content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Haz

Daha Neler, Neler!.…

Ankara Esenboğa hava alanından Kızılay’a raylı sistem de bu furya kapsamında; Yıllar yılı metro mezarlıklarından, bina yapmak maksadıyla üst üste yığılmış demir-çelik ucubeleri ve yolları tıkayan şantiye bozuntularından çektiğimiz yetmezmiş gibi.. Bunları “Türkiye Cumhuriyetinin 100. Kuruluş Yıldönümü” adına bir vizyon olarak vaat etmek bile başlı başına “vizyonsuzluğun” utanç verici göstergesi ve zaaf’ın itirafıdır. 

Sırf AKP’nin sözde “2023 vizyonu” 100 ana madde tutuyor. Diğerleri ile alt alta yazdığında neredeyse 300 madde ediyor. El âlemin 100 sene önce hallettiği metro, hastane, hapishane, otoyol, fukaralık maaşı gibi abesle iştigal çabası.. Fakat ülkemiz ve insanımızın “mutlak ihtiyaçları” ile dünyadaki genel gidişin icapları doğrultusunda gerçekçi, akılcı ve objektif bir vaat yok. Çoğu hayal mahsulü, Rusların “pembe yalan” dedikleri türden. Büyük bölümü de uygulama imkânından vareste, halkın ifadesi ile: Yalan, dolan, mavra, palavra...

OLASI 2023 VİZYONU:

Tıpkı 10 Kasım 1938 ve 27 Mayıs 1960’da olduğu gibi;

Tam istihdam, sıfır işsizlik, sıfır yolsuzluk, sıfır anarşi, sıfır terör.. Dünyanın en ileri 4 ülkesi arasında yer alan zengin, saygın, hâkim ve hükümran; Tam bağımsız ve özgür Türkiye; Denizleri, gölleri temiz, akarsuları arı-duru, çağıl-çağıl ve içilebilir kıvamda; Ülkenin tamamı ağaçlık, ormanlık, kıraçlar ekili alanlara dönüşmüş; Zenginlik-mutluluk ve refah halka inmiş, tabana yayılmış; Emekli ile çalışan arasında norm ve standart birliği sağlanmış; Adil intibak  yasaları çoktan çıkmış; Gelir adaletsizliği uçurumu kapatılmış; Enerji sorunu ileri teknoloji ile “yenilenebilir” ve “duru enerji” kaynaklarından halledilmiş; Şehir suları rahatlıkla içilebilen;, Bütün Yüksek Okul ve Üniversitelerine sınavsız girilebilen; Tüm vatandaşlarının “hayatın her alanında”, yargı ve yasa önünde eşit olduğu;, “Huzurlu, mutlu, adaletli ve güvenli” devlet….

Seçim sathı mailinde “2023 vizyonu” diye yutturulanların vizyonla falan alâkası yok.

Olsa, olsa utanç verici yalanlar ve en olası söylemleri bile rantiye tuzaklarından ibaret.

İşte “yeni ve sivil anayasa yapacağız” vaveylaları yerine; Demokratik, adaletli, ilkeli, onurlu, sorumlu ve “millet iradesini, devlet idaresine tam olarak yansıtacak”; Namuslu, dürüst ve demokrat bir “siyasi partiler yasası yapacağız” deselerdi, şüphesiz daha gerçekçi olurdu!..  

Akamete uğrayan kadük açılımlar yerine de; Bir tek: “gerçek demokrasi, adalet ahlâkı ve hukuk” açılımı; Yeter, artardı bile!…

Meseleyi iki açıdan ele almak gerek.

1. Partilerin hiçbiri, bundan önceki seçimlerde yaptıkları vaatleri yerine getirmemiş ve tam bir pişkinlikle üstüne yatmış, unutmuşlar. Örnek: Yolsuzlukların kökünden kazınması, devlet, siyasi partiler, bürokrasi, kurumlar, darbeler ve vatandaş arasında acil bir “hesaplaşma ve yüzleşme”, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması, başta emekliler olmak üzere maaşlarda norm, standart ve adalet ilkelerinin uygulanması, ülkede insan hakları, adalet ve hukukun ayrımsız olarak uygulamaya geçirilmesi… Kalkınma, gelişme, muasır medeniyet seviyesine ulaşma… Yurtta barışı sağlama ve cihanda barış’ın teminatı olma… İçerde emniyet, huzur ve istikrar, dışarıda izzet ve itibar.. Vergide adalet, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi vs… Sonuçta ne oldu: Tamamı yalan çıktı.

2. Ulu orta ileri sürülen savlar, tarihi yalanlar, milli hafıza silme operasyonları; AB’ye tam üye olunacak; Dersim’in hesabı sorulacak; Kürt-G. Doğu sorunu kökünden halledilecek; Dinler arası diyalog; Küresel dünya da etkin ve güçlü bir partner olunacak!.. Bunları tek tek ele alıp inceleyecek ve irdeleyeceğiz.  

Peki, TC bu yılki “Huzur Sıralaması”nın neresinde?

Dünyanın en huzurlu ülkeleri listesinde İzlanda, Yeni Zelanda ve Japonya ilk sırlarda yer alırken, Sudan, Irak ve Somali son sıralarda bulunuyor. Merkezi Avustralya'nın Sydney kentinde bulunan Ekonomi ve Barış Enstitüsünün (IEP) son yıllarda hazırladığı "Küresel Barış Endeksi"nin 2011 yılı sonuçlarına göre Türkiye, 153 ülke arasında 127. sırada. 

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank