content

29 Ara

Bakanlıktaki Korkunun Sebebi Ne?

2011 Aralık ayı başlarında ‘’ Çiğ sütün marketlerde satılmasının önünü açacak düzenlemeler getirileceği ‘’ haberlerini okuyunca doğrusu konuya ihtiyatla yaklaşarak bu konuda bir yorum yapmadık. Düzenlemeyi bekledik ve dağ fare doğurdu.

Resmi Gazete’nin 27 Aralık 2011 SALI, 28155 sayısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yayınlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nin İstisnai uygulamalar bölümü  MADDE 85 – (3) Bakanlık, çiğ süt veya işlenmemiş kremanın doğrudan son tüketiciye satışına düzenleme getirebilir, hükmü ile dağın fare doğurdu dersek, değerlendirmemiz yerini buluyor. Yani batı yakasında değişen bir şey yok!

Ülkemizin kırsal nüfüsü oluşturan % 27’lik bölümü çiğ süt ve çiğ sütten üretilmiş süt ve süt ürünleri kullanıyor. UHT (Ultra Isıl İşlem), pastörizasyon yapmadan! Yoğurdunu, peynirini, kremasını endüstriye sokmadan.

Bakanlığın Çiğ Sütten Yapılan peynirde yasağı 31.12.2013’de kalkıyor!

Kırsalda çiğ süt ineklerden sağılır sağılır sağılmaz, sağım sıcaklığında peynir mayası ile mayalanarak peynir yapılır ve en besleyici peynir budur. Bu şekilde peynir yapmak AB’de bile serbest olup Fransa’da markalaşırtırılırken Ülkemizde ancak yasağın  2 yıl sonra kalkıyor olması ile tüketiciler gerçek peynire bir uzun süre sonra kavuşacak!

Isıl işlem (UHT veya Pastörizasyon) görmeden yapılacak peynirlerin etiketine yönetmeliğin madde: 59’da  b) Prosesinde ısıl işlem veya fiziksel veya kimyasal herhangi bir işlemin bulunmadığı çiğ sütten elde edilen ürünlerin etiketlerinde “çiğ sütten üretilmiştir” ibaresi, konulmasını şart koşuyor.

Gerçek peynirin etiketine ‘’ çiğ sütten yapılmıştır ‘’ ibaresinin konulmasında Bakanlık isabet buyururken ‘’ Süttozundan yapılan veya  süt tozu karıştırılan UHT süt, peynir ve yoğurt ambalajları üzerinde ‘’ Süt tozundan yapılmıştır’’ ibareleri konulması konusuna ise Bakanlık hiç temas etmemiş.

 Kolostrum Satışı

İnekler doğum yaptığında ilk üç dört gün memelerinden hafif sarımtrak renkte sütün kıvamından çok daha koyulukta salgıladıkları sıvıdır ve buzağı bununla beslenmeye başlar. Bakanlık İneklerden elde edilen  ‘’ Kolostrum’’un  çiftliklerden toplanmasını satışa sunulmasını aynı yönetmelikte izin verdi. Bundan sonra buzağıların vay haline!

Bakanlıktaki Korkunun Sebebi Nedir?

2011 Aralık ayı başlarında bakanlığın çiğ süte vereceğim deyip vermediği özgürlüğün sebebi ambalajlı süt ve süt ürünleri üreticilerinden oluşan tepkilerdir. Yönetmelikte; Bakanlık, çiğ süt veya işlenmemiş kremanın doğrudan son tüketiciye satışına düzenleme getirebilir, hükümsüz bir anlamdır. Bakanlığın bu hükümsüz anlamı koymasının sebebi Aralık ayı başlarında ‘’ Çiğ sütün marketlerde satışına izin verilecek ‘’ sözlerinden sonra 27 Aralık 2011’deki bu yönetmelikte Çiğ Süte özgürlüğün verilmeyip çiğ süt veya işlenmemiş kremanın doğrudan son tüketiciye satışına düzenleme getirebilir ibarelerini koymak, sanayici baskısı ile bakanlığın U dönüşünün tescilidir.  

Yönetmelikler sanayicilere göre, sanayiciler tarafından değil tüketicilere göre ve tüketici tarafından ne zaman hazırlanacak? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, gıdanın  paydaşları üç-buçuk sanayici mi yoksa 75 milyon tüketici mi?

http://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr_TR

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank