayatı kazanmak yerine kısa yoldan  köşeyi dönmenin konu edindiği diziler var.

Nitekim bazı araştırmalar şu verileri; 411 cinayet, 152 yaralama, 137 saldırı, 147 dayak, 155 tokat, 175 kavga, 110 işkence, 4 tecavüz, 191 taciz, 145den fazla silahlı çatışma, 226… çıkmıştır.” Yine başka bir araştırmada ‘bir çocuğun 12 yaşına kadar 13 bin 400 ölüm dahil 101 binden fazla şiddet olayını televizyonda izlediği ortaya konmuştur.’

Halkın beğenisine sunulan bu yayınların toplumun değerleriyle, beklentileriyle uyuşması ailelerin ve toplumun geleceği açısından hayati önem taşımaktadır.

Hepimizin Türk aile yaşamına uygun olmayan şiddeti, cinselliği, kendimize yabancılaşmaya (özenti) özendiren bu filmlere karşı daha duyarlı olmayı, rahatsız olduğumuz televizyon programları hakkındaki şikayetlerimizi gerekli yerlere bildirmemizin, aile hayatının korunması ve toplumun geleceği hususunda çok önem taşımaktadır.

Son zamanlarda sinema ve yerli dizi projelerinden duyulan memnuniyetin ahlaki değerler den arınmış olduğunu düşünmekteyim. Dünya standartlarına ulaşmak adına kendi öz benliğimizden, kültürümüzden, uzaklaştığımız gün gibi aşikardır. Bireysel protestolarımızla en azından kendimize düşen görevi yerine getirmiş olacağız. Seslerimizi birleştirerek geniş kitlelere yankısını duyurabiliriz.

Daha bilinçli toplum oluşturmak için haydi el ele...

 

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Dizi Filmlerin Olumsuz Etkileri”

  1. 1
    hülya akbulut Says:

    toplumdaki ahlaki dejenerasyonu hızlandıran dizi filmlere değinmeniz anlamlı ve uyarıcı olmuş.. istatistiklere yer vermiş olmanızda bilgilendirici.. elinize sağlık soydaşım..



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank