content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Şub

Çalışan Emeklinin Maaşı Düşer mi?

Okurumuz Çağla Gökçen; emekli olduktan sonra bir işyerinde işçi olarak çalışmaya başlayan kişilerin de sigortalı olması gerekip gerekmediğini sormuş. Okurumuz, “Sigortalı yaptığımız zaman emekli maaşından kesinti olur mu? Sigortalı olursa ne kadar olur? Tazminat hakları nelerdir?” diyor.

Bir çok kişi emekli olduktan sonra çalışanların maaşlarının düşeceğini düşünüyor. Ancak bu durum (yani emekli olduktan sonra çalışanların emekli maaşının düşmesi) sadece Bağ-Kur’lu sayılmayı gerektiren faaliyette bulunanlar için geçerlidir.

Örneğin, bir kişi SSK’dan, Bağ-Kur’dan veya Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra işyeri açar ve vergi mükellefi olursa, ya da bir limited şirkette ortak olursa emekli maaşından 2011 yılında yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesilir ve dolayısıyla emekli olup Bağ-kurt’lu olarak çalışmaya devam edenlerin emekli maaşları düşer.

Ancak, emekli olduktan sonra işçi olarak çalışmaya başlayanların, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaları halinde emekli maaşlarında herhangi bir kesinti olmaz. İşçi olarak çalıştıkları işyerinden ödenen ücret üzerinden yüzde 7,5 işçi payı, yüzde 22,5+Kısa Vadeli Sigorta kolu primi de işveren payı olarak sosyal güvenlik destek primi alınmaktadır. Ancak yinelemek gerekirse emekli olduktan sonra işçi olarak çalışmaya başlayanların emekli maaşlarında azalma veya kesinti olmaz.

Emekli işçilerin de, diğer normal sigortalı olarak çalışan işçiler gibi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ve benzeri işçilik hakları vardır.

İş kazası ödemeleri af kapsamına alındı

Yıllar önce inşaatımızdan düşen bir işçi yüzünden SGK ile davalık olduk ve belli bir miktarda para ödememiz yönünde hüküm verildi. Yeni çıkacak Torba Yasa ile bu davadaki ödememizden ne şekilde faydalanabileceğiz? Nureddin Bayrak 

Torba kanunla düzenlenen konulardan birisi de, rücu ödemelerine ilişkin tutarlara getirilen ödeme kolaylığıdır.

İşverenlerin ve üçüncü şahısların, iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından yapılandırma Kanununun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için enflasyon oranında (TEFE/ÜFE aylık değişim oranları) hesaplanacak tutarın, yapılandırma Kanununda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek.

Engellilerden mektup var

Hatay’dan engelli babası okurumuz Tuğrul Soydan’dan sitem dolu bir mesaj aldım. Mutlaka bunu okurlarımla paylaşmam gerektiğini düşünüyorum. Okurumuz diyor ki; “Bizim gibi engelliler aileleri adına sesleniyorum. Benim 10 yaşında spastik hiçbir ihtiyacını karşılamayan yüzde 90 ağır özürlü bir kızım var. 30 kg gelen kızımı bin bir güçlükle hazırlayarak özel rehabitilasyon merkezine götürüyorum. Zaman zaman trafikte, aracımızdaki engelli işaretini gören sürücüler tarafından sıkıştırılıyoruz ve kaza yapma tehlikesiyle karşılaşıyoruz.

Türkiye’de Egitim düzeyi çok düşük yerler var. Büyük üç şehir hariç, bizim bulunduğumuz yerlerde park sorunu yoktur araba durduracak yerimiz çoktur, Engellilere hiç saygı yoktur. Yüzde 90 ağır özürlü raporu olup hiç bir ihtiyacını karşılayamayan, arabasında özürlü tertibatı olmayan, sağlıklı anne ve babanın kullandığı araçların plakalarındaki engelli işaretini ne olur kaldırın da, bu şekilde olaylar başımıza gelmesin ikinci bir engelli ailemize girmesin,  bu zorlukları çeken bilir.” diyor.

Maalesef birçok ailede engelli olmasına ve her birimizin de engelli adayı olduğumuzun bilinmesine rağmen bu tür olayların olması son derece üzücü. Okurumuzun, birçok engelli anne babasını ilgilendiren bu sitemini de buradan duyurarak çözüme katkımız olsun istedik

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank