content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Mar

Çeyiz Parası Almak İçin Yaş Sınırı Var mı?

Anne veya babasının ölümü nedeniyle SGK’dan yetim aylığı almakta olan yetim kız çocuklarının evlenmeleri halinde yaşlarına bakılmaksızın aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus evlenme ödeneği (çeyiz parası) olarak ödenmektedir.Çeyiz parasında yaş aranmaz

Okurumuz Mine Çidem diyor ki; “çeyiz parası alabilmek için 25 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Ben 27 yaşındayım ve bana alamayacağımı söylediler. Bu doğru mudur?” diye soruyor.

Anne veya babasının ölümü nedeniyle SGK’dan yetim aylığı almakta olan yetim kız çocuklarının evlenmeleri halinde yaşlarına bakılmaksızın aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus evlenme ödeneği (çeyiz parası) olarak ödenmektedir.

Bunun için bir dilekçe ile bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle birlikte evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.

***

Emekli işçi de ihbar-kıdem tazminatı alır

İhbar ve kıdem tazminatında, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçilerle, normal işçiler arasında bir farklılık yoktur. Yani, emekli olup sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçinin işveren tarafından işten çıkartılması halinde hem ihbar tazminatı hem de kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

Yani, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçiler için askerlik, kadın işçinin evlendikten sonra bir yıl içinde evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi, ölüm, işçi ve işverenin 4857 sayılı iş kanunu 24/I-II-III ile 4857/25/I-III-IV. maddelerine göre feshi durumlarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

Ancak işveren tarafından 4857/25/II maddelerine göre feshi durumlarında kıdem tazminatı ödenmez. Emekliler daha önce emekli olduklarından dolayı emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alamazlar.

Emekli işçinin kıdem tazminatına hak kazanması durumunda işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank