content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 Nis

Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru

Sevgili okuyucular, bu cumartesi sohbetinde, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile ilgili yeni bir gelişme konusundaki yorumlarımı sizinle paylaşmak istiyorum. 10 Ağustos'ta, yani yaklaşık üç buçuk ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine çok az bir zaman kala, Cumhurbaşkanı Gül'ün TÜSİAD toplantısı sırasında, basın mensuplarına beyan ettiği şu iki cümle önemli bir gelişmenin işaretidir:

Cumhurbaşkanı Gül, gelecekte siyasî plânı olmadığını açıkladı ve kendisinin Başbakan Erdoğan ile yer değiştirmesinin (yani Putin- Medvedev Modeli'nin) aleyhinde bulunarak, 'ben bunun demokrasiye yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim' dedi.

***

Önce şunu belirteyim ki Cumhurbaşkanı Gül'ün şahsına, kanaatlerine ve icraatına saygı duymakla beraber, Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın yer değiştirmesinin demokrasiye aykırı hiçbir tarafı yoktur. Esasen, buna karar verecek olan da millet iradesidir. Zira Türk demokrasi tarihinde ilk defa olarak Cumhurbaşkanı doğrudan millet tarafından seçilecektir.

Cumhurbaşkanı Gül'ün bu iki önemli beyanı yan yana değerlendirildiğinde şu tablo ortaya çıkmaktadır:

1. Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanlığına bir dönem daha devam etmek arzusundadır.

2. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak siyasete devam etmek istemediği anlaşılmaktadır. Cumhurbaşkanı Gül'ün tekrar cumhurbaşkanı seçilmek istemesi tabiîdir. Ancak, eğer Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'na aday olmak isterse, ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alarak rahatlıkla seçilebilecektir. Esasen Cumhurbaşkanlığı, 11.5 yıldan beri Türkiye'nin siyasî liderliğini yapan Başbakan'ın hakkıdır; karizmasıyla, özellikleriyle ve hizmetleriyle bu göreve lâyıktır.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olursa karşısına aday olarak kim çıkarsa çıksın kolaylıkla bu makama seçilebilecektir. Muhalefetin, medyanın ve Türkiye düşmanı bir takım odakların aleyhte çalışmaları bu gerçeği değiştiremez. CHP ile MHP'nin son seçimlerde aldığı toplam oy oranı yüzde 40 civarındadır. Bu durumda Cumhurbaşkanı Gül, -bazı ehli hamâkattan muhalif siyasilerin ve medya mensuplarının zannettiği ve tahrik ettiği gibi- cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan Erdoğan'ın karşısına çıkmaz.

Zirâ kırk yıllık dostum Abdullah Gül, hem yüksek ahlâk ve prensip sahibidir; yedi yıl önce kendisini özveriyle destekleyen yakın bir dostunun rakibi olmaz, hem de eğer böyle yaptığı takdirde kaybedeceğini de çok iyi hesaplayacak kadar akıllı ve zekidir. Diğer taraftan, Başbakan Erdoğan'ın karşısına çıkarılacak herhangi bir bürokrat aday da asla başarılı olamaz.

***

Ben hâlâ Başbakan Erdoğan'ın -Başkanlık Sistemi'ne geçilmediği takdirde- 2019'a kadar inşaallah Başbakanlık'ta hizmetlerine devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Seçime birkaç ay kala Anayasa değişikliği yapıp, Başkanlık ya da Yarı Başkanlık Sistemi'ne geçilebilse dahi, yeni bir hükûmet sistemini yerine oturtmak mümkün değildir.

Başbakan Erdoğan'ın mevcut Anayasa'nın 104. maddesindeki yetkileri sonuna kadar kullanması halinde bile mevcut sisteme göre sıkıntılar olacaktır. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na aday olma konusunda kararını verirse, seçildikten sonra Başkanlık Sistemi'ne geçilmesi ve o zamana kadar da 104. maddedeki yetkileri sonuna kadar kullanması söz konusu olabilecektir.

Bu takdirde, Başbakanlığa ve AK Parti Genel Başkanlığı'na genç, dinamik, bilgili bütün dünya tarafından tanınan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uyumlu çalışabilecek bir adayın seçilmesi yerinde olacaktır.

Özetle, Başbakan Erdoğan milletin büyük çoğunluğunun sevgisini kazanarak, Cumhurbaşkanlığı makamına gelmeyi hak etmiştir. Nihaî karar O'nundur. Bizim tek temennimiz, O'ndan sonra hizmetlerin aksamaması ve geçmişte ANAP'ın başına geldiği gibi partinin ve tabanın dağılmadan muhafaza edilebilmesidir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank