content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

19 Mar

Çikolata İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB).

Kıymetli okurlarım,

İlimizde tüm ilçelerimizle birlikte öne çıkan 2 önemli tarım ürünümüz var. FINDIK ve BAL. Türkiye Dünya fındık üretiminin tek başına yaklaşık % 75’ini sağlıyor. İlimiz ise tüm ilçelerimizle birlikte Dünya fındık üretiminin % 25 ini, yani ülkemizin dışında tüm ülkelerin ürettiği kadarını tek başına üretiyor. Aynı zamanda ithal girdisi olmadan tek başına 2,4 MİLYAR DOLAR ihracat yapılan ve ülkemize direkt döviz girdisi sağlayan hem ülkemiz hemde ilimiz için milli ve stratejik bir ürün.

Bal’a gelince Dünya ölçeğinde olmasa da ülkemiz ölçeğinde bal üretiminde bir numarayız. Bal ile ilgili henüz bir ihracatımız yok, buna yönelik üretim kalitemiz ve standardizasyonumuz ise çok tartışılır ancak bu başka bir konu.

Özetle biz Ordu olarak fındıkta Dünya’da balda ise Türkiye’de bir numarayız. Bu önemli bir zenginliğimiz ve avantajımız. Önümüzde büyük bir fırsat bulunmaktadır. Oda fındık ve bal gibi iki önemli ürünümüzü evlendirerek katma değere dönüştürecek ve ilimizi ulusal ve uluslararası ölçekte markalaştıracak fındıklı, ballı, yöreselli butik çikolata imalatı sektörünün geliştirilmesi ve buna yönelik büyük firmalarımızın yatırım yapmalarını sağlayacak “ÇİKOLATA İHTİSAS OSB” kurulmasıdır.

Birçok ürün ve madde ile ortak kullanıma sahip çikolata pazarı yılda, yaklaşık 6 milyon tonluk tüketim hacmi ve 75 milyar dolarlık cirosu ile dünyadaki en büyük gıda pazarlarından biridir.

Çikolata üretim ve ihracatının, Avrupa ülkeleri tarafından domine edildiği bilinmektedir. Avrupa ülkelerinin dünya ihracatındaki payı % 80’e ulaşmaktadır. Avrupa kıtasını, dünya ihracatından aldığı % 11 pay ile Kuzey Amerika ülkeleri izlemektedir. Amerika ve Kanada’nın da dahil olduğu bölgedeki bu payın, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Fransa gibi büyük ihracatçı ülke paylarının altında kaldığı görülmektedir

Türkiye yaklaşık 80 milyon $ civarındaki ihracatı ile dünya ticaretinde küçük bir yer almaktadır. Bir başka ifade ile dünya pazarının yaklaşık 1/1000 sahiptir. Kişi başına çikolata tüketimi 6-11 kilogram arasında seyreden gelişmiş ülkelerin yanında, Türkiye’deki kişi başına tüketim 800 gramdır.

Butik Çikolata imalatı sektörü ülkemiz açısından yeterince gelişmiş bir sektör değildir. Ayrıca Karadeniz Bölgesi olarak bu alanda üretim henüz yoktur (ilimizde küçük ölçekli bir işletmemiz yeni kuruldu). Butik çikolata imalatında tatlandırıcı olarak şeker kullanılmakta olup, Dünya genelinde butik çikolata imalatında bal tatlandırıcı olarak kullanılmamaktadır.

Butik çikolata imalatında genel olarak; tatlandırıcı olarak şeker, kakao ve kakao yağı, değişik katı maddeler, süt tozu veya peynir altı suyu ve hamurunda ise yenilebilen sebze-meyve kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılmaktadır.

Projemizde ise özgün olarak; katı madde olarak fındık, tatlandırıcı olarak çikolatanın % 50 sini oluşturan iç kısımda ise bal kullanılacaktır. Ayrıca yenilebilen her türlü sebze, meyve ve tıbbi bitkiler kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılacak olup, bu kısım Ordu ilinde yetiştirilen sebze, meyve ve tıbbi bitkilerden oluşacaktır.

Butik çikolatada fındık, bal ve yöresellerin buluşturulması iki şekilde mümkündür. Birincisi Çikolata üretim ve tüketiminin yaygın olduğu Avrupa’da olduğu gibi çikolatacılık işinin küçük-butik aile işletmeleri tarafından yapılmasıdır.

Fiskobirlik Giresun Efit tesislerinde butik bir imalat başlamış olup emeği geçenleri kutluyorum. Ayrıca “ÇİKOLATA VADİSİ PROJESİ” (yazımını Valilik Etüd Proje Müdürümüz Eyyubi KILIÇ ile birlikte yaptık) küçük işletmelerimizin butik çikolatacılık yapmasının önünü açacaktır.

İkincisi ise bu yazımda da kastettiğim gibi bu alanda oluşturulacak ihtisas bir OSB ile büyük ölçekli yatırımların ilimize kazandırılmasıdır. Sizler okurken kime satacağız dediğinizi duyar gibiyim. Bir sonraki yazımda bu konuyu açıklığa kavuşturacağım.

Bu yatırım ilimize uluslararası marka değer katacak diye düşünüyorum. Özetle; 2.000 dönümlük alan 10.000 istihdam ve “ULUSLARARASI FINDIKLI BALLI ÇİKOLATA MERKEZİ ORDU”.

Çikolata tadınla günleriniz olsun dileklerimle saygılar sunuyorum.

Etiketler : , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank