content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Ara

Bu Düzenlemenin FX’cilerden Farkı ne?

Kapalı bir alım satım sistemi bir yabancı bankaya neden kurdurulur?

Yurtdışı Noel tatili nedeni ile kapalı olduğundan çok durgun bir hafta başlangıcı yaptık.

IMKB Yurtdışının kapalı olmasından dolayı durgun bir haftaya girmiş oldu. Durgunluk sadece hisse senedinde değil VOB, Döviz ve diğer enstrümanlarda da etkili oldu. Yerli oyuncularımız da ister itemez bu global tatil modundan etkileniyor. Ocak ayının ilk haftasına kadar marjinal bir hareket beklemek doğru olmaz. 

Yeni Sermaye Piyasası kanunun, Portföy Yönetim Şirketlerinin durumu ve Türkiye de FON yönetimi gibi konularda kimsenin bir tartışma başlatmadığını, konuyu eski bir SPK lı köşe yazarından başka kimsenin tartışmadığını görüyorum. En azında yeni yasa ve mevcut durumların ne gibi bir katma değer yarattığını anlamak isteyende yok. Mesela Portföy yönetim şirketleri fon kuramıyor. Şimdi herkes portföy yönetim şirketi alıyor da kimse fon kuramıyorsa, fonlarını pazarlayamıyorsa, kendini farklılaştıramıyorsa ne işe yarayacak bu durum?

Yeni Sermaye Piyasası kanununda bu tip düzenlemelerin olacağı anlatılıyor da yeni kanunun tam bir yasakçı ve cezacı olduğu da tartışılıyor. Mesela ilgili kurumlarda her defasında borsalara çeki düzen verilecek deniliyor. Ceza gelecek, bilmem ne olacak deniliyor. İyi de düzenleme regülatör mantığı ile yapılmayınca sen istediğin kadar ceza ver bir anlamı yok. Yatırımcı ekonomik tedbirlerle korunamadığı, halka açılmaların gerçek manada teşvik edilemediği, Halka açık ama IMKB de sırası olmayan şirketleri bir türlü sıraya koyamadığı için piyasa geneline nasıl ceza vermek gerekir? Vermelimidir? Ceza nasıl olmalıdır? Bunları konuşamıyoruz.

Birileri hazırlıyor bizde tamam diyoruz. Ha bu arada şikeciler gibi bir kamu oyumuz da yok yasayı sonra değiştiremeyiz. Benden uyarması Sermaye Piyasaları çalışanları…

Bütün bunlar olurken, bu mantık ile de İstanbul Finans merkezi olması zor olacak. İster İslami, bankacılık, ister diğer bankacılığa dair ürünler olsun bunların mühendisliğinin yapılamadığı, geliştirilemediği, ürün çeşitlendirmesinin yapılamadığı bir piyasada finans merkezi olması iddiası olunamaz. Geçen yazımda da örnek verdiğim gibi VARANT  geliştiren, pazarın oluşturan, alım satım garantisi veren, kar zarar- arbitrajını sağlayan özel bir yabancı bankanın varlığı ile IMKB mevcudiyeti tartışılır. 200 Milyon USD gelir sağlayan bir banka bu piyasadan çıkmamak için her şey yapar. Şimdi bu banka piyasacılara para verdi, bu işi savsaklatıyor diye biri iftira atsa ekonomi yönetimi çok karışır. Karışmaz mı ? O yüzden işler gecikip sarpa sarmadan bu piyasa yapıcılığı ve spesifik ürünlerin geliştirilmesi IMKB na verilmeli. Zaten 200 Milyon USD gelir yaratan sadece bir havuzda işlem gören. Kapalı bu havuzda müşteri pozisyonlarına göre istediği gibi hesapları manipüle edebilecek ( İlgili kurumu tenzih ederim- ama bu bir risk) bir ortama neden izin verilir oda ayrı bir konu.

Bu işin havuz hesabında kar - zarar tezgahlayan ve müşterilerini her halükarda zarar ettirip para kazanan FX cilerden farkı nedir?

Opsiyon işlemini bilmeyen, türev ürün geliştiremeyen, ana para korumalı ürünleri yurtdışından ithal eden, İslami bankacılığın gelişmesini isteyip de bu alanda ürün geliştirmesine ön ayak olamayan, sadece hisse al hisse sat diyebilen garip bir piyasadayız. Bugün bankacılığın en büyük sıkıntısı müşterilerine ürün sunamamaktır. Ha bunu sorun ediyorlar mı? oda ayrı bir konu.  Çünkü bankacılar topladıkları fonları sadece mevduata yatırtıyor ve müşterilerin hiç başka bir şeye yatırmamasını teşvik ediyor. Bu sayede serbest fonları ( Mevduat ortalaması süresi içinde ) garantili enstrümanlara, kredi, kartların finansmanına, tüketici kredilerin finansmanın ayırıyor ciddi tatlı karlar sağlıyor. Aslında bunu dışında ekonominin kaynak ihtiyacı sadece Tüketici ile yolu ile sağlanmıyor. Yatırımların finansmanı, yeni fonlama yöntemleri, yeni yatırımcı stratejileri ihtiyacı vardır.

Dünyanın en büyük ikinci limanını yapmak için fon kurulabiliyor, bu fon 7 yıl vadeli fon toplayıp sonra 7 yıl vadeli kar edilmiş geri ödeme planı ile liman inşaat’ı için finansman sağlayabiliyor. Bunu dav Avrupa ve ABD piyasalarında yapıyor limanı da Bellucistan da kurabiliyorsa bir sistem, biz daha çok yol almamız gerekiyor. Bu yüzden bu sistemi kuranlar dünya finans merkezi oluyor…

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank