content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

25 Mar

Bedelli Askerlik

CHP lideri Kılıçdaroğlu şimdi de ‘bedelli askerlik’ peşine düştü. Anlaşılan, bedelli askerlik lobisinden birilerine rastlamış olacak... CHP liderini ve yandaşlarını çokiyi anlıyoruz. 12 Haziran yaklaştıkça etekleri tutuşuyor. Önce ‘direnme hakkı’ deyip halkı sokağa dökmeye kalkıştılar. Bu tutmayınca da önünü sonunu düşünmeden basit popülizmle oy kapmanın yollarını bulmaya çalışıyorlar.
‘Bedelli askerlik’ 2007 yılından beri tartışılan bir konuydu. Özellikle geçen yıl boyunca tartışılmış; bir ara iktidar sözcülerinden de taraftar bulmuş fakat Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin ve Başbakan Erdoğan’ın aleyhteki kesin tavrı neticesinde gündemden kalkmıştı. Bu defa seçime üç ay kala CHP tarafından bu konuda alelusûl bir teklif hazırlanarak Meclis’in yüzlerce gündem maddesine ilâve edilmek istenmesi, popülizmin ve ciddiyetsizliğin somut bir örneğidir.

***

‘Bedelli askerlik’ uygulaması birçok bakımdan yanlış olacaktır. Şöyle ki:

1. Bedelli askerlik, Anayasa’nın ‘Kanun önünde eşitlik’ ilkesini düzenleyen 10. maddesine açıkça aykırıdır. Bu uygulamayla, vatandaşlar arasında ayırım yapılmakta ve bedelli askerlik hakkı verilen kişiye imtiyaz tanınmaktadır.
Bedelli askerlik, ayrıca, Anayasa’nın ‘Vatan Hizmeti’ni düzenleyen 72. maddesinin özüne de aykırıdır.

2. Bizde askerlik hizmeti için ‘Vatan Hizmeti/Vatani Vazife’ sözü kullanılır. Türkçe dışında hiçbir dilde böyle bir deyim yoktur. Milletimiz askerlik hizmetini benimsemiş ve daima severek yapmıştır. Askerlik Türk Milleti’nin ortak kültürüdür. İnsanımızın en başta gelen görevi, asırlar boyunca hep askerlik hizmeti olmuştur. Bir avuç kişinin menfaati için milletimizin köklü bir geleneğinin yıkılması ve toplumsal terbiyemizin tahrip edilmesi fevkalâde yanlış bir uygulamadır.

3. Bedelli askerlik uygulaması, toplumdaki sosyal adalet fikrinin zedelenmesi bakımından da çok hatâlı olacaktır. Bu uygulama sonucunda, askerlik hizmeti ve vatan savunması sadece ‘fakirlere’ mahsus hâle gelecek; ‘mukaddes vatani vazife’ anlayışı zedelenecektir.

4. TSK, ‘bedelli askerliğin’ haklı olarak karşısındadır. Bu durumda, hele bir de askerlik süresinin 6 aya indirilmesi ve yaz tatilinde askerlik gibi uygulamalar da gerçekleşirse, TSK’nın organizasyonu baştan aşağı bozulacaktır.

5. Türkiye, artık dünya politikasında söz sahibi olan gerçekten güçlü bir ülkedir. Gelecek için stratejik hedefleri ve büyük planları bulunan iddialı bir Türkiye’nin, bu hedefleri gerçekleştirmesinde dayanacağı ‘güçlü’ bir orduya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç, ‘bedelli askerlik’, ‘profesyonel askerlik’ gibi uygulamalarla karşılanamaz. ‘Güçlü ordu’, ancak asker ocağında yetişmiş, köklü geleneği olan ve askerliği ‘vatani vazife’ bilen insanımızla yaşatılabilir.

6. Bedelli askerlik, istisnai bir uygulama olarak kalmalı ve sadece yurt dışında akademik çalışmalar yapan bilim adamlarıyla belirli kriterlere uyan iş sahiplerine uygulanabilmelidir. Profesyonel ordu uygulaması da istisnai olmalıdır.

***

Askerlik süresinin makul ölçüler içerisinde ve TSK’nın ihtiyaçlarına ve organizasyonuna uygun şekilde kısaltılması üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu iş, seçimlere üç ay kala boyacı küpüne sokulur gibi yapılmaz.

Devrevi askerlik sistemini, bizden çok farklı yapıdaki İsviçre uygulamıştır. Ancak, ‘yaz tatilinde askerlik’ teklifi, tek kelimeyle bir ‘ciddiyetsizlik’ örneğidir.
CHP teklifindeki 12 bin liradan az kazananlar için yapılacak sözümona düzenleme ise, sosyal demokrat olma iddiasındaki bir ekibin göz boyamasından ibarettir.
CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun gerçekten ‘sosyal demokrat’ olmadıkları ve yoksul kitleleri umursamadıkları, bu ‘bedelli askerlik’ teklifiyle açıkça ortaya çıkmıştır.
Üstelik birkaç bin kişiyi sevindirmek için milyonların tepkisini çektiklerinin farkında bile değildirler.
Tuncelili Kılıçdaroğlu’na, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den duyduğumuz bir Hozat türküsü ile seslenelim:

‘Yemen yolu çamurdandır
Karavana bakırdandır
Zenginimiz bedel öder
Askerimiz fakirdendir.’

Not: Hasan Celal GÜZEL yazıları www.habervatan.com sitesinden alınmaktadır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank