content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Eyl

Bir Ulusal Şirketin Ele Güne Kaptırılması An Meselesi

Dünya yeni bir denge seviyesinde yeninde dengelenince altın ve diğer emtia piyasalarının yönü belli olacaktır. Şimdilik beklemek ve izlemek lazım.

Bir şirket düşünün o ülkedeki bütün hücresel iletişimin merkezi ve alt yapısını sağlama konumuna gelmiş. 18 yıl önce ortada bir değer yokken, bu süre zarfında ciddi bir ekonomik değer halini almış. Marka değeri milyar dolar ölçülerini aşmış. Piyasa değeri olması gerektiğinden çok düşük olduğu halde 10 Milyar USD değere ulaşmış. Bölge de başka ülkelerde de ciddi iletişim ve hücresel haberleşme yatırımı yapmış. Bir çok ülkede stratejik ortaklık kurup pazarları ele geçirmiş bir şirket düşünün.. Bu şirketin yönetiminde 3 ayrı gücün çarpıştığını iyi ama kötü Türk ortağın gücünü de küçümseyemeyeceğimizi ama milli şirketinde yabancıların eline geçmek üzere olduğunu düşünün. Bu şirkete ülkeyi yönetenlerinde hadi arkadaşlar aranızda ya birleşin ya da bir tek başına bu yönetimi ele geçirmeden hassas hisseleri alın dese kim hayır der? Eminin kimse hayır demez diye düşünürsünüz…. Ama böyle bir şirket var ve kimse kılının kıpırdatmıyor. Halka açık bu şirketi başkaları gıdım, gıdım ele geçiriyor. Ele geçirdiği gibide çeşitli stratejik oyunlarla yurtdışındaki iştirakleri de ele geçirilmeye ve/veya imtiyazları elden çıkarılmaya zorlanıyor. Oda yetmiyormuş gibi yönetim zaafları, istikrarsız ortaklık yapısı yüzünden yatırım yapamayan firma rakip firmaların agresif ve sistemik politikaları ile sistemde şirketin küçülmesini -sağlamaya çalışıyorlar- sebep oluyorlar.

Hani milli dava ulusal şirket masalları? Bu firmada İMECE ile % 15 alınca sorun ortadan kalkıyor… Yok mu ?

Haftaya Türkiye’de Merkez bankasının kararları ile başladık. Dünyada Yunanistan fırtınası ile gerileyen pariteden dolayı ‘Carry-Trade’çiler dolara döndü.

Borsalar Avrupa’nın krizi ile çalkalanırken IMKB sağlam duruşunu devam ettiriyor. Türkiye ekonomisinin 2. Çeyrek büyüme rakamları sürpriz yaparak yıllık bazda % 8,8 olarak gerçekleşti. 6,8 piyasa beklentisine göre ciddi bir fark. Ayrıca cari açık da, da ciddi bir dengelenme yaşanmış oldu. Ödemeler dengesi Temmuzda 5,3 Milyar USD, Ocak-Temmuz döneminde de 50,6 Milyar USD açık verdi. Hem ciddi büyüme hem de cari açık da ciddi daralma ve dengelenme tamamen olumlu bir yapı. Sene sonuna kadar bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz.

Bugün güne başlarken TCMB’nin açıklamaları da vardı. 2,5 Milyar USD reeskont kredisi limiti 3 Milyar USD ye çıkarıldı. İhracat taahhüdünü gerçekleştirme süresi de 4 aydan 6 aya yükseltilmiştir. Zorunlu karşılık oranlarının yapısı ve oranı için yeni kararlar alındı. Altın depo hesapları da zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler haline getirildi. İhracatçı için güzel haberler.

Uluslar arası paritelerde ki oynaklık Carry Trade yapanların pozisyonlarını da gözden geçirmelerine sebep oluyor. Hafta sonu EURO/USD paritesi 1,40 seviyesinden 1,35 li seviyelere hızlıca gerileyince hisse senedi, altın, petrol gibi enstrümanlara daha önce düşük faiz ve düşük değerli kur ile yoğunlaşan yatırımcılar, dolar’ın değer kazanması bu avantajlı durumu bozduğu için bir çok enstrüman değer kaybetti. Özellikle Avrupa’nın kriz devam ettiği şu günlerde ALTIN da değer kayıplarını olması ancak bu şekilde açıklanabilir.

Altın 1900 ons/dolar seviyesini kalıcı olarak henüz geçemedi. Geri çekilmesi de bu bahsettiğim gerekçelerden dolayı devam ediyor. Dünya yeni bir denge seviyesinde yeninde dengelenince altın ve diğer emtia piyasalarının yönü belli olacaktır. Şimdilik beklemek ve izlemek lazım.

Almanya Dax endeksi 5000 seviyesinin altına sarkmadan destek gördü. DAX 5000 seviyesinin üzerinde kaldıkça düşüş durur toparlanma havası hakim olur.

Dow Jones 11000 seviyesini korumaya devam ediyor. 10800 altına sarkmadığı sürece destek bulacak olan Dow bu seviyelerden yavaş, yavaş yukarı dönebilir.

Türkiye ayrışmaya ve belirgin olumluya doğru ilerleyecektir. TL değer kazanmaya başlayınca bu süreç daha hızlanacaktır. IMKB 100 endeksi 55000 seviyelerini korumuş olmakla güçlü görünümünü hafta başı için korumuş oldu. 56500 seviyesi geçilince daha önce belirlediğim hedefe daha kolay gidecektir. 58500-59200 ilk hedef olarak görülmektedir. Telekomünikasyon, perakende, bankacılık hareketli sektörler göze batacaktır.

Çok ucuz hisse senetleri, ticari gayrimenkuller, merkezi arsalar tasarruflarınızın yönü olsun. Uzun vadeli düşünme zamanı. Her şey biriktirmek gerekiyor.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank