content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Nis

Cahillikten mi, yoksa Maya mı Bozuk

Bazı insanlar birilerinin hatırına oynadıkları sahte roller gerçekleşmeyince ve amaçlarına ulaşamayınca cahilliğin altına sığınırlar. Kendilerini böyle affettirmeye çalışırlar. Cahillik büyük bir gaflettir bunu biliyoruz. Fakat cahil bir insanın bile hiç yapmayacağı durumlar ortaya çıkınca bakış açısı ve düşünceler de değişecektir.

En zor şey cahile doğruyu anlatmaktır. Bu guruptaki insanlar anlatılanı ya hiç anlamazlar ya da analmış gibi görünüp işlerine geleni yaparlar. Bazıları da hiçbir şey bilmedikleri halde çok biliyormuş gibi görünüp üstünlük sağaldıklarını sanırlar. Üstelik başkalarına da tavsiyelerde bulunurlar.

Bunlar toplum içinde bir yer edinmişlerdir kendilerine göre, ya ellerindeki üç beş kuruşun hatırına ya da cahilliklerin den dolayı kendilerinden faydalanmaya çalışan uyanık geçinenler arasında.

Cahilleri yetiştirmek bilmeyen bilmişlerin işi değildir elbet. Bu eğitim görmüş edep hayâ sahibi insanların işidir. Bunu aklı başında olanlar bilirler. Fakat bizde bilmeyenler cahili yetiştirme çabasına düşerler nedense. Bu insanların bazıları başkalarının yazdığı sahte senaryoları birileri üzerinde uygulamaya çalışırlar, hiç bilmezler ki o sahte senaryoları buna uygulatan kişinin kendisinden daha akıllı ve dürüst biri olmadığını.

Kendi omzuna basarak onun kendi ayıplarını kapatmaya çalıştığını, Yaptığı pisliklerinin kokusunun etrafa yayılmasından korkup kendine emsal aradığını. Onur ve haysiyetten uzak yüz karası birileri olduğunu göremez. Çün ki kendisini kullanan kişinin karakterini ölçemeyecek kadar aptaldır.

Çevremizi şöyle bir gözlemlediğimiz zaman bu türden insanlara çok rastlarız ve güleriz onların durumuna. Hâlbuki insanoğlu Allah’ın kendisine verdiği iradeyi yerinde kullanabilir cahilde olsa. Ama o kendini yaratanın bu gücü kendine verdiğinin bile farkında değildir. Alışmıştır başkalarının yalakalığını ve dalkavukluğunu yapmaya gözü onu görmüş ona inanmıştır.

Doğrudan yana olmak, akılcı düşünüp doğruyu bulmak işine gelmez hiç. Kendini kullandırmak daha kolaycılıktır onun için. Toplum vicdanını rahatsız eden ve huzurunu bozan bu insanların yapabildikleri kendi gölgelerinden ileri de gitmez.

 Üzerlerine gittiğiniz zaman korkudan kaçacak delik ararlar. Onlara sahte senaryolar yazıp uygulatmaya çalışanlar da bunlardan farklı değillerdir. Çünkü çabaları yalan ve sahtekârlık üzerine kurulduğu için çabuk gün yüzüne çıkar. İşte o zaman onlarda kendilerine sığınacak bir gölge ararlar. 

Bu tür insanların toplumda yer bulması, çevre bulması kısa bir süre için bile olmamalıdır. Zaten onlara değer veren, onlarla birlik olanlar işleri bittiğinde çekilip gideceklerdir yanlarından.

Asıl kaygı ondan sonra başlayacaktır. Çamur atmak istedikleri insanlar hesap sormayacak mıdır bunlardan, elbette soracaktır, bunu bildikleri için köşe bucak kaçarlar görünmemek pahasına.

Bilinmelidir ki hiçbir intikam yerde kalmamıştır, kötülük yapan ve yapmak isteyen karşılığını fazlasıyla mutlaka görecektir. Acaba o zaman bunlar yine mi cahilliğin altına sığınıp aman dileyecekler yoksa hak ettim bun deyip yapılana razımı gelecektir.

Bizler cahilliğin temelini hep eğitime bağlarız, tamam elbette eğitimin önemi büyük ve tartışılmaz. Fakat ben diyorum ki insanın mayası bozuksa, aile terbiyesi almamışsa, şuursuz ve inançsızsa eğitimden alacakları pay onları ıslah etmeye yetmeyecektir.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank